Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Maailman pisin merisilta avataan Kiinassa – rakennustyöt kestivät Länsimetron ajan, terästä käytettiin 60 Eiffeltornin verran

Silta myös sitoo Hongkongin ja Macaon erityisalueet yhä tiiviimmin Manner-Kiinaan.

Hong Kong-Zhuhai-Macau- silta
Silta ylittää lahden Helmijoen suiston länsirannalta kohti Hongkongia suiston itärannalla. Kuva: Chen Xianyao / VCG / Getty Images
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinassa vihitään tiistaina käyttöön maailman pisin merisiltayhteys, joka sitoo toisiinsa Hongkongin ja Macaon erityisalueet ja Manner-Kiinan Zhuhain kaupungin Helmijoen suistossa.

Sillan on määrä leikata rajusti matka-aikaa kaupunkien välillä ja helpottaa kuljetuksia.

Samalla se kuvastaa Kiinan keskusvallan pyrkimyksiä kytkeä erityisalueet yhä vahvemmin sitein Manner-Kiinaan.

Kartta
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kyse on jälleen yhdestä suuresta Kiinan insinööritaidon näytteestä.

Kokonaisuudessaan merisiltayhteys on pituudeltaan 55 kilometriä. Pääsilta on 22,9 kilometriä ja osan matkaa tie kulkee tunnelissa meren alla.

Siltaan on käytetty terästä 420 000 tonnia, noin 60 Eiffel-tornin verran, 4,5 kertaa San Franciscon Golden Gate -sillan verran.

Kuten grafiikasta ilmenee, silta jättää reippaasti varjoonsa Pohjoismaiden pisimmän sillan eli Juutinrauman sillan ja Suomen pisimmän, Raippaluodon sillan.

Grafiikka
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Maailman suurimmat sillat sijaitsevat nykyään Kiinassa, kuten maailman pisin silta Danyang-Kunshan-silta. Noin 165 kilometriä pitkä silta on osa Peking-Shanghai-rautatietä.

Kuvaavaa on, että samalla rautatielinjalla sijaitsee myös maailman toiseksi pisin silta.

Silta kohtasi merellisiä haasteita

Koska Macaon ja Hongkongin välinen siltayhteys kulkee vilkkaasti liikennöidyn merireitin halki, osa siitä piti rakentaa tunneliin meren alle.

Kahden keinotekoisen saaren välillä kulkee 6,7 kilometrin mittainen tunneli.

Rakennettu saari josta tie menee meren alle tunneliin
Hongkongin ja Macaon sekä Zhuhain välinen tieyhteys sukeltaa meren alla kulkevaan tunneliin keinotekoisella saarella olevasta sisäänkäynnistä. Kuva: Li Zhihua / China News Service / VCG / Getty Images

Silta on suunniteltu kestämään voimakkaita maanjäristyksiä, supertaifuuneja ja valtavien rahtialusten törmäyksiä.

Korruptio ja onnettomuudet varjostivat töitä

Valtavan siltahankkeen rakennustyöt aloitettiin 2009 ja ne valmistuivat vuoden 2017 lopulla – rakennushanke vei siis suunnilleen saman ajan kuin Suomessa Länsimetron rakentaminen.

Macaon ja Hongkongin välisen siltahankkeen työt eivät sujuneet kivuttomasti: onnettomuudet, korruptio, viivästykset ja budjetin ylitykset mustasivat hanketta. Rakennusalalla sitä on kutsuttu verta ja hikeä -hankkeeksi.

Alun perin silta piti ottaa käyttöön vuoden 2016 lopulla

.

Siltaa rakennetaan kahden kannatinpalkin välissä. Taustalla näkyy lentokone.
Siltaa rakennettiin toukokuussa 2016. Kuva: Jerome Favre / EPA

Meriolosuhteet tekivät rakennustöistä vaikeat. Ainakin 10 työläistä kuoli ja yli 600 loukkaantui rakennustyömailla vuodesta 2010.

Viime vuonna 19 laboratoriotyöntekijää sai syytteet siitä, että he olivat manipuloineet sillan betonin kestävyyttä koskevia testejä.

Rakennustyöt saatiin valmiiksi jo viime vuonna, mutta avajaiset ovat viivästyneet.

Kiina yhdentää suistoalueen taloutta

Sillan tarkoitus on vahvistaa Helmijoen suiston talouskasvua.

Greater Bay Area - hanketta ajava Kiina haluaa kehittää alueesta oman vastineensa vilkkaina talouden keskittyminä tunnetuille San Franciscon, New Yorkin ja Tokion lahtialueille.

Hong Kong-Zhuhai-Macau- silta
Hongkongin, Macaon ja Zhuhain yhdistävä silta on maailman pisin merisiltayhteys. Pääsilta on 22,9 kilometriä, meren alla kulkeva tunneli 6,7 kilometriä ja kokonaisuudessaan yhteyden pituus on 55 kilometriä. Kuva: Chen Xianyao / VCG / Getty Images

Helmijoen suistoalueella asuu 68 miljoonaa ihmistä ja siellä on 11 suurkaupunkia eli Hongkong ja uhkapelikeskittymä Macao sekä 9 Guangdongin kaupunkia.

Alue on alle prosentin Kiinan maa-alasta ja siellä asuu alle viisi prosenttia Kiinan väestöstä, mutta se tuottaa 12 prosenttia Kiinan bruttokansantuotteesta.

Sillan on määrä avittaa erityisesti suistoalueen länsirannan talouskehitystä, koska se helpottaa tehtaiden tuotteiden kuljetusta itärannan satamiin ja Hongkongin kansainväliselle lentokentälle.

Yksi silta, kolme järjestelmää

Alueella on käytössä peräti kolme lainsäädäntöä ja kolme eri valuuttaa.

Britannian ja Portugalin siirtomaavallan seurauksina Hongkong ja pelikasinoistaan tunnettu Macao ovat Kiinan erityishallintoalueita periaatteella "yksi maa, kaksi järjestelmää".

Tämä tuo myös pienen lisäkiemuran sillan ajojärjestelyihin: Macaossa ja Hongkongissa on käytössä brittityylinen vasemmanpuolinen liikenne, Manner-Kiinassa oikeanpuoleinen.

Keskusvallan ote tiukkenee

Hongkongissa on arvosteltu siltahankkeen lisäkustannusten kasautumista Hongkongin harteille. Samaan aikaan on epäilty, riittääkö sillalle riittävästi liikennettä megahankkeen oikeuttamiseksi.

Ympäristöjärjestöt ovat olleet huolissaan siltahankkeen seurauksista meriluonnolle, erityisesti jo nyt harvinaiselle kyttyrädelfiinille.

Hongkongissa hankkeen kriitikot pelkäävät, että infrastruktuurihankkeen avulla Kiinan keskusvalta entisestään kiristää otettaan demokraattisista erivapauksista nauttineesta erityisalueesta.

Samanlaisia pelkoja herätti äsken käyttöön otettu luotijunayhteys Hongkongiin. Samaan aikaan poliittinen ilmapiiri Hongkongissa on kiristynyt.

Aiemmin aiheesta:

Luotijunayhteys sitoo Hongkongin yhä kiinteämmin Kiinaan 23.9.2018

Maailman korkein silta huitelee yli puolen kilometrin korkeudessa 29.12.2016

Valtava sillanrakennusurakka käyntiin Kiinan etelärannikolla 15.12.2009

Aiheesta muualla:

South China Morning Post: World’s longest sea crossing is finally finished, but Hong Kong-Zhuhai-Macau bridge has come at a high cost 19.10.2018

South China Morning Post: Hong Kong will have to restrict number of vehicles using mega bridge because of delay in building airport link road 19.10.2018

South China Morning Post: Six contractors for Hong Kong-Zhuhai-Macau bridge fined up to HK$82,000 each for failing to ensure safety in worker’s death 17.10.2018

Tekniikka & Talous: Siltaa pitkin Macaoon - Maailman pisin merisilta avautuu Etelä-Kiinassa 22.8.2018

Kauppalehti: Hongkongista Macaoon pääsee kohta siltaa pitkin - Maailman suurin merisilta avautuu Etelä-Kiinassa 21.8.2018

MTV: Maailman suurin merisilta avautuu pian – kokonaisuudessaan sillalla kuljetaan 55 kilometriä 21.8.2018

CNN: The $20 billion 'umbilical cord': China unveils the world's longest sea-crossing bridge 16.5.2018

The Guardian: Fears parts of world's longest sea bridge are floating away 9.4.2018

Rakennustaito: Maailman pisin silta 1/2018

Suosittelemme sinulle