Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Rikosoikeuden professori: MV-jutun tuomiot ankaria ja merkittäviä – "Somessakin pitää olla ihmisiksi"

Matti Tolvanen arvioi, että MV-jutun tuomiot hillitsevät vihakampanjointia netissä.

Ilja Janitskin (kesk.) Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta
Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää MV-sivustoon liittyviä tuomioita ankarina ja merkittävinä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Johan Bäckmanin yhden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä MV-lehdessä toimineen naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä yhteensä 136 000 euroa.

Professori Tolvanen korostaa, että tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Jos tuomio pysyy samanlaisena mahdollisessa muutoksenhaussa, niin Tolvasen mukaan se on erittäin merkittävä monessa mielessä.

Vihakampanjointiin voidaan puuttua

Tolvasen mukaan se on merkittävää, että Janitskinilla katsottiin olevan vastuu MV-julkaisusta. Janitskin katsoi oikeudessa, että hän oli vastuussa vain itse kirjoittamistaan teksteistä.

– Nämä ovat erittäin vakavia rikoksia siinä mielessä, että niillä pyritään estämään hyvin pitkäksi aikaa ihmisen normaali toiminta. Siinä on näköjään onnistuttukin, kun lukee tätä tuomiota, Tolvanen sanoo.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.
Kuva: Jouni Immonen / Yle

Jutun asianomistajat joutuivat muun muassa vihaviestien kohteeksi sosiaalisessa mediassa MV-lehden kirjoittelun takia.

Tolvanen arvioi, että yksityinen ihminen, joka joutuu tällaisen vihakampanjan kohteeksi, on aika voimaton.

– Ainoa neuvo mikä pitää antaa kaikille on, että ei pidä antautua tällaisen edessä, vaan pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Kuten tämä tuomio osoittaa, niin kyllä keinot löytyvät tällaisen kampanjan pysäyttämiseen.

Tolvasen mukaan poliisi, syyttäjät ja käräjäoikeus ovat tehneet hyvää työtä tutkinnassa, näytön esittämisessä ja ratkaisun perustelussa.

Tuomio voi hillitä ahdistelua netissä

Hän arvioi, että tästä tuomiosta voi lähteä myönteinen kehitys, jonka myötä sosiaalisen median vihakampanjointiin pystytään puuttumaan.

– Minusta tämä tuomio on omiaan hillitsemään pyrkimyksiä toisen ihmisen elämän tukalaksi tekemiseen. Kansan kielellä viesti on, että somessakin pitää olla ihmisiksi.

Tolvasen mukaan jatkossa voisi harkita sitä, pitäisikö sanalliset laittomat uhkaukset säätää virallisen syytteen alaiseksi.

Lue myös:

"Kynnys nettikirjoittelua koskevien syytteiden nostamiseen voi madaltua" – Viestintäoikeuden tutkija pitää Janitskinin tuomiota rankkana

Ilja Janitskinille ehdoton vuoden ja 10 kuukauden vankeustuomio MV-jutussa – syyttäjä tyytyväinen poikkeuksellisen ankaraan rangaistukseen

Syyttäjä vaatii Janitskinille ehdotonta vankeusrangaistusta – MV-jutussa puidaan toimittajan työn estämistä sekä vihamielisen informaatiovaikuttamisen rajoja

Syyttäjä luki lisää syytteitä MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille: törkeä kunnianloukkaus, tekijänoikeusrikoksia ja laiton uhkaus

Johan Bäckman kiistää Ylen toimittajan vainoamisen – hänen mukaansa kyse oli "leikkisästä nokittelusta"

Rikosoikeuden professori Janitskinin oikeudenkäynnistä: "Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta sille on myös tiettyjä oikeudellisia rajoituksia"

Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna

Ilja Janitskinin käräjät alkavat syytteillä törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Oikeuden puntarissa on härskiyden määrä

Suosittelemme sinulle