Hyppää sisältöön

Jazzlaulaja Kadi Vija opetteli laulamaan väärin: "Lauluja Phoebelle" on ylistys taiteelle, itsensä haastamiselle ja tv-sarja Frendeille – katso video

Kadi Vija huolestui lokeroinnista, joka tappaa taiteilijan luovuuden. Väärinlaulamisen tuotoksena syntyy nyt c-kasetti.

Jazzlaulaja Kadi Vija
Rami Koivula,
Jenni Joensuu

Kun taiteilija kokee olevansa tietyn roolin vanki, luovuus loppuu.

Näin ajatteli myös jazzlaulaja Kadi Vija, jonka maisterinopinnot Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ovat loppusuoralla. Valmistuminen on edessä joulukuussa.

– Olen kuunnellut vain jazzia. Kun koulun loppu on alkanut häämöttää, olen taiteellisesti voinut tehdä ihan mitä huvittaa.

Vija teki juuri mitä häntä huvitti: hän meni tyylipuhtaasta, korkealle arvostetusta jazzlaulusta täysin toiseen ääripäähän.

Jazz-laulaja Kadi Vija
Jazz-laulaja Kadi Vija opetteli laulamaan väärin - Phoebe Buffayn takia. Kuva: Rami Koivula / Yle

Jazzlaulajan roolin vankina

Kadi Vija on syntynyt Virossa. Hän muutti Poriin vuonna 2004.

– Se oli ulkomaata. Jännää, fiiniä ja kivaa, Vija muistelee.

Vija ei etukäteen suunnitellut uraa ammattimuusikkona. Hän kertoo jotenkin ajautuneensa siihen Porissa. Vija opiskeli Palmgren-konservatoriossa ja teki töitä Porin teatterissa. Hän on opiskellut jazzlaulua Bostonissa ja Amsterdamissa sekä keikkaillut aina Japanissa asti.

– Jazzissa minua viehättää haastavuus. Se on ensimmäinen syy, miksi jazzista kiinnostuin. Jos sitä klaaraa, saa olla itsestään ylpeä.

Miles Davis on minulle the juttu. Olen jazzissa digannut enemmän instrumentaalimusiikkia.

Kadi Vija

Jazz on Vijan päätyö ja rakkaus. Suosikkilaulajikseen hän nimeää Billie Holidayn ja Carmen McRaen.

Miles Davis on minulle the juttu. Olen jazzissa digannut enemmän instrumentaalimusiikkia.

Ura ja opinnot jazzin parissa ovat vieneet Vijan maailmalle ja avartaneet hänen maailmankuvaansa, mutta luovuus on kokenut jonkinlaisen kolauksen.

– Olen ajatellut, etten voi tehdä joitain asioita, koska olen jazzlaulaja. Olen kokenut olevani siinä lokerossa.

Sitten koulun loppu tuli lähemmäs ja lähemmäs. Vija ajatteli olevansa taiteellisesti vapaa tekemään mitä tahansa.

Phoebe Buffayn matkassa

Viimeiset kaksitoista vuotta Kadi Vijan elämässä on jazzin lisäksi ollut läsnä myös toinen asia, joka on tuttu niin monelle suomalaiselle: amerikkalainen televisiosarja Frendit.

Frendit on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä tv-sarjoista, sitä esitettiin vuosina 1994–2004. Suomen televisiossakin sarja on uusittu lukemattomia kertoja.

– Olen katsonut Frendejä vuodesta 2006 melkein joka päivä. Alusta loppuun olen katsonut sen 15–20 kertaa, osaan vuorosanat ulkoa, Vija sanoo.

Lisa Kudrow
Lisa Kudrow näytteli Phoebe Buffayta tv-sarjassa Frendit. Kuva: AOP

Niinpä oma musiikkiprojekti, joka liittyy keskeisesti Frendeihin, tuntui luonnolliselta tehdä. Sarjassa näyttelijä Lisa Kudrow esittää Phoebe Buffayta, omalaatuista hahmoa, joka on kaiken muun lisäksi myös folk-artisti. Sarjan aikana kuullaan kymmeniä Phoeben lauluja, joiden aiheet vaihtelevat haisevasta kissasta häpykarvoihin ja makuuhuoneen väreihin.

Kadi Vija nauhoitti kaikki sarjassa kuullut Phoeben kappaleet c-kasetille, jonka hän julkaisee marraskuun alussa.

– Biisejä on 45, niiden kesto on vain 12 minuuttia. Ne tulevat kasetin a- ja b-puolille, niin ei tarvitse kelailla, Vija sanoo ja repeää nauramaan.

Miten opetellaan laulamaan väärin?

Kadi Vijan projekti kuulostaa vitsiltä, mitä se osittain onkin. Toisaalta hän taas joutui opettelemaan uuden taidon: väärin laulamisen. Se osoittautui välillä varsin haastavaksi.

– Phoebelle on luontaista laulaa ylävireessä, minulle se oli suuri haaste.

Vija ei muista, milloin idea äänitteestä syntyi. Kun hän on ottanut asian puheeksi esimerkiksi kavereidensa kanssa, vastaanotto on ollut innostunut. Viimeinen niitti oli yhteydenotto Teostoon.

– Kysyin Teostolta, ovatko biisit suojattuja. He ottivat asiasta selvää: kaikki ovat julkaisuvapaita.

Kun Vijalta kysyy, miksi juuri c-kasetti, hän nauraa jälleen.

– Koska kyseessä on Phoebe Buffay! C-kasetti oli oikeastaan ainoa vaihtoehto. Ei missään nimessä CD, ja LP olisi turhan vakava. C-kasetti on snadi ja söpö.

Oodi häpykarvalle

Jazzlaulajana Kadi Vija on tottunut siihen, että hän laulaa vain vähän sanoja.

Phoeben lauluissa sanat ovat kuitenkin pääosassa. Kappaleet ovat nimeltään esimerkiksi Smelly Cat, Ode to Pubic Hair tai Grandma.

– Phoeben kappaleet kertovat elämästä, tästä hetkestä. Ne ovat Phoebe Buffayn mielenjuoksua.

Sarjassa Phoeben kitaransoittotaito on vähän niin ja näin – se sopii Kadi Vijalle.

– Osaan ne kolme sointua, suurin piirtein saman verran kuin Phoebekin.

Mietin, mitä tämä voi tehdä minun uralleni? Olen kuitenkin jo pitkään todistellut, että pystyn laulamaan myös vireessä jazzia.

Kadi Vija

Kun Vija nauhoitti Phoeben kappaleita, hänellä kävi mielessä, mitä jos tämä onkin liikaa.

– Tässä on tosi paljon väärin laulamista. Mietin, mitä tämä voi tehdä minun uralleni? Olen kuitenkin jo pitkään todistellut, että pystyn laulamaan myös vireessä jazzia, Vija nauraa.

Laulajatar uskoo nyt, että Phoebe-projekti tulee myöhemmin edesauttamaan hänen uransa kehitystä.

– En tiedä, kuinka suuri hype tästä voi tulla. Voihan olla, että tämä jää isoksi vain itselle. Mutta kuulemma Frendit on tulossa rytinällä takaisin, nuoretkin ovat alkaneet taas katsoa sitä.

Päivitys 21.10. klo 20:43: Yle Areenan teknisten ongelmien takia video Kadi Vijan lauluista ei toistaiseksi näy. Ongelmaa ratkotaan parhaillaan. Video löytyy myös Yle Porin Facebook-sivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja Instagramista @ylepori.

Korjattu 24.10 klo 15.50 Kadi Vijan nykyisen opinahjon nimi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaksi.

Lue lisää:

"Jazz on livemusaa, biisit elävät omaa elämäänsä illasta toiseen" – jazzmuusikot säätävät itse kaiken keikoista promootioon

Frendien näyttelijät yhteen ensimmäistä kertaa sarjan päättymisen jälkeen

Suosittelemme sinulle