Hyppää sisältöön

Yhdysvallat peruu 21 saudin viisumit – Trumpin mielestä toimittajan murhaan liittyvä peitetarina on historian huonoin

Presidentti Donald Trump on ollut tähän asti haluton asettamaan sanktioita Saudi-Arabialle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitteli kaaviokuvaa tulevista asekaupoista tapaamisessaan Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa maaliskuussa 2018. Trumpin mukaan kaupat tuovat 40 000 työpaikkaa Yhdysvaltoihin. Kuva: Kevin Dietsch / Pool / EPA
Inka Haukka

Yhdysvallat ilmoittaa peruuttavansa viisumit kaikkiaan 21 saudiarabialaiselta, joita epäillään osallisuudesta journalisti Jamal Khashoggin surmaan Istanbulissa.

Kyseessä ovat ensimmäiset vastatoimet, joita Yhdysvallat panee toimeen liittolaistaan vastaan.

Vastoimista kertonut ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti lisäksi, että Yhdysvallat harkitsee muitakin pakotteita Saudi-Arabiaa vastaan.

Presidentti Donald Trump on ollut tähän asti haluton asettamaan sanktioita Saudi-Arabialle, ja presidentti on korostanut toistuvasti maiden välisen asekaupan tärkeyttä.

Trumpin äänensävy on kuitenkin muuttunut sitä mukaa, kun saudien selitykset Khashoggin kuolemalle ovat vaihdelleet. Saudi-Arabian viimeisin selitys Khashoggin kuolemalle on se, että tämä menehtyi nyrkkitappelun seurauksena.

Tiistaina Trump kutsui saudien peitetarinaa ”huonoimmaksi peitetarinaksi peitetarinoiden historiassa.”

Kuitenkin sekä Trump että Pompeo korostavat yhä maiden liittolaissuhteen tärkeyttä.

CNN: Trump kokee saudien pettäneen hänet

Trumpin ärtymys Saudi-Arabiaa kohtaan on kasvanut päivä päivältä Khashoggin kuoleman ja sitä seuranneen mediamyllerryksen jälkimainingeissa, kertovat useat presidenttiä lähellä olevat lähteet uutiskanava CNN:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Viime päivinä presidentti on valittanut luottohenkilöilleen erityisesti siitä, kuinka uutisointi kaapelikanavilla – joita presidentin tiedetään seuraavan tarkkaan – on pyörinyt Khashoggin tapauksen ympärillä.

Lähteiden mukaan Trump on kertonut kokeneensa, että Saudi-Arabia on pettänyt hänet, vaikka hän on tehnyt heidän eteensä paljon.

Presidentin kerrotaan myös syyttävän saudeja siitä, että he saavat hänet huonoon valoon. Erityisesti lukuisat uutisraportit Trumpin ja tämän vävyn Jared Kurhnerin läheisistä suhteista saudeihin ovat CNN:n lähteiden mukaan kismittäneet presidenttiä.

Valkoisen talon avustajat ovat neuvoneet presidenttiä keskittymään julkisissa ulostuloissaan Khashoggin tapauksen sijaan siirtolaiskaravaaniin, joka on liikkunut Keski-Amerikan halki kohti Yhdysvaltoja. Sen on arveltu olevan teema, jolla republikaanit voittavat lähestyvät välivaalit.

Trump ei olekaan maininnut yhdessäkään viime viikkojen kampanjatilaisuuksissaan Saudi-Arabiaa tai Khashoggin kuolemaa.

**Lue lisää: **G7-maat tuomitsevat Khashoggin murhan: "Saudien selitykset jättävät monia kysymyksiä avoimeksi"

Onko Saudi-Arabian öljyuhkaus bluffia? Öljynhinnan jyrkkä nostaminen voisi osua kuningaskunnan omaan nilkkaan

Brittikanava Sky News: Sauditoimittaja Khashoggin ruumiinosia löytynyt

Hakkerit iskivät Saudi-Arabian investointitapahtuman nettisivuille: Käsitellyssä kuvassa kruununprinssi on mestaamassa Khashoggia

Suosittelemme sinulle