Hyppää sisältöön

Nordeaa rahanpesusta syyttävä Browder Ylen haastattelussa: Nordea oli mukana rahanpesussa ja viranomaiset nukkuivat

Myös Suomen viranomaisille on tulossa ilmoitus pankkikonserni Nordeaa koskevista rahanpesuepäilyistä. Eilen suursijoittaja Browder teki ilmoituksen pankista Norjan, Tanskan ja Ruotsin viranomaisille.

Bill Browder Kuva: Robin Van Lonkhuijsen / EPA
Juha-Matti Mäntylä,
Stina Brännare

Venäjä-kriitikkona tunnettu yhdysvaltalais-brittiläinen sijoittaja William Browder sanoo Ylen haastattelussa, että hän pyytää Suomen viranomaisia tutkimaan pankkikonserni Nordean toimintaa rahanpesuepäilyjen takia.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan viranomaisille ilmoitus on jo lähetetty.

Browder sanoo rahastonsa tutkivan epäselvän venäläisen rahan liikeitä, koska hänen asianajajansa Sergei Magnitsky kuoli venäläisessä vankilassa epäselvissä olosuhteissa selvitettyään venäläisviranomaisten korruptioepäilyjä. Browderin mielestä Magnitsky murhattiin. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Vielä ei ole selvillä, milloin Browderin rahasto aikoo toimittaa tutkintapyyntönsä Suomen viranomaisille.

Nordea kertoo olevansa tietoinen rahaston tekemistä ilmoituksista, mutta muuten konserni pysyttelee niukkasanaisena tapauksesta.

– Aina kun havaitsemme epäilyttäviä tilitapahtumia, raportoimme niistä viranomaisille, jotka päättävät jatkotutkimuksista. Pankkisalaisuutta koskevien lakisääteisten vaatimusten vuoksi emme voi kommentoida yksittäisiä asiakkaita, Nordean laatimassa kannanotossa sanotaan.

Näin Browder vastasi Ylen kysymyksiin keskiviikkoiltapäivän Skype-haastattelussa:

Miksi pyydätte Suomen viranomaisia tutkimaan Nordean toimintaa väitetyssä rahanpesussa ?

– Olemme tutkineet rahanpesua ryhmässämme yhdeksän vuotta ja selvittäneet pitkälti, minne korruptiovyyhden rahat ovat menneet.

Browder kertoo, että havaittuaan ryhmänsä kanssa, mihin maahan epäilyttävää rahaa on päätynyt, ryhmä on pyytänyt kyseisen maan viranomaisia tutkimaan asiaa.

Browderin mukaan tutkintaryhmän aloitteesta on meneillään 16 tutkintaa eri puolilla maailmaa.

Browder sanoo, että venäläistä rahaa virtasi Liettuan ja Viron kautta Nordeaan sekä Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa että Suomessa. Tämä tapahtui vuosien 2007–2013 välillä.

Mitä Nordeassa tapahtui?

– Venäläinen järjestäytynyt rikollisuus saa toimintansa näyttämään lailliselta [kierrättämällä rahaa] useiden maiden, yritysten, pankkitilien ja pankkien kautta, Browder sanoo.

Hän sanoo, että rikolliset tunnistavat ketjun heikot lenkit, joita he hyödyntävät rahojen lähettämisessä eteenpäin.

– Nordea on pankki tässä ketjussa, jossa rahaa liikkui 175 miljoonaa dollaria kaikkiaan 365:llä tilillä, Browder sanoo.

Browder sanoo puhuvansa Nordean kohdalla vain asianajaja Magnitskyn tapauksen tutkimuksissa esille tulleista rahoista.

Danske Bankin kohdalla mittaluokka osoittautui huomattavasti suuremmaksi.

– Olisi varmasti Ruotsin ja Suomenkin hallitusten intressissä katsoa, tapahtuuko tätä laajemminkin, Browder sanoo.

Joukko pörssiyhtiö Afarakin suomalaisia osakkeenomistajia vaatii pankkikonserni Nordealta kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvauksia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kuka pesee rahaa ja kenen rahaa pestään?

Browderin mukaan rahanpesun takana on järjestäytynyt rikollisryhmä. Browder väittää, että se toimii yhteistyössä Venäjän hallituksen, veroviranomaisten, syyttäjänviraston ja [turvallisuuspalvelu] FSB:n kanssa ja on käytännössä luonut "rahanpesuputken" laittomasti yrityksiltä hankituille verovaroille.

Pestyn rahan pääasiallinen kohde ovat Browderin mukaan Euroopan maat kuten Suomi, Ruotsi, Ranska ja Britannia. Tarkoituksena on kierrättää rahaa niin usean eri tahon kautta, että laittoman rahan alkuperä katoaa.

Paljonko väitetystä rahanpesusta on tapahtunut Suomessa?

Tarkkoja lukuja Browderilla ei ole. Tutkintapyyntö on yhä kesken. Hän kuitenkin toteaa haastattelussa, että summa on huomattava.

Hän huomauttaa, että Suomi maana ei ole mitenkään osallisena väitettyihin tapahtumiin. Kyseessä ovat tietyt yksilöt, joille tämä on ollut tuottoisa tilaisuus.

Browderin omien sanojen mukaan hänen ryhmänsä on seurannut todisteita, jotka johtavat Nordeaan.

– Tämän vuoksi pyydämme viranomaisia tutkimaan Nordean toimintaa tilisiirroista, jotka ovat selkeästi epäilyttäviä, Browder sanoo.

Mitä odotatte seuraavaksi tapahtuvan?

Browder kertoo, että Tanskan viranomaisille lähetettiin vuonna 2013 yyntö tutkia Danske Bankin epäiltyä rahanpesua, ja samalla kahta Nordeassa olevaa tiliä, mutta tämä pyyntö ei johtanut mihinkään. Viranomaiset eivät tarttuneet asiaan.

Hän sanoo odottavansa nyt, että Pohjoismaiden viranomaiset suhtautuvat tällä kertaa ilmoitukseen vakavammin. Danske Bankissa paljastui sentään yli 200 miljardin euron epäselvät rahansiirrot. Tämä vahvistui pankin sisäisessä selvityksessä.

Browder syyttää pankkeja ja niitä valvovia viranomaisia valvonnan puutteesta. Hänen sanojensa mukaan viranomaiset nukkuvat, eivätkä ne valvo ja sääntele riittävästi pankkien toimintaa.

– Tämä antaa rikollisille mahdollisuuden käyttää hyväkseen pankkeja rikollisessa rahanpesussa, Browder sanoo.

Hän ennakoi, että Skandinaviassa rahanpesutapaukset lisääntyvät, jos sääntelyä ja valvontaa ei tehosteta.

– Tähän ei usein olla halukkaita, koska pienissä maissa kaikki tuntevat toisensa ja seurustelevat keskenään, eivätkä halua puuttua asioihin.

Browderin mukaan hän on hakemassa oikeutta kuolleelle asianajajalleen. Hänellä on Venäjän kanssa verokiista, mutta raha ei miehen mukaan ole tutkimustoiminnan motiivi. Hän sanoo Venäjän valtion menettäneen varoja, mutta hänen yhtiönsä ei ole kärsinyt tappioita.

Keskusrikospoliisista ja Finanssivalvonnasta kerrotaan, etteivät ne ole toistaiseksi ole saaneet Nordeaa koskevaa rahanpesuilmoitusta.

Keskiviikkona Nordea ei halunnut kommentoida Browderin väitteitä.

Lue lisää:

Nordean rahanpesuepäily: pankin tileille 150 miljoonaa Venäjältä – epäily ei ole vielä tiedossa valvojilla Suomessa

Uutistoimisto Reuters: Nordea on mahdollisesti rikkonut rahanpesua ehkäisevää lakia Ruotsissa

Lehti: Nordeassa rahanpesuepäily

Finanssivalvonta Danske Bankin skandaalista: "Viimeistään nyt jokainen ymmärtää, miten tärkeää on rahanpesun estäminen"

Täydennys 18.10. William Browderin mukaan vuonna 2013 Tanskan viranomaisille lähetetty tutkimuspyyntö koski Danske Bankin lisäksi kahta tiliä Nordeassa.

Suosittelemme sinulle