Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lauantaina ei ole enää pakko siivota ja saunoa – Tolvaset ja muut kertovat, miten 24/7-yhteiskunta on muuttanut perheiden viikonloppua

Kysyimme tutkijoilta, miten perheiden viikonlopun vietto on muuttunut. Selvisi, että kukaan ei tiedä.

Isä lämmittää saunaa.
Kuopiolaisen Harri Tolvasen perheessä sunnuntaisauna on koko perhettä yhdistävä tekijä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiolaisen Tolvasen perheen unelmaviikonloppu kuulostaa hyvin tyypilliseltä suomalaisperheen toiveelta. He haluavat viettää aikaa yhdessä ilman aikatauluja.

Kuten yhä useammassa nykyperheessä, Tolvasillakaan tämä ei ole mahdollista läheskään joka viikonloppu.

– Harri soittaa tanssiorkesterissa, joten hän on usein keikoilla perjantai- ja lauantai-iltaisin, kertoo nelilapsisen perheen äiti Mervi Tolvanen.

Harri Tolvasen viikonloppuharrastus on vaikuttanut erityisesti siihen, että suomalaisperheille niin rakasta saunailtaa vietetään Tolvasilla lauantain sijaan lähes poikkeuksetta sunnuntai-iltaisin.

24/7-yhteiskunnan takia moni viettää viikonloppua viikolla

Monissa perheissä viikonloput eivät ole kuten ennen. Yhä useampi tekee vuorotyötä ja tämä rikkoo sekä arjen että viikonloppujen rytmin. Lapsiperheet jakautuvat nykyisin rytmiltään erilaisiksi.

– Epätyypillistä työaikaa tekevissä perheissä painiskellaan sen tilanteen kanssa, että yhteistä aikaa löytyisi edes joskus, kertoo perheiden vapaa-ajankäyttöä tutkinut professori Anna Rönkä Jyväskylän yliopistosta.

Villasukkapäivät jakautuvat heillä tasaisesti myös arkeen.

Anna Rönkä

Epätyypillistä työaikaa tekevistä löytyy myös hyvin erilaisia perheitä: osa tekee vuorotyötä, on keikka- tai pätkätyötä sekä ennakoimatonta työaikaa.

– Villasukkapäivät jakautuvat heillä tasaisesti myös arkeen, kuvailee Rönkä.

Myös uus- ja eroperheissä rytmi on vaihtelevampi. Näissä perheissä lapset saattavat asua puolet ajasta toisella vanhemmalla.

– Tällä on vaikutusta ajankäyttöön myös viikonloppuisin.

Pyysimme vastauksia viikonlopunviettotapoihin myös lukijoiltamme. Sauna-ajan kerrottiin olevan joustava.

"Koulun arki onkin oikeastaan ainoita asioita joista tietää viikonpäivien erot. Lauantaisin todennäköisesti jompikumpi on töissä ja sauna lämpiää täten milloin sattuu, vaikka keskiviikko-aamuna."

Saunominen onkin Röngän mukaan suomalaisille edelleen tärkeä rutiini ja sauna lämpiää useimmissa perheissä viikonloppuina.

– Moni kokee ne tärkeinä yhdessäolon ja rentoutumisen hetkinä. Saunailtoihin perheillä on omia rutiinejaan, kertoo Rönkä.

Kuopiolaisen Tolvasen perheessä yhteinen saunahetki sunnuntai-iltana kruunaa viikon ja valmistaa myös seuraavaan.

– Se on semmoinen yhdistävä tekijä meidän perheessä, kertoo perheen isä Harri Tolvanen.

"Sauna lämpiää meillä perjantai-iltaisin, joten lauantaisin kokoonnutaan illalla yhteen olohuoneeseen, syödään siellä tukevaa iltapalaa ja katsellaan televisiota."

Perhe katsoo televisiota.
Jenna, Mervi, Minja, Elina ja Romeo Tolvanen viettämät lauantai-iltaa sohvalla herkkujen kera, kun Harri-isä on keikalla. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Perheet haluavat viettää kiireetöntä aikaa yhdessä

Suomalaisten lapsiperheiden arkea on viime vuosina tutkittu hyvin vaihtelevasti. Esimerkiksi Väestöliitto on perehtynyt viimeksi lapsiperheiden ajankäyttöön 2000-luvulla vuonna 2011 julkaistussa perhebarometrissä.

Yle kysyi myös perheiden viikonloppuviettotavoista useilta tahoilta. Väestöliiton tutkija Anna Rotkirch pitää aihetta hyvänä, mutta kertoo ettei Väestöliitolla ole siitä tuoretta tutkimustietoa.

Jyväskylän yliopistossa arkea ja perheiden viikonloppujen viettoa on seurattu osana Paletti-tutkimusta sekä epätyypillistä työaikaa tekevien perheiden elämää seuranneessa Perheet 24/7-tutkimuksessa. Niiden perusteella perheet haluavat viettää yhdessä kiireetöntä aikaa vapaa-aikanaan. Tämä on toiveena myös Kuopion kupeessa asuvilla Tolvasilla.

– Emme halua aikatauluttaa viikonloppuja, tiivistää Mervi Tolvanen.

Sama toistui myös useissa Ylen saamissa viesteissä. Viikonloppuihin ei haluta liikaa suunnitelmia vaan enemmän rentoa yhdessäoloa perheen kanssa.

"Meidän seitsemänhenkisen perheen viikonloppu koostuu yhdessäolosta. Joskus olemme tekemättä mitään ihmeitä, ollaan vaan."

Jyväskylän yliopiston tutkija Anna Rönkä.
Jyväskylän yliopiston tutkija Anna Rönkä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Karkkia, hyvää ruokaa, telkkariohjelmia ja ulkoilua

Herkuttelun ja hyvän ruoan merkitys korostuu lapsiperheiden viikonlopuissa. Monissa perheissä myös kyläillään, reissataan, ulkoillaan ja liikutaan luonnossa. Jyväskylän yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan perheet haluavat viettää yhdessä leppoisaa aikaa ja ladata akkuja.

– Telkkarin ääressä vietetään paljon aikaa. Vetäydytään sohvalle ja katsellaan yhteisiä lempiohjelmia, kuvailee professori Anna Rönkä Jyväskylän yliopistosta.

"Meidän lempipuuhaksi on nyt muotoutunut koko perheen leffailta: kaikille sipsiä ja juotavaa, istuskellaan vierekkäin ja sylikkäin sohvalla ja nautitaan elokuvasta."

Myös kuopiolaisen Tolvasen perheessä yhteiset tv-hetket ovat tuttuja ja herkut kuuluvat olennaisena osana sellaisia iltoja.

– Putousta olemme ahkerasti seuranneet yhdessä jo vuosia, nauraa perheen äiti Mervi Tolvanen.

Vakituista siivouspäivää ei suomalaisperheissä pidetä enää yhtä tärkeänä kuin menneinä vuosina ja myös kauppa-asioita hoidetaan joustavasti.

Tolvasten perheessä siivotaan yleensä lauantaisin koko porukalla, mutta kyläilyt ja muut puuhat saattavat siirtää siivouksen ajankohtaa.

– Jos jotain muuta tulee, jää siivoukset vähemmälle.

"Joskus harvoin siivotaan ja tehdään pihahommia."

Suosittelemme sinulle