Toimittaja Jamal Khashoggi astui sisään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin 2. lokakuuta kello 13.14. Se näkyy valvontakamerakuvista.
Hänen turkkilainen kihlattunsa Hatice Cengiz jäi ulos odottamaan. Parin oli tarkoitus mennä seuraavana päivänä naimisiin, kun konsulaatista saataisiin tarvittavat asiakirjat.
Kihlattu odotti aamuyöhön asti, mutta Khashoggi ei enää poistunut konsulaatista.
Mitä oli tapahtunut ja kenen määräyksestä?
Saudi-Arabian selitykset Khashoggin kohtalosta ovat muuttuneet useita kertoja, viimeksi viikonloppuna, kun saudiviranomaiset vihdoin myönsivät Khashoggin kuolleen.
Koostimme yhteen tärkeimmät saudien ja muiden valtioiden kommentit.
4. lokakuuta
Konsulaatti on vahvistanut ryhtyneensä lisätoimenpiteisiin [...] selvittääkseen olosuhteita, joissa Jamal Khashoggi katosi lähdettyään Saudi-Arabian konsulaatin rakennuksesta Istanbulissa.
Saudi-Arabian virallinen uutistoimisto SPA
Tapaus nousee otsikoihin, kun Turkin viranomaiset ja Khashoggin kihlattu Cengiz kertovat, että Khashoggi ei ole tullut konsulaatista ulos.
Saudi-Arabian kanta on tässä vaiheessa se, että Khashoggi oli lähtenyt konsulaatista ja kadonnut sen jälkeen.
5. lokakuuta
Ymmärrykseni on, että hän tuli sisään ja lähti muutamien minuuttien tai tunnin kuluttua. En ole varma. Tutkimme tätä ulkoministeriön kautta, että saisimme selville, mitä tarkalleen tapahtui.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Bloombergin haastattelussa
Pian turkkilaiset viranomaislähteet alkavat vuotaa turkkilaisille ja länsimaisille medioille yksityiskohtia tapahtumista konsulaatissa.
Uutistoimisto Reuters ja sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoittavat 6. lokakuuta, että turkkilaiset viranomaiset uskovat Khashoggin joutuneen harkitun murhan uhriksi.
Seuraavana päivänä The New York Times kertoo (siirryt toiseen palveluun), että turkkilaiset ovat päätelleet murhakäskyn tulleen saudihovista. Samassa jutussa turkkilainen lähde kertoo myös, että murhan oli tehnyt paikalle lähetetty iskuryhmä, joka paloitteli Khashoggin ruumiin varta vasten mukana tuodulla luusahalla.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan vaatii Saudi-Arabiaa todistamaan tallenteilla, että Khashoggi todella poistui konsulaatista.
– Konsulaatin viranomaiset eivät voi pelastaa itseään vain sanomalla, että hän lähti, Erdogan sanoo.
12. lokakuuta
Prinssi Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz, Saudi-Arabian kuningaskunnan sisäministeri, vahvisti Saudi-Arabian kuningaskunnan tuomitsevan väärät syytökset, joita joissakin medioissa on levitetty. [...] Hän myös painotti, että se, mitä on kerrottu [Khashoggin] tappamismääräyksistä, on valetta ja perusteettomia väitteitä.
Saudi-Arabian virallinen uutistoimisto SPA
Saudi-Arabian mukaan konsulaatin valvontakamerat eivät toimineet juuri sinä päivänä, kun Khashoggi tuli konsulaattiin.
Yhä useammat yhtiöt ja instituutiot ilmoittavat, että niiden edustajia ei osallistu Riadissa myöhemmin lokakuussa järjestettävään investointikonferenssiin, niin kutsuttuun "aavikon Davosiin".
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu tapausta "vakavaksi tilanteeksi" ja sanoo keskustelevansa pian Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin kanssa.
20. lokakuuta
Syyttäjänviraston alustava tutkinta Saudi-Arabian kansalaisen Jamal bin Ahmad Khashoggin katoamisesta on paljastanut, että keskustelut, joita hän kävi Istanbulin konsulaatissa tapaamiensa henkilöiden kanssa, johtivat rettelöön ja nyrkkitappeluun kansalaisen, Jamal Khashoggin kanssa. Se johti hänen kuolemaansa, rauha hänen sielulleen.
Saudi-Arabian valtakunnansyyttäjän tiedote
Saudi-Arabian valtakunnansyyttäjä kertoo, että 18 henkilöä on pidätetty Khashoggin kuoleman vuoksi.
Trump sanoo ensin uskovansa saudien selitystä, mutta ilmoittaa myöhemmin, että hän ei ole siihen tyytyväinen. Trump on puhunut myös mahdollisista pakotteista. Toisaalta hän on sanonut, että ei halua vahingoittaa amerikkalaisia yhtiöitä perumalla asekauppoja Saudi-Arabiaan.
EU kutsuu Khashoggin tapausta hyvin huolestuttavaksi. Myös Suomen ulkoministeriö kommentoi, että Khashoggin kuolema on tutkittava avoimesti ja syylliset saatava oikeudelliseen vastuuseen.
21. lokakuuta
Tässä operaatiossa henkilöt ylittivät valtuutensa ja vastuunsa. He tekivät virheen, kun he tappoivat Jamal Khashoggin konsulaatissa ja yrittivät peitellä sitä.
Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir Fox Newsin haastattelussa
Saudi-Arabian ulkoministeri esittää Foxin haastattelussa surunvalittelunsa Khashoggin läheisille ja sanoo, että saudiviranomaiset eivät tiedä, missä Khashoggin ruumis on. Hänen mukaansa vaikutusvaltainen kruununprinssi Mohammed bin Salman ei tiennyt Khashoggin tappamisesta.
Britannia, Ranska ja Saksa julkaisevat yhteisen tiedotteen, jossa vaaditaan Saudi-Arabialta uskottavaa selitystä Khashoggin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Saksan valtiovarainministeri Peter Altmaier sanoo, että Saksa ei tällä hetkellä hyväksy asekauppoja Saudi-Arabiaan, koska se haluaa tietää, mitä on tapahtunut.
Turkin presidentti Erdogan ilmoittaa pitävänsä tiistaina puheen, jossa hän paljastaa "alastoman totuuden" Khashoggin murhasta.