Hyppää sisältöön

Kuopion Energia laittoi omistamansa Fennovoiman osakkeet viisi vuotta sitten myyntiin – kauppoja ei ole vieläkään syntynyt

Toimitusjohtajan mukaan sähkön alhainen markkinahinta vähentää kiinnostusta ydinvoimaa kohtaan.

Kuva: Matti Myller / Yle
Mira Heiskanen

Kuopion Energia ei ole onnistunut myymään Fennovoiman osakkeitaan viimeisen viiden vuoden aikana.

Energiayhtiön täytyi laittaa osakkeensa myyntiin, kun Kuopion kaupunginvaltuusto päätti vetäytyä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta.

– Kun päätös vetäytymisestä tehtiin, osakkeita on yritetty siitä asti myydä, niin kuin aika moni muukin Fennovoiman osakas on yrittänyt, Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm kertoo.

Kiinnostus osakkeita kohtaan ei myöskään ole näyttänyt lisääntymisen merkkejä.

– Ei voi sanoa, että olisi kysyntää ollut. Päinvastoin niitä on aktiivisesti pyritty erilaisille tahoille tarjoamaan.

Lindholm arvioi, että epäonnistuneiden myyntiyritysten taustalla on sähkön alhainen markkinahinta.

– Osakkaissa on paljon kuntaomisteisten energiayhtiöiden lisäksi sellaisia tahoja, jotka itse käyttävät ja tarvitsevat sähköä. Nyt kun sähköä on saatu markkinoitua edullisesti, niin kiinnostus ydinvoimaosuuteen on ehkä vähän hiipunut.

Kuopion Energia on sijoittanut noin puolitoista miljoonaa euroa ydinvoimalahankkeeseen. Tällä hetkellä energiayhtiö omistaa reilusti alle prosentin Fennovoimasta.

– Kahden prosentin omistusosuus oli tavoite alun perin, mutta kun lisäsijoituksia ei ole tehty alun jälkeen, niin osuus on noin 0,1 prosenttia, Lindholm kertoo.

Ilmastoraportilla ei juurikaan vaikutusta sähkönostopäätöksiin

Esa Lindholmin mukaan vasta julkaistulla IPCC:n ilmastoraportilla ei ole ollut juurikaan vaikutusta siihen, että kuluttajat ostaisivat aiempaa enemmän ekologisesti tuotettua sähköä energiayhtiöltä.

– Jos ajatellaan poliitikkojen kannanottoja asioihin ja mediamylläkkää, mikä raportin julkistamisen jälkeen syntyi, niin siihen nähden kysyntä ei ole kauhean kova. Osa kuluttajista haluaa päästötöntä energiaa ja sitä meiltä saa, Lindholm toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan ilmastoraportissa ei ollut sinänsä mitään uutta tai mullistavaa.

– Energia-ala kuuluu päästökaupan piiriin ja se on se tapa, millä EU hoitaa omat päästövelvoitteensa. Päästöttömyys tulee automaattisesti sitä mukaa, kun EU-tasolla päästökiintiötä alennetaan, Lindholm toteaa.

Suosittelemme sinulle