Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Nordean rahanpesuepäily: pankin tileille 150 miljoonaa Venäjältä – epäily ei ole vielä tiedossa valvojilla Suomessa

Nordea ei kommentoi yksittäisen asiakkaan tekoja, mutta yhtiö vahvistaa tietävänsä rahaston ilmoituksista.

Nordean konttori Helsingissä
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmoituksia tekevän rahaston mukaan likaisen rahan alkuperä on Venäjällä.

Suomen viranomaisten odotetaan lähiaikoina saavan ilmoituksen rahanpesua ehkäisevien lakien rikkomisesta Nordeassa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Uutistoimiston mukaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan viranomaisille ilmoitus on jo lähetetty.

Keskusrikospoliisista (KRP) kerrotaan STT:lle, ettei se ole toistaiseksi saanut Nordeaa koskevaa rahanpesuilmoitusta. KRP:n lisäksi rahanpesua Suomessa selvittää Finanssivalvonta.

Ilmoituksia viranomaisille on tehnyt Hermitage Capital Management -rahasto, jonka mukaan ilmoitus koskee noin 150 miljoonan euron varoja 365 tilillä Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Rahaston ilmoituksen mukaan epäilyttäviä tilisiirtoja on Nordean tileillä tapahtunut vuosien 2007 ja 2013 välillä.

Rahasto pyytää viranomaisia tutkimaan epäilyt

Rahaston perustajan Bill Browderin mukaan Nordean tileiltä havaittujen varojen alkuperä on Venäjällä. Tekemässään ilmoituksessa Browder pyytää rahanpesusta vastaavaa viranomaista tutkimaan tapausta.

Hermitage Capital Management vinkkasi taannoin myös Danske Bankin Viron-yksikön epäillystä rahanpesusta.

Nordea kertoo olevansa tietoinen rahaston tekemistä ilmoituksista, mutta muutoin konserni pysyttelee niukkasanaisena tapauksesta.

– Aina kun havaitsemme epäilyttäviä tilitapahtumia, raportoimme niistä viranomaisille, jotka päättävät jatkotutkimuksista. Pankkisalaisuutta koskevien lakisääteisten vaatimusten vuoksi emme voi kommentoida yksittäisiä asiakkaita, Nordean laatimassa kannanotossa sanotaan.

Nordea sanoo viime vuosina tehneensä merkittäviä investointeja rahanpesun ja muun talousrikollisuuden estämiseen kaikissa toimintamaissaan. Bloombergille puhunut Browder on pankkikonsernia kyynisempi.

– Tavanomaisella huolellisuudella nämä tapaukset olisi havaittu, Browder kommentoi Bloombergille.

Lue myös:

Uutistoimisto Reuters: Nordea on mahdollisesti rikkonut rahanpesua ehkäisevää lakia Ruotsissa

Suosittelemme