Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hengitätkö nenän vai suun kautta? Lääkäri: "Lapsilla suuhengitys voi aiheuttaa purentaongelmia"

Nenähengityksestä on hyötyä, joten hengityskurssien järjestäjä opastaa pitämään teippiä suun edessä vaikkapa nukkuessa. Lääkärien mukaan se voi olla vaarallista.

Teippi suun edessä voi auttaa hengittämään pelkästään nenän kautta.
Teippi suun edessä voi auttaa hengittämään pelkästään nenän kautta. Kuva: Yle
Marjo Rein
Avaa Yle-sovelluksessa

Noora Pusenius epäilee hengittävänsä väärin. Erityisesti stressaavissa tilanteissa hän kokee lähes lopettavansa hengittämisen.

– Lisäksi narskuttelen öisin hampaitani, Pusenius sanoo.

Hän on tullut Hoitava Hengitys -viikonloppukurssille, kuten myös Otto Oksman.

– Olen aina tiedostanut, että hengitän suun kautta. Urheillessa tuntuu silti, etten saa riittävästi happea, sanoo Oksman.

Hengitystä opettavalle Marketta Manniselle oireet ovat tuttuja. Suun kautta hengittävä luulee saavansa enemmän happea, mutta asia on hänen mielestään juuri päinvastoin.

Mannisen Hoitava Hengitys perustuu ns. Buteyko-menetelmään. Sen kehitti lääkäri Konstantin Buteyko havaittuaan, että kuolevien ihmisten tai verenpainepotilaiden hengitysvolyymi on liian suurta normaalin hengitykseen nähden.

Suun kautta hengittämisellä voi aiheuttaa pysyviä haittoja

Manninen selventää, että suun kautta hengitettäessä poistuu hiilidioksidia enemmän kuin mitä lihastyö ehtii tuottaa. Kyse on tavallaan ylihengittämisestä. Verisuonet alkavat supistua ja elimistö kokee hapenpuutetta. Urheilija voi tuntea tämän juuri hengenahdistuksena tai lihaskramppina.

Otto Oksman osallistui Hoitava Hengitys -viikonloppukurssille.
Otto Oksman osallistui Hoitava Hengitys -viikonloppukurssille. Kuva: Yle

Tieteellistä näyttöä nenähengityksen terveellisyydestä ei ole, mutta lääkärienkin mukaan nenän kautta hengittämisestä on hyötyä.

– Nenän kautta hengittäminen on terveellisempää, sillä näin ilma kostuu ja lämpenee. Lisäksi pinta-ala limakalvoilla on suurempi, sanoo Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni.

Lapsella suuhengitys voi jäädä tavaksi

Vauva ei osaa hengittää suun kautta ja siksi pelkkä nuha voi aiheuttaa heillä suuriakin ongelmia. Suun kautta hengittäminen saattaa kuitenkin alkaa myöhemmin esimerkiksi flunssan seurauksena ja se jää tavaksi.

– Lapsilla jatkuva suuhengitys voi aiheuttaa purentaongelmia ja kasvojen luiden muodon muuttumista, sanoo työterveyslääkäri Toni Vänni.

Myös aikuisilla suuhengitys voi tuottaa pahanhajuista hengitystä, hammas- ja ienongelmia sekä nielu- ja suuinfektioita.

Hengityskouluttaja peräänkuuluttaakin vanhempia seuraamaan lapsen hengitystä ja ohjaamaan mahdollisimman nopeasti suun kiinni.

HUS:in lastensairaalasta korostetaan, että jos lapsi ei voi hengittää nenän kautta, vaan vain suun kautta, siihen on jokin syy. Lasten keuhkosairauksien vastuulääkärin Turkka Kirjavaisen mukaan lasta on silloin aina syytä käyttää lääkärissä.

Voiko nenähengittämisellä torjua flunssaa?

Hengityskouluttaja Mannisen mukaan yksinkertaisin terveysteko, minkä ihminen voi itselleen tehdä on siirtyä nenähengitykseen.

– Nenän sivuontelossa muodostuu typpioksidia, joka on viruksia ja bakteereja tuhoavaa ainetta. Se jää saamatta, jos hengittää suun kautta.

Marketta Manninen opettaa Hoitava Hengitys -metodia.
Marketta Manninen opettaa Hoitava Hengitys -metodia. Kuva: Yle

Lääkärit eivät usko, että nenähengittäminen torjuisi flunssaa.

– Virukset ovat kuitenkin oppineet hyvin tarttumaan nenän limakalvoille, muistuttaa HUS:in keuhkosairauksien professori Marjukka Myllärniemi.

Hän kuitenkin kehottaa laittamaan suun kiinni pakkasella.

– Jos pakkasta on vaikkapa 20 astetta, niin on ehdottomasti hyödyllisempää hengittää nenän kautta. Nenä mukavasti lämmittää ja kosteuttaa sisäänhengitettävän ilman.

Mannisen luokse eivät tule pelkästään flunssaa torjuvat, vaan hän on päässyt näkemään monenlaisia korjauksia. Yleisimpänä kuorsauksen vähentäminen tai lopettaminen.

– Monilla on loppunut hampaiden narskuttelu, nenän tukkoisuus ja lihaskrampit. Moni sanoo myös yleisen jaksamisen lisääntyneen.

Hengistystekniikan korjaamista harjoitellaan hengittämällä nenän kautta.
Hengistystekniikan korjaamista harjoitellaan hengittämällä nenän kautta. Kuva: Yle

Teippi suun eteen nukkumaan mennessä? – Lääkärit eivät suosittele

Marketta Manninen käyttää tehokasta keinoa nenähengityksen opettamiseen. Suu teipataan kiinni, eli näin suun kautta ei voi hengittää. Alkuun teippi voi tuntua ahdistavalta, ja siksi sen käyttö pitää Mannisen mukaan aloittaa hiljalleen.

– Siitä voi alussa tulla henkinen ahdistus ja siksi teippiä kannattaa totutella valveilla ollessa vaikkapa kotiaskareita tehden.

Teipin avulla on helppo havaita, miten vallitsevaa suun kautta hengittäminen mahdollisesti on. Korkeammalle hiilidioksiditasolle voi kouluttaa itseään myös kuntoilemalla teippi suun edessä.

Lastensairaalan keuhkolääkärin Turkka Kirjavaisen mukaan korkeampaan hiilidioksiditasoon ei ole mahdollista tottua, eikä sitä kannata edes yrittää. Muutkaan lääkärit eivät suosittele suun teippaamista.

– Itse kokisin ahdistavaksi teipin suun edessä enkä näe vastaavaa hyötyä, sanoo keuhkosairauksien lääkäri Myllärniemi.

Samaa sanoo Vänni.

– En ohjaisi laittamaan teippiä suun eteen. Pikemmin primaariongelma pitäisi arvioida ja hoitaa.

Lastensairaalan Kirjavainen muistuttaa, että suu toimii varaventtiilinä, jos nenän kautta hengittäminen vaikeutuu. Siksi suun kautta hengittämisen estäminen unen aikana voi olla vaarallista ja saattaa johtaa hyvinkin vaikea-asteiseen unenaikaiseen hengityshäiriöön.

Juttua on täydennetty 2.11.2018 klo 18.08: Lisätty Lastensairaalan apulaisylilääkärin Turkka Kirjavaisen kommentit. Myös alaotsikkoa on muokattu.

Suosittelemme