Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kommentti: Järisyttävän konemainen Hamilton voi ottaa kiinni mahdottoman Schumacherin – Mestari-Räikkönen jättää hyvin ikävän tahran Vettelille

Ferrarin ja Sebastian Vettelin mokailut eivät alenna Lewis Hamiltonin huimaa suoritusta, mutta historian kirjoissa tilanne näyttää saksalaiselle todella ikävältä, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Lewis Hamilton
Kuva: AOP/XPB Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Mercedeksen brittitähti Lewis Hamilton varmisti uransa viidennen F1-mestaruuden sunnuntaina Meksikon GP:ssä. Hamilton nousi samalla 1950-luvun argentiinalaislegendan Juan Manuel Fangion rinnalle.

Mestaruus sinetöi 33-vuotiaan Hamiltonin asemaa lopullisesti yhtenä kaikkien aikojen suurista. Hamilton on myös nousemassa aikoinaan mahdottomista ennätyksistään tunnetun Michael Schumacherin rinnalle. Matkaa on enää kaksi maailmanmestaruutta ja 20 voittoa. Paaluennätykset ovat jo britin hallussa olleet jonkin aikaa.

Jo ennen kautta F1-vuodesta 2018 povattiin taistoa siitä, nouseeko Hamilton vai Ferrarin Sebastian Vettel Fangion rinnalle. Suomalaiskuljettajista Kimi Räikkösestä ja Valtteri Bottaksesta odotettiin lähinnä kaksikon haastajia. Näin myös kävi, kuten suomalaisten kauden yhden voiton saldo osoittaa.

Vettelillä oli mahdollisuus ottaa viides mestaruus jo viime kaudella, mutta mestaruuskamppailu kääntyi Hamiltonille Ferrarin vikoihin ja saksalaisen pieneen ahneuteen. Tälle kaudelle tilanne on ollut hyvin samankaltainen.

Hamilton nousi kenties hieman onnekkaastikin selvään johtoon jo alkukaudesta, mutta keskikesällä Vettel pääsi tiivistämään taistoa. Hamilton osoitti kuitenkin mestarillisia kykyjään ensiksi viemällä Kimi Räikkösen ja Vettelin edestä voiton Monzassa. Sitten hän teki jotain käsittämätöntä Singaporen radalla. Räikkönen oli Monzassa tykittänyt F1-historiaa kaikkien aikojen nopeimmalla paalukierroksella, mutta kokonaisesti katsottuna Hamiltonin veto oli vielä hurjempi.

Lewis Hamilton
Kuva: EPA-EFE/DIEGO A​ZUBEL

Britti paineli tiukalla Singaporen katuradalla rataennätyksen sekuntikaupalla uusiksi tavalla, joka jäänee Räikkösen vedon ohella yhtä varmasti F1-historiaan. Hamilton kaasutti myös kisan voittoon.

Tästä ei enää Vettel toennut. Venäjä ja Japani menivät Mercedeksen suuren tähden tahtiin. Yhdysvalloissa renkaat ja Räikkönen viivästyttivät mestaruuden ratkeamista, mutta sillekin saatiin Meksikossa sinetti.

Teräksisisiä suorituksia kovimmilla mahdollisilla hetkillä

33-vuotias Hamilton näyttää muodostuvan aina kauden ratkaisuhetkillä robottimaiseksi koneeksi, joka ei horju juurikaan. Työläisperheen pojan voitonjano radalla ei lopu, vaikka monen mielestä muotinäytökset ja sun muut vastaavat ”hulluttelut” eivät sovikaan mestariluokan kuljettajalle.

Britti näyttää kuitenkin kisalta tuon kritiikin hölmöksi. Hamilton näyttää edelleen vanhemmalla iällä kehittyvän entisestään. Hän on itsekin puhunut, kuinka on ajanut tänä vuonna uransa parasta kauttaan.

Hamilton sai nuorempana hämmästellä, miten kilpakumppanit saapuivat helikoptereilla ja Lamborghineilla karting-radoille. Lewis ja Anthony-isä tyytyivät pikku-Fiatiin. Nyt mies itse ei ole langennut samanlaiseen tyytyväisyyteen, vaikka kesän jatkosopimus nostaa pelkän palkankin 45 miljoonaan euroon vuodessa.

Lewis, Anthony Hamilton
Kuva: AOP/Rex Features

– Jos katsoo Muhammad Alia tai Mike Tysonia, niin he kasvoivat kadulla. Mo Farah, Paula Radcliffe ja oikeastaan he kaikki kaivavat paljon voimaa todella vaatimattomista juuristaan ja läpikäymistään vaikeuksista. Heillä on raakaa ja luonnollista nälkää, Hamilton havainnollisti ESPN:n haastattelussa menestyksen avaimiaan.

Räikkönen-fakta tekee Vettelin tilanteen entistä ikävämmäksi

Tilanne on hyvin vaikea Vettelille. Saksalainen on napannut neljä mestaruuttaan vain selvästi sarjan ylivoimaisimmalla autolla. Hamilton on onnistunut lähtökohdiltaan tasaväkisemmässä taistossa viemään mestaruuden nyt kolme kertaa.

Entistä kiusallisemmaksi tilanteen tekee se, että tallitoveri Kimi Räikkönen poistuu nyt viimeisenä maailmanmestarina Ferrarilta kauden päätteeksi. Vaikka Ferrari on itsekin tehnyt tällä kaudella tukun taktisia virheitä, niin tappiotilanteesta voi myös saksalainen katsoa peiliinsä. 31-vuotias Vettel tuhri itse esimerkiksi kisansa Bakussa ja Hockenheimissa, jossa hän käsittämättömästi ajoi helpohkosti ulos kotiradallaan.

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel
Kuva: AOP/Rex Features

Tämä kausi onkin taas luonut pohjaa sille, että Vettelin paineensietokyky ei kestä äärimmäisen tiukassa F1-sarjan mestaruustaistossa. Ainakin viisi selvää isoa ja omaa virhettä yhteen kauteen on yksinkertaisesti liikaa lähes täydellisesti ajavaa Hamiltonia vastaan.

Kenties Meksikon kisan rengasvaikeudet olivat vain poikkeus sääntöön. Silloin ei olisikaan ihme, jos Hamilton juhlisi mestaruuksia myös kausilla 2019 ja 2020. Hamilton viimeistään nostaisi sitten itsensä myös kaikkien aikojen kovimmaksi F1-kuljettajaksi.

Lue lisää:

Nopea, mutta vihattu – tällainen on viisinkertainen F1-maailmanmestari Lewis Hamilton

Mercedes tuskaili kovasti, mutta Hamiltonille hurja viides F1-mestaruus! Verstappen dominoi harvinaisesti Meksikossa – Räikkönen palkintokorokkeelle

Suosittelemme