Hyppää sisältöön

Ensimmäisenä Suomessa: Tampereen Hiedanrannassa tuotetaan hiilidioksidinegatiivista kaukolämpöä

Kaukolämpö syntyy biohiilen valmistuksen sivutuotteena.

Hiedanrannan kaupunginosa rakentuu vanhalle M-Realin tehtaan alueelle Näsijärven rantaan. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Heli Mansikka

Näsijärven rantaan rakentuvassa Hiedanrannan kaupunginosassa tehdään suomalaista energiahistoriaa. Hiedanrannassa toimiva yritys, Carbofex Oy tuottaa kaukolämpöä päätuotteensa, biohiilen, valmistuksen ohessa.

Carbofexin tehdas kuumentaa pirkanmaalaista puuta mineraalimuotoon, biohiileksi. Se tapahtuu kuivatislaamalla eli pyrolyysillä. Kun biohiiltä käytetään esimerkiksi viherrakentamisessa maanparannusaineena, sillä sidotaan hiilidioksidia maaperään pysyvästi.

Tuotannossa syntyy samalla ylijäämälämpöä, jota hyödynnetään kaukolämmöksi. Tuotetun kaukolämmön ostaa Tampereen Sähkölaitos.

Biohiilen tuotannossa käytettävän puun hiilestä 50 prosenttia sidotaan muotoon, josta se ei vapaudu takaisin kiertoon.

Carbofexin mukaan jokainen tuotettu kilo biohiiltä sitoo noin 3,5 kg hiilidioksidia maaperään. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Tämä on erittäin lupaava teknologia. Hiilidioksidin talteenottoa on maailmalla kyllä jo käynnissä, mutta se on aika hintavaa. Tässä on teknologia, joka pystyy tekemään hiilidioksidin talteenottoa ihan omavaraisesti eli talous on kunnossa. Tämä prosessi ei vaadi valtion tukea, sanoo Tampereen Sähkölaitoksen energiamarkkinoista vastaava johtaja Jukka Joronen.

Kuivatislauksessa vapautuu pyrolyysikaasua ja -öljyä, joista 30 prosenttia käytetään prosessissa energiana ja loput 70 prosenttia on käytettävissä kaukolämmön tuotantoon. Lopputuloksena on hiilidioksidinegatiivinen kokonaisprosessi, kun hiiltä sidotaan enemmän kuin tuotetaan päästöjä.

Hiilidioksidinegatiivisuus on kova väite. Laskelma lähtee siitä, että koska puu uusiutuu metsässä, sen polttaminen on hiilineutraalia.

– Jos siitä saadaan vielä hiiltä maan sisään varastoitua, se tarkoittaa, että metsä kaappaa hiilidioksidia, jota otetaan tämän prosessin avulla talteen, Joronen sanoo.

Lämpöä kymmenille kerrostaloille

Carbofexin lämmöntalteenottokattilan koekäyttö alkoi viime viikolla. Kaukolämpöä tuotetaan noin 30 kerrostalon vuotuista tarvetta vastaava määrä.

Kaukolämpöä käytetään esimerkiksi Hiedanrannan nykyisten, muun muassa kaupungin kulttuuritoiminnan käytössä olevien tilojen lämmittämiseen.

Vuodessa Carbofexin laitos sitoo hiilidioksidia jopa 2500 tonnia, kun jokainen tuotettu kilogramma biohiiltä sitoo noin 3,5 kg hiilidioksidia maaperään.

Carbofex Oy tuottaa kaukolämpöä muun muassa Hiedanrannan nykyisten tilojen lämmittämiseen, kertoo toimitusjohtaja Sampo Tukiainen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Carbofexin laitos on mahdollisesti maailman ensimmäinen sekä biohiiltä että hiilidioksidinegatiivista kaukolämpöä tuottava tehdas. Vastaavan laajuista toteutusta ei ole tiedossa.

– Tämä on Suomen suurin hiilinegatiivinen lämpökattila tällä hetkellä ja saattaa olla jopa maailman suurin. Tästä ei ole ihan varmaa tietoa, mutta Tukholmassa on lähin 150 kilowattia ja meillä on täällä kaksi megawattia. Puhutaan yli kymmenkertaisesta teholuokasta, sanoo Carbofexin toimitusjohtaja Sampo Tukiainen.

– Tämä on monistettavissa. Selvitämme kyllä mahdollisuuksia siihen, että tätä voisi skaalata ylöspäin ja laajentaa tulevaisuudessa, Joronen sanoo.

Suosittelemme sinulle