Hyppää sisältöön

Pappien suvaitsevaisuus nousussa: enemmistö kannattaa homoparien vihkimistä

Pappien kannat jakautuvat entistä jyrkemmin kahtia. Tämä on ongelma, sanoo dosentti. Kirkkoherra ei puolestaan tunnista koko ilmiötä.

Kuva: AOP

Enemmistö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papeista kannattaa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä. Tämä ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Kun lukuja verrataan vuoden 2014 kyselyyn, on ero huomattava. Silloin 35 prosenttia ajatteli samoin, nyt 51 prosenttia.

Kirkko on jakaantunut kysymyksen suhteen, kertoo käytännöllisen teologian nuorempi tutkija Laura Kallatsa.

– Kielteisesti vihkimiseen suhtautuvien pappien osuus on pysynyt samana eli noin 40 prosentissa.

Nuorempi tutkija Laura Kallatsa tekee parhaillaan väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Kallatsa kertoo, että asia on papeille tärkeä. Lähes kaikilla tutkimukseen osallistuneilla papeilla oli selkeä mielipide puolesta tai vastaan.

Pappien kantoihin vaikutti useita taustatekijöitä. Suurin vaikutus oli iällä, sukupuolella ja hiippakunnalla, Kallatsa sanoo.

– Naiset suhtautuvat miehiä hyväksyvämmin. Helsingin ja Espoon hiippakunnan papit suhtautuvat kaikista hyväksyvämmin kun taas Oulun hiippakunnan papit kaikista kriittisimmin.

Kallatsa lisää, että herätysliiketausta vaikutti siten, että lestadiolaisesta, evankelisesta ja viidennestä herätysliikkeestä vaikutteita saaneet papit suhtautuivat kaikista kielteisimmin.

Dosentti: Kahtiajakautuminen on iso ongelma

Piispainkokous päätti vuonna 2016, että kirkon papit eivät vihi samaa sukupuolta olevia pareja. Kuitenkin kirkoissa on vihitty jo kymmeniä samaa sukupolta olevia pareja. Kirkkolain suhteen tilanne on vielä epäselvä, ja sitä voi tulkita myös niin, että sukupuolineutraalit vihkimiset ovat toistaiseksi mahdollisia.

Jos kirkko haluaa pitää kiinni avioliiton viranomaisluontoisuudesta ja määritellä vihkimisen nykyisen avioliittolain vastaisesti vain miehen ja naisen väliseksi, on kirkon tehtävä se tarkasti kirkkolain tasolla. Tätä kirkko ei ole vielä tehnyt.

Tutkimusta tekemässä ollut yliopistonlehtori ja dosentti Jouko Kiiski, kertoo kahtiajakautumisen oleva iso ongelma.

– Yli puolet papeista ajattelee, että jos kirkko hyväksyy vihkimiset, syntyy pahoja ristiriitoja.

Tilanne on Kiisken mukaan haasteellinen myös toisinpäin. Jos kirkko ei hyväksy vihkimisiä jatkossakaan, lähes puolet ajattelee, että myös tällöin syntyy isoja ristiriitoja.

– Teki kirkko kummin päin vain, toinen osapuoli ajattelee, että tämä ei ole oikein, Kiiski toteaa.

Kirkkoherra ei tunnista kahtiajakautumista

Joensuun evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Petri Rask ei tunnista kahtiajakoa pappien keskuudessa. Hänestä tilanne muistuttaa enemmän kolmijakoa.

– On vastustajat ja kannattajat sekä suuri enemmistö, joka miettii omaa mielipidettään. Seurakunnan arjessa tämä asia näkyy hyvin vähän.

Rask kertoo pohtineensa kantaansa paljon, mutta selkeää vastausta hän ei vielä osaa sanoa.

– Tämä on minusta hyvin selkeästi raamattukysymys. Eli miten kirjaimellisesti ymmärretään raamattua. Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka pitää ottaa huomioon joka ajassa.

Kirkkoherra Petri Rask kannustaa vaikuttamaan äänestämällä seurakuntavaaleissa. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Nuorempi tutkija Kallatsa kertoo, että papit perustelivat kantojaan ennen kaikkea teologisin ja ihmisoikeuksiin liittyvin argumentein.

– Teologisia olivat luomiseen, Jeesuksen toimintaan Raamatussa ja Raamatun homoseksuaalisuuteen liittyvät perustelut.

Kallatsa lisää, että ihmisoikeusperusteluita olivat puolestaan tasa-arvoon ja kirkon jäsenten yhtäläisiin oikeuksiin liittyvät argumentit.

Asian on ajankohtainen myös seurakuntavaalien vuoksi. Ehdokasasettelu on juuri päättynyt, ja ennakkoäänestys alkaa kuudes marraskuuta.

Kirkkoherra Rask painottaakin, että paras keino vaikuttaa asiaan on äänestää seurakuntavaaleissa.

– Yksittäiset protestoinnit eivät vie asiaa eteenpäin. Oli kyseessä sitten seurakuntalainen tai pappi.

Juttua korjattu 18.10.2018 kello 9.33. Jutussa kerrottiin aiemmin, että evankelis-luterilaisten pappien tekemät sukupuolineutraalit avioliittoon vihkimiset olisivat kirkkolain vastaisia. Tilanne on kuitenkin epäselvä. Muokattu 9.57.

Lue lisää:

YLE: Seurakuntavaaleissa yli 16 000 ehdokasta – Vaalikone avattu: Lähes puolet sallisi homoparien vihkimisen

Uusi Suomi: Kiista avioliitosta jäi ratkaisematta äänin 59–46: Kirkko ei ala vihkiä homopareja (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle