Hyppää sisältöön

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Saudi-Arabia myönsi yli kaksi viikkoa Khashoggin katoamisen jälkeen, että hän on kuollut. Saudit kiistävät, että vaikutusvaltainen kruununprinssi olisi tiennyt toimittajan tappamisesta.

Video: Saudijournalisti Jamal Khashoggin viime vaiheet ennen katoamista Istanbulissa
Video: Saudijournalisti Jamal Khashoggin viime vaiheet ennen katoamista Istanbulissa
Päivi Kerola

Toimittaja Jamal Khashoggi astui sisään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin 2. lokakuuta kello 13.14. Se näkyy valvontakamerakuvista.

Hänen turkkilainen kihlattunsa Hatice Cengiz jäi ulos odottamaan. Parin oli tarkoitus mennä seuraavana päivänä naimisiin, kun konsulaatista saataisiin tarvittavat asiakirjat.

Kihlattu odotti aamuyöhön asti, mutta Khashoggi ei enää poistunut konsulaatista.

Mitä oli tapahtunut ja kenen määräyksestä?

Saudi-Arabian selitykset Khashoggin kohtalosta ovat muuttuneet useita kertoja, viimeksi viikonloppuna, kun saudiviranomaiset vihdoin myönsivät Khashoggin kuolleen.

Koostimme yhteen tärkeimmät saudien ja muiden valtioiden kommentit.

Jamal Khashoggi
Sauditoimittaja Jamal Khashoggi työskenteli yhdysvaltalaisen Washington Postin kolumnistina. Kuva: Ali Haider / EPA

4. lokakuuta

Konsulaatti on vahvistanut ryhtyneensä lisätoimenpiteisiin [...] selvittääkseen olosuhteita, joissa Jamal Khashoggi katosi lähdettyään Saudi-Arabian konsulaatin rakennuksesta Istanbulissa.

Saudi-Arabian virallinen uutistoimisto SPA

Tapaus nousee otsikoihin, kun Turkin viranomaiset ja Khashoggin kihlattu Cengiz kertovat, että Khashoggi ei ole tullut konsulaatista ulos.

Saudi-Arabian kanta on tässä vaiheessa se, että Khashoggi oli lähtenyt konsulaatista ja kadonnut sen jälkeen.

5. lokakuuta

Ymmärrykseni on, että hän tuli sisään ja lähti muutamien minuuttien tai tunnin kuluttua. En ole varma. Tutkimme tätä ulkoministeriön kautta, että saisimme selville, mitä tarkalleen tapahtui.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Bloombergin haastattelussa

Pian turkkilaiset viranomaislähteet alkavat vuotaa turkkilaisille ja länsimaisille medioille yksityiskohtia tapahtumista konsulaatissa.

Uutistoimisto Reuters ja sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoittavat 6. lokakuuta, että turkkilaiset viranomaiset uskovat Khashoggin joutuneen harkitun murhan uhriksi.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa.
Kruununprinssi Mohammed bin Salman on vahvistanut valta-asemaansa Saudi-Arabiassa. Kuva: Oliver Douliery / EPA

Seuraavana päivänä The New York Times kertoo (siirryt toiseen palveluun), että turkkilaiset ovat päätelleet murhakäskyn tulleen saudihovista. Samassa jutussa turkkilainen lähde kertoo myös, että murhan oli tehnyt paikalle lähetetty iskuryhmä, joka paloitteli Khashoggin ruumiin varta vasten mukana tuodulla luusahalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan vaatii Saudi-Arabiaa todistamaan tallenteilla, että Khashoggi todella poistui konsulaatista.

– Konsulaatin viranomaiset eivät voi pelastaa itseään vain sanomalla, että hän lähti, Erdogan sanoo.

12. lokakuuta

Prinssi Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz, Saudi-Arabian kuningaskunnan sisäministeri, vahvisti Saudi-Arabian kuningaskunnan tuomitsevan väärät syytökset, joita joissakin medioissa on levitetty. [...] Hän myös painotti, että se, mitä on kerrottu [Khashoggin] tappamismääräyksistä, on valetta ja perusteettomia väitteitä.

Saudi-Arabian virallinen uutistoimisto SPA

Saudi-Arabian mukaan konsulaatin valvontakamerat eivät toimineet juuri sinä päivänä, kun Khashoggi tuli konsulaattiin.

Yhä useammat yhtiöt ja instituutiot ilmoittavat, että niiden edustajia ei osallistu Riadissa myöhemmin lokakuussa järjestettävään investointikonferenssiin, niin kutsuttuun "aavikon Davosiin".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsuu tapausta "vakavaksi tilanteeksi" ja sanoo keskustelevansa pian Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin kanssa.

Presidentti Donald Trump muistotilaisuudessa
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: Andrew Harrer / EPA

20. lokakuuta

Syyttäjänviraston alustava tutkinta Saudi-Arabian kansalaisen Jamal bin Ahmad Khashoggin katoamisesta on paljastanut, että keskustelut, joita hän kävi Istanbulin konsulaatissa tapaamiensa henkilöiden kanssa, johtivat rettelöön ja nyrkkitappeluun kansalaisen, Jamal Khashoggin kanssa. Se johti hänen kuolemaansa, rauha hänen sielulleen.

Saudi-Arabian valtakunnansyyttäjän tiedote

Saudi-Arabian valtakunnansyyttäjä kertoo, että 18 henkilöä on pidätetty Khashoggin kuoleman vuoksi.

Trump sanoo ensin uskovansa saudien selitystä, mutta ilmoittaa myöhemmin, että hän ei ole siihen tyytyväinen. Trump on puhunut myös mahdollisista pakotteista. Toisaalta hän on sanonut, että ei halua vahingoittaa amerikkalaisia yhtiöitä perumalla asekauppoja Saudi-Arabiaan.

EU kutsuu Khashoggin tapausta hyvin huolestuttavaksi. Myös Suomen ulkoministeriö kommentoi, että Khashoggin kuolema on tutkittava avoimesti ja syylliset saatava oikeudelliseen vastuuseen.

21. lokakuuta

Tässä operaatiossa henkilöt ylittivät valtuutensa ja vastuunsa. He tekivät virheen, kun he tappoivat Jamal Khashoggin konsulaatissa ja yrittivät peitellä sitä.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir Fox Newsin haastattelussa

Saudi-Arabian ulkoministeri esittää Foxin haastattelussa surunvalittelunsa Khashoggin läheisille ja sanoo, että saudiviranomaiset eivät tiedä, missä Khashoggin ruumis on. Hänen mukaansa vaikutusvaltainen kruununprinssi Mohammed bin Salman ei tiennyt Khashoggin tappamisesta.

Britannia, Ranska ja Saksa julkaisevat yhteisen tiedotteen, jossa vaaditaan Saudi-Arabialta uskottavaa selitystä Khashoggin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Saksan valtiovarainministeri Peter Altmaier sanoo, että Saksa ei tällä hetkellä hyväksy asekauppoja Saudi-Arabiaan, koska se haluaa tietää, mitä on tapahtunut.

Turkin presidentti Erdogan ilmoittaa pitävänsä tiistaina puheen, jossa hän paljastaa "alastoman totuuden" Khashoggin murhasta.

Suosittelemme sinulle