Hyppää sisältöön

Virolainen myy, kun kotimaista ei ole tarjolla – hirvi ei ole lähiruokaa tavalliselle kuluttajalle

Syksyn ja talven jahdeissa on metsästysseuroilla lupa kaataa liki 55 tuhatta hirveä. Kaupan tiskille hirvenlihaa ei riitä tarpeeksi.

Teurastamosta hirvenliha lähtee eteenpäin tarkastettuna, leikattuna ja pakattuna. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Elina Kaakinen

Viikonloppuna Isonkyrön metsistä ammuttu hirvenvasikka on päätynyt tiistaiaamuna lihanleikkaajan käsittelyyn.

– Hirvi on tässä lähialueen metsissä kasvanut ja elänyt vapaana. Ei kai tämän puhtaampaa lihaa voi saada, pohtii Hahtolan Liha Oy:n yrittäjä Sami Hahtola.

Pohjanmaalla Isossakyrössä sijaitseva Hahtolan Liha on Eviran hyväksymä riistankäsittelylaitos. Täältä alkaa hirvenlihan tie kaupan lihatiskiin.

Suurin osa Suomessa kaadettavista hirvistä päätyy ruokapöytiin hirviseurojen kautta ja kotimaisen hirvenlihan makuun pääsevät perinteisesti metsästäjät itse ja heidän lähipiirinsä.

Tavallisille kuluttajille on nykyisin tarjolla etupäässä ulkomaista hirveä. Sami Hahtola on itsekin metsästäjä ja tietää, että kotimaiselle hirvenlihalle olisi kysyntää, jos sitä saataisiin enemmän yleiseen myyntiin.

– Jahtiporukat ovat isoja ja jaettavaa on loppujen lopuksi vähän. Kun lihaa tulee vain muutamia kiloja metsästäjää kohden, niin myyntihaluja ei silloin ole, selvittää Hahtola.

Hahtolan omassa jahtiporukassa on tapana ollut laittaa yksi hirvi joka vuosi myyntiin. Myyntitulolla hankitaan sitten esimerkiksi vetolaitteita tai jotain muuta tarpeellista.

– Mutta aina siitä yhdestäkin hirvestä joudutaan jonkin verran vääntämään, sanoo Hahtola.

Se, että hirvenlihasta on pulaa, näkyy siinäkin, että kuluttajat osaavat arvostaa ruhon kaikkia osia, kertoo yrittäjä Sami Hahtola. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Eläinlääkäri tarkastaa lihan

Ravintolaan tai vähittäismyymälään tarkoitetun riistaeläinten lihan on pääsääntöisesti oltava tarkastettua. Riistankäsittelylaitoksessa eläinlääkäri tarkastaa hirvenlihan.

– Kun metsästäjät saavat hirven kaadettua, se pitäisi tuoda sellaisenaan tänne ja mennä meidän laitoksen prosessin läpi, selvittää Hahtola.

Yleensä hylättäväksi ruhosta päätyvät vain ampumakohdat. Jos hirvi on epäonnistuneesti ammuttu, tappiot voivat olla suuret. Hylkyyn voi mennä jopa puolet lihasta, sanoo Hahtola:

– Se on aivan siitä kiinni, miten eläin on ammuttu, että kuinka paljon hukkaa tulee.

Kolareissa kuolleiden hirvien vauriot vaihtelevat paljon. Esimerkiksi junan alle jäänyt hirvi voi olla niin vaurioitunut, että kaikki liha joudutaan tarkastuksessa hylkäämään.

– Joskus taas vahinko voi olla pieni, mutta kuitenkin sellaine, että hirvi ei voi jatkaa elämäänsä ja se joudutaan lopettamaan. Silloin lähes kaikki liha voi olla käyttökelpoista, kertoo Hahtola.

Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Virolaista hirvenlihaa tarjolla

Vaasan Minimanin palvelutiskin yrittäjä Jani Mild myi tiistaina virolaista hirvenlihaa 19,90 euron kilohintaan. Mild sanoo, että Virosta ja Ruotsista hirvenlihaa saa myyntiin riittävästi, mutta kotimaasta ei. Kysyntää kuitenkin olisi.

– Ilman muuta ottaisin mielelläni myyntiin suomalaista hirvenlihaa. Kotimainen on lähellä sydäntä ja se myy paremmin.

Aikaisemmin Mildillä on ollut myynnissä kotimaistakin hirvenlihaa. Tänäkin syksynä lihaa on kyselty hirviporukoilta, mutta laihoin tuloksin.

Mild uskoo, että kotimaista hirvenlihaa voisi olla enemmän saatavilla, jos riistan myyntiin liittyviä säädöksiä (siirryt toiseen palveluun) hieman helpotettaisiin ja lihan myynti tehtäisiin sillä tavalla metsästysseuroille nykyistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi.

Virolainen hirvenliha ei sekään kuitenkaan jää tiskiin.

– Kauppa käy hyvin näin sesonkiaikana, sanoo Mild.

Mildin mukaan hirvenlihalla on hyvä maine ja se kiinnostaa varsinkin vanhempia asiakkaita. Hän kannustaa kuitenkin myös nuorempia asiakkaita kokeilemaan.

– Hirvestä on helppo laittaa ruokaa. Jauhelihasta voi aloittaa ja tehdä vaikka riistapullia. Siitä kun lähtee liikkeelle niin ei ainakaan epäonnistu.

Suosittelemme sinulle