Hyppää sisältöön

Herätys: Ruotsin pelimonopoli murenee, EU vaatii Khashoggi-tutkintaa, vihreiden vaalitaisto kaipaa johtajaa, ravintola poisti ruokahävikin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Veikkauksen peliautomaatti.
Ruotsin rahapelimonopoli on käytännössä murentunut. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Yle

Ruotsin pelimonopoli rapautuu, Suomessa Veikkauksella vahvempi asema

Rahapelimonopoli jää ensi vuoden alussa historiaan Ruotsissa, ja tilalle tulee lisenssijärjestelmä. Ulkomaiset peliyritykset ovat napanneet ison osan pelimarkkinoista. Suomessa pelimonopoli on paremmin voimissaan, vaikka netissä pelieuroja meneekin ulkomaisille toimijoille.

Johtaako Maria Ohisalo vihreät vaaleihin?

Touko Aaltoa sairausloman ajan paikkaava Maria Ohisalo on vihreissä pidetty poliitikko. Mutta oikein kukaan ei osaa vielä sanoa, millaisella johdolla kannatustaan menettäneet vihreät lähtevät ensi kevään taistoihin.

Maria Ohisalo kuopiolaisessa ravintolassa 17.10.
Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo johtaa puoluetta puheenjohtaja Touko Aallon sairausloman ajan. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Erikoinen hinnoittelu lopetti ruuan päätymisen biojätteeseen

Venäjän rajan tuntumassa Lappeenrannan Nuijamaalla sijaitsevassa buffet-ravintolassa on käytössä tapa, jonka ansiosta lautaselta ei päädy ruokaa lainkaan biojäteastiaan. Jätettä voisi kuitenkin kuvitella tulevan, sillä parhaimpina päivinä ravintolassa käy yli tuhat ruokailijaa. Syynä biojätteen vähäiseen määrään on se, että ruoka on hinnoiteltu painon mukaan.

lounasbuffet
Jokainen ottaa sen verran kuin jaksaa syödä ja haluaa maksaa. Kuva: Jari Tanskanen/Yle

EU vaatii tutkintaa Khashoggin kuolemasta

EU vaatii perusteellista tutkintaa sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolemasta. EU:n ulkosuhteiden edustajan Federica Mogherinin mukaan Khashoggin kuoleman olosuhteet ovat huolestuttavia. Saudi-Arabia ilmoitti perjantaina, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa nyrkkitappelun seurauksena. Selitykseen on suhtauduttu lännessä epäillen.

EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini.
EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Yhdysvallat vetäytymässä ydinasesopimuksesta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat suunnittelee vetäytyvänsä kylmän sodan aikaisesta ydinasesopimuksesta Venäjän kanssa. Trumpin mukaan Moskova on rikkonut sopimusta jo vuosia. Kyse on niin sanotusta INF-sopimuksesta, jolla Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat keskimatkan ydinohjusten hävittämisestä. Britanniassa aikeet on otettu huolestuneina vastaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta. Kuva: AOP

Pilvistä ja poutaa

Sää on enimmäkseen pilvinen ja poutainen. Lapissa on paikoin sadetta. Aamulla sadealue saapuu lännestä lähinnä maan keski- ja pohjoisosiin. Lapissa sää selkenee osin päivällä. Päivän ylin lämpötila on 2–12 astetta. Lounaistuuli voimistuu päivän aikana koko maassa. Merialueilla on voimassa varoituksia voimistuvan tuulen vuoksi.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta
Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle