Hyppää sisältöön

Autoilija onnistui kuvaamaan videolle poikkeuksellisen sääilmiön: Hattulan trombi lennätti kattopellin kappaleita ilmassa

Trombi jylläsi meteorologin mukaan poikkeuksellisen myöhään syksyllä.

Trombi lennättää kattopellin kappaletta Hattulassa
Santeri Honkavuoren kuvaamalla videolla näkyy trombin liikettä Hattulassa Parolan keskusta-alueen vieressä. Trombi liikkuu itään kohti Vanajavettä.
Nina Keski-Korpela

Hattulalainen Santeri Honkavuori, 36, osui maanantaina alkuillasta näkemään, kun trombi teki tuhojaan Hattulassa. Videolla näkyy trombin liikettä Hattulassa Parolan keskusta-alueen vieressä. Trombi liikkuu itään kohti Vanajavettä.

– Olin ajelemassa keskustaan ja katselin tummia pilviä. Kun näin salamointiakin, pysähdyin tien reunaan. Siinäkin kävi aikamoinen tuuli ja vettäkin tuli, rakeita ei siinä kohtaa tullut.

Trombi Hattulassa 22. lokakuuta 2018
Trombi kehkeytyi iltapäivällä Hattulassa ukkosrintaman yhteydessä. Kuva: Santeri Honkavuori

Honkavuori otti kännykän esiin ja kuvasi trombia sateelta suojassa autossaan. Hän sai sääilmiöstä otettua kuvia myös kameralla.

– Aika hienohan se oli nähdä. Mietitytti, millaista tuhoa se saa aikaan, ja ettei henkilövahinkoja tulisi. Lentävät pellinpalat voivat olla tosi vaarallisia.

Trombi repi mukaansa kattopeltiä. Yksittäisiä pellinpalasia näkyy lentelemässä ilmassa myös videossa.

– Pellosta se otti rapaa ja kun se pääsi veden päälle, myös vettä lensi ilmassa.

Puita nurin laajalti

Martti Sikiön kotikulmilla puita kaatui runsaasti talon liepeiltä. Sääilmiö pyyhkäisi pihan läpi ja metsän poikki Hattulan vanhalta kirkolta Hangasmäkeen Lahden tielle.

Sikiö korjaili sateelta tavaroita suojaan katokseen alapihaltaan, kun roskaa alkoi lennellä ympärillä.

Trombin kaatamia puita Hattulassa
Trombin jälkiä Hattulan Pekolassa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Vaimo ehti viisi minuuttia aiemmin lähteä tallin edustalta autolla Pekolaan. Se auto säästyi ehjänä, mutta toinen auto tallin takana jäi puiden alle. Pihavalot ovat ehjinä, ja kaikki herkästi hajoava on pysynyt ehjänä, kummastelee Sikiö.

Talo ja leikkimökkikin säästyivät, mutta Sikiöltä kaatui metsää arviolta 1-3 hehtaaria. Vakuutusyhtiöön on soittopyyntö vetämässä.

– Itse olen nämä kaikki tehnyt, mutta kuka tulee korjaamaan? Alan olla jo vanha ukko, nyt kyllä tarvitsen apua.

Mies seisoo kaatuneiden puiden edessä
Martti Sikiö murehtii, millä puut saadaan korjattua pois pihan nurkilta. Kuva: Tiina Kokko / Yle

"Se oli yhtä hiekkamyrskyä vähän aikaa"

Hattulalainen Antti Järvenpää kohtasi trombin pellolla traktorissaan ollessaan nostamassa juurikasta. Trombi tuli Ihalemmestä päin pellon yli kohti Parolaa metsien yli.

– Yhtäkkiä alkoi trombi tulla kohti, ilmassa lensi puunlatvaa sun muuta. Se oli yhtä hiekkamyrskyä vähän aikaa ja sitten se oli siinä. Olihan se melko hurja tunne. Hirveä tuulen viuhuna kuului joka puolella.

Traktori ja juurikkaannostolaite
Juurikkaan nosto keskeytyi maanantaina hetkeksi trombin takia. Tiistaina työt jatkuivat. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Traktorin takalasi lähti taivaan tuuliin ja tuuli heilutteli työkoneita.

– Muutaman salaman näin, se oli siinä. Vähän tuli rakeita. Tyyntä myrskyn edellä ja myrskyn jälkeen tyyntä taas.

Mies istuu traktorissa
Antti Järvenpää luuli jo hetken, että trombi vie traktorinkin mennessään. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hattulassa koettiin paikallinen pyörremyrsky

Meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta on nähnyt Antti Järvenpään traktorissaan kuvaaman videon trombista. Hänen arvionsa mukaan kyseessä on todennäköisesti heikko trombi. Hattulan trombi oli pienialainen, paikallinen pyörremyrsky. Trombit alkavat rakentua pilvestä alaspäin ja tuuli pyörii suppilon ympärillä hyvin vinhasti.

– Tässä on ollut kyseessä pienempi, 50-100 metriä halkaisijaltaan oleva pyörre, joka tietenkin imee ilmaa monen sadan metrin matkalta hyvin voimakkaasti. Trombin kaatamat puut kaatuvat sikin sokin.

Kaatuneita puita talon lähellä Hattulassa
Martti Sikiön kodin ympäristössä puita kaatui runsaasti. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Syöksyvirtaus on puolestaan laajempi, ukkospilvestä alas romahtava, kylmä laskuvirtaus. Kohdatessaan maan pinnan syöksyvirtaus levittäytyy siitä pisteestä, mihin se osuu. Puut kaatuvat näin samaan suuntaan.

Trombeja luokitellaan kuusiportaisella asteikolla F0 – F5. Hattulan tapaus muistuttaa Tuovisen mukaan hyvin paljon tilannetta noin kuukausi sitten Joutsan tienoilla.

– Siellähän myös esiintyi tämmöinen pienialainen F1-luokan trombi, joka saatiin kuvattua. Sehän kaatoi puita sikin sokin useammassakin pisteessä.

– Hattulassa puita on kaatunut sikin sokin, jopa katkeillut puolivälistä ja peltikattoa on repeytynyt irti, että kyllä tämä voi olla F1 tai F0, mitä minä tästä tilanteesta näiden havaintojen perusteella arvioisin.

Sään ääri-ilmiöitä voidaan jatkossa kokea myöhemmin syksyllä

Trombin synty vaatii tarkat tuuliolosuhteet ukkospilven alueelle, jotta pyörivä pilvipatsas syntyisi. Trombin synty vaatii alailmakehän alimman kilometrin voimakkaan tuuliväänteen. Siksi syöksyvirtaukset ovat Suomessa huomattavasti yleisempiä tuulituhon aiheuttajia.

Tuovisen mukaan Joutsan ja Hattulan tilanteet ovat olleet tähän aikaan vuodesta esiintyvinä lähes poikkeuksellisia.

– Tämä kesä on ollut erikoinen jo toukokuusta lähtien. Ennätyksiä on rikottu, juuri ennen lokakuun puoltaväliä rikottiin lokakuun kaikkien aikojen lämpöennätys puolellatoista asteella. Joutsan tapauksen jälkeen ei enää yllätä, että tällaista voi tapahtua.

Irronnutta peltikattoa.
Irronnutta peltikattoa. Kuva: Eija Ahokas

Kun kesät pitenevät ja lämpenevät, se tarkoittaa entistä lämpimämpiä syksyjä. Elo-syyskuun tavalliset sääilmiöt laajenevat myöhäisemmiksi.

– Ilmastonmuutos antaa näille rajuille ääri-ilmiöille mahdollisuuden esiintyä myös myöhemmin syksyllä, kun olosuhteet vastaavat alkusyksyn lämpötiloja ja kosteusoloja, kertoo meteorologi Jari Tuovinen.

Suosittelemme sinulle