Hyppää sisältöön

"Kynnys nettikirjoittelua koskevien syytteiden nostamiseen voi madaltua" – Viestintäoikeuden tutkija pitää Janitskinin tuomiota rankkana

Hillitseekö MV-jutun tuomio suomalaisten käyttäytymistä netissä? Sitä ei Riku Neuvonen lähde ennustamaan.

tietokoneen näppäimiä
Kuva: Yle
Santtu Natri

Miten se nettiin kirjoittavaa suomalaista liikuttaa, jos törkyä levittäneen sivuston keulahahmo tuomitaan vankeuteen? Yle kysyi asiaa sananvapauskysymyksiin perehtyneeltä tutkijalta.

MV-sivuston perustanut Ilja Janitskin tuomittiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus katsoi useiden MV-lehden julkaisemien kirjoitusten sisältäneen valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia.

Suitsiiko käräjäoikeuden päätös ihmisten tapoja kirjoittaa esimerkiksi somessa, viestintäoikeuden tutkija Riku Neuvonen?

Tuomio ei vaikuta tavallisen kirjoittajan vastuuseen, sillä ensisijaisesti jokainen itse vastaa omista kirjoituksistaan.

Toki torstain tuomio voi olla kaikille muistutus siitä, että internet ja sosiaalinen media eivät ole laeista ja vastuista vapaita saarekkeita.

Janitskinin tapaus tulee varmasti MV-lehden piirien tietoon nyt paremmin kuin jonkin yksittäisen kirjoittajan teot tai niiden seuraukset, koska tapaus saa niin paljon julkisuutta. Mutta tuomion hillitsevää vaikutusta en osaa arvioida.

Kuinka tehokkaita keinoja viranomaisilla on olemassa esimerkiksi somekirjoitteluun puuttumiseen?

Viranomaiset eivät voi valvoa kaikkien kirjoittelua. Siksi pitää tehdä rikosilmoituksia.

Esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan viranomaiset todennäköisesti saavat tietää kansalaisen tekemän ilmoituksen kautta. Ei noita kirjoituksia muutoin valvota.

Kunnianloukkauksenkin kohdalla pitäisi itse tehdä rikosilmoitus, siis sen, jonka kunniaa on loukattu. Aloitteen pitää tulla kohteelta.

Törkeimmissä tapauksissa poliisi ja syyttäjä voivat aloittaa tutkimisen omasta aloitteestaan.

Missä määrin MV-sivuston oikeusjuttu vaikuttaa sananvapauslain tulkintaan jatkossa, kun esimerkiksi muita somesolvauksia puidaan käräjillä?

Kynnys nettikirjoittelua koskevien syytteiden nostamiseen Suomessa voi tästä johtuen madaltua.

Luultavasti tapaus jatkuu kuitenkin käräjäoikeutta korkeammissa oikeusasteissa. Joten vasta noiden päätösten jälkeen voimme nähdä, miten ne vaikuttavat tuomioihin jatkossa.

sananvapauskysymyksiin perehtynyt oikeustieteen tohtori Riku Neuvonen
Sananvapauskysymyksiin perehtynyt oikeustieteen tohtori Riku Neuvonen Kuva: Jenni Toivonen / Tampereen yliopisto

Entä vaikutukset mediaa koskevaan kirjoitteluun?

Toimittajiin liittyen tällä käräjäoikeuden tuomiolla voi olla arvoa ennakkotapauksena.

Oikeushan katsoo, että tässä Johan Bäckman on tietoisesti pyrkinyt häiritsemään toimittaja Jessikka Aron työtä ja joukkoistanut tätä häirintää. Tuomiossa puhuttiin Aroon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Sellaiseen voisivat syyttäjä ja poliisi tarttua oma-aloitteisesti. Mutta esimerkiksi turkulaisen toimittajan Rebekka Härkösen kohdalla viranomaiset eivät lähteneet tutkimaan häirintää.

Bäckmanin tuomio voi vaikuttaa jatkossa median edustajiin liittyviin oikeusjuttuihin, tutkija Riku Neuvonen arvioi.

Miten kommentoit Ilja Janitskinin saamaa tuomiota?

Ehdoton tuomio kuulostaa aika rankalta. Se on käytännössä nykyisen rangaistusasteikon yläpäästä.

Samantyyppisissä tapauksissa on usein tuomittu sakkoihin, korvauksiin tai rajatapauksissa ehdolliseen vankeuteen. Joku muu tekijä saisi siis luultavasti sakkoa, mutta tässä painaa kokonaisarvio toistuvasta ja pitkäaikaisesta toiminnasta.

Mitä vihakirjoittelulle Suomessa kuuluu?

Vihapuhe tuntuu olevan tasoittumassa, kun on levinnyt tietoisuus siitä, ettei netti olekaan mikään villi länsi. Aivan kuin meno olisi siistiytynyt.

Firmat ja palstojen moderaattorit ovat ottaneet valvontaa omiin käsiinsä.

Toisaalta vaikutelmani voi johtua siitä, että laajimmat keskustelut ovat menneet johonkin pinnan alle.

Keskustelu valeuutisista ja totuudenjälkeisestä ajasta käy Yhdysvalloissa käsi kädessä solvaamisen ja törkeän kirjoittelun kanssa.

Suomessakin yleistynyt perinteisten uutisten ja tutkitun tiedon kyseenalaistaminen ei ole tutkija Riku Neuvosen mielestä kuitenkaan lisännyt sananvapauden rajojen rikkomista täällä.

Lue lisää:

Rikosoikeuden professori: MV-jutun tuomiot ankaria ja merkittäviä – "Somessakin pitää olla ihmisiksi"

Ilja Janitskinille ehdoton vuoden ja 10 kuukauden vankeustuomio MV-jutussa – syyttäjä tyytyväinen poikkeuksellisen ankaraan rangaistukseen

Oikeudesta ratkaisu tänään: Passitetaanko Ilja Janitskin vankilaan vai kaatuvatko syytteet loukkaavasta nettikirjoittelusta?

Syyttäjä vaatii Janitskinille ehdotonta vankeusrangaistusta – MV-jutussa puidaan toimittajan työn estämistä sekä vihamielisen informaatiovaikuttamisen rajoja

Syyttäjä luki lisää syytteitä MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille: törkeä kunnianloukkaus, tekijänoikeusrikoksia ja laiton uhkaus

Johan Bäckman kiistää Ylen toimittajan vainoamisen – hänen mukaansa kyse oli "leikkisästä nokittelusta"

Rikosoikeuden professori Janitskinin oikeudenkäynnistä: "Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta sille on myös tiettyjä oikeudellisia rajoituksia"

Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna

Ilja Janitskinin käräjät alkavat syytteillä törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Oikeuden puntarissa on härskiyden määrä

Suosittelemme sinulle