Hyppää sisältöön

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Siepatut olivat arvostelleet Saudi-Arabian johtoa muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kaksi prinsseistä huijattiin väitetysti "vääriin lentokoneisiin", joiden määränpäänä olikin Saudi-Arabia.

Saudi-Arabian konsulaatti Istanbulissa. Kuva: Sedat Suna / EPA
Teemu Juhola

Saudi-Arabian 33-vuotias kruununprinssi Mohammed bin Salman ei näytä sietävän arvostelijoita. Hallintoa vaikkapa sosiaalisessa mediassa kritisoineita on pidätetty ja toisinaan arvostelijat ovat kadonneet jäljettömiin. Kruununprinssi näyttää tukahduttavan soraäänet kovalla kädellä.

Upporikas öljymaa on ollut otsikoissa sen jälkeen kun toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuun alussa. Maan johto on kiistänyt tienneensä surmasta.

Aikaisemmin Saudi-Arabian viranomaiset ovat toteuttaneet ulkomailla kolmen toisinajattelijaprinssin sieppaukset. Maanpaossa eläneet prinssit olivat äänekkäimpiä toisinajattelijoita suuressa kuninkaallisessa suvussa, johon arvioidaan kuuluvan noin 15 000 henkilöä.

Sauditoimittaja Jamal Khashoggi työskenteli yhdysvaltalaisen Washington Postin kolumnistina. Kuva: Ali Haider / EPA

The Independent-lehden haastatteleman (siirryt toiseen palveluun)maanpaossa elävän toisinajattelijaprinssin Khaled bin Farhanin mukaan yleinen kaava sieppauksissa on ollut houkutella kohde tapaamiseen edustustoon, jonka jälkeen jäljet päättyvät.

Khashoggin tapauksesta on liikkunut huhuja, että hänet olisi ollut tarkoitus siepata Saudi-Arabiaan. Khashoggi kuitenkin surmattiin konsulaatin tiloissa. Saudi-Arabian johdon mukaan surmaajat toimivat omapäisesti ilman valtuutuksia.

Saksassa maanpaossa elävä Khaled bin Farhan kertoo, että viranomaiset yrittivät houkutella hänet rahan avulla Egyptiin tapaamiseen maan konsulaatissa Kairossa. Tämä tapahtui kymmenen päivää ennen Khashoggin katoamista.

Yhteyttä ottaneet saudiviranomaiset olivat kertoneet kuulleensa prinssin talousvaikeuksista ja luvanneet tämän perheelle "miljoonia dollareita". Prinssi uskoo, että kruununprinssi Mohammed bin Salman yritti vaientaa hänet.

Saudi-Arabia ei siedä epäilyksiä kruununprinssi Mohammed bin Salmanin osallisuudesta toimittaja Jamal Khashoggin murhaan. Kuva: Kevin Dietsch / Pool / EPA

Khaled bin Farhanin mukaan viisi Khashoggin tapausta arvostellutta kuningassuvun jäsentä katosi pian Khashoggin katoamisen jälkeen. Siis ennen kuin Saudi-Arabia myönsi, että toimittaja oli surmattu konsulaatin tiloissa.

Saudi-Arabiassa oli viime vuonna kansainvälistä huomiota herättänyt pidätysten aalto, jota kutsuttiin korruption vastaiseksi kampanjaksi. Pidätettyjen joukossa oli tiettävästi muun muassa 11 prinssiä, neljä ministeriä ja useita entisiä ministereitä. Osa heistä laitettiin vankilaan, mutta monet korkea-arvoiset pidätetyt eristettiin luksushotelli Ritz Carltoniin pääkaupunki Riadissa.

Pidätetty prinssi Alwaleed bin Talal esitteli tuolloin videolla, millaisissa hulppeissa oloissa häntä pidettiin vankina.

Kolmen prinssin sieppaukset Euroopassa

Prinssi huijattiin lennolle Saudi-Arabiaan

Korkea-arvoisin siepatuista ja kadonneista prinsseistä on Sultan bin Turki, joka siepattiin tammi-helmikuun vaihteessa vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun). Hallintoa arvostellut bin Turki nousi Pariisissa Saudi-Arabian Egyptin-konsulaatin järjestämään koneeseen avustajiensa kanssa. Määränpäänä piti olla Kairo, jossa prinssin piti tavata isänsä.

Vasta koneen alkaessa laskeutumaan seurue havaitsi, että heidät olikin tuotu Saudi–Arabiaan. Prinssin ja koneen henkilökunnan välillä syntyi käsikähmä. Kentällä konetta vastassa oli sotilaita, jotka ottivat bin Turkin kovaotteisesti kiinni.

BBC uutisoi kadonneista prinsseistä elokuussa 2017. Kuva: BBC, Yle Uutisgrafiikka

Kaksi prinssin silloista avustajaa kertoo BBC:n arabiankielisen palvelun dokumentissa (siirryt toiseen palveluun) prinssin huutaneen: "Ottakaa yhteyttä Yhdysvaltain-suurlähetystöön", kun hänet vietiin pois. Tämän jälkeen prinssiä ei ole nähty julkisuudessa eikä hänen kohtalostaan ole tietoa. Ulkomaalaiset avustajat olivat Saudi-Arabiassa pidätettyinä kolmen päivän ajan.

Sultan bin Turki siepattiin tiettävästi jo toista kertaa. Ensimmäinen sieppaus tapahtui hänen aiemmin kertomansa mukaan Sveitsin Genevessä vuonna 2003. Tuolloin Sultan bin Turki oli mennyt kutsusta tapaamaan toista saudiprinssiä Geneven ulkopuolella sijaitsevaan kartanoon. Toinen prinssi taivutteli bin Turkia matkustamaan Saudi-Arabiaan, mutta tämä kieltäytyi.

Tämän jälkeen paikalle rynnänneet naamioituneet miehet pahoinpitelivät ja huumasivat Sultan bin Turkin. Tajuton prinssi kuljetettiin Geneven lentokentälle, josta hänet lennätettiin Saudi-Arabiaan. Saudi-Arabian silloinen Sveitsin-suurlähettiläs osallistui sieppausoperaatioon.

Sultan bin Turki oli ensin vankilassa ja sittemmin kotiarestissa. Terveyssyistä hänet päästettiin Yhdysvaltoihin hoitoihin.

Myöhemmin hän nosti Genevessä kanteen Saudi-Arabian kuningasperhettä vastaan sieppauksesta. Tuolloin hän kertoi oikeudelle oman versionsa ensimmäisestä sieppauksesta ja toimitti muun muassa lääkärintodistuksia.

Prinssi oli ennen toista sieppaustaan antanut kriittisiä haastatteluja Saudi-Arabian hallinnosta. Hän oli vaatinut uudistuksia ja arvostellut maan ihmisoikeusloukkauksia.

Pariisin "Youtube-prinssi" katosi

Entinen poliisijohtaja prinssi Turki bin Bandar katosi vuonna 2015. Hän oli paennut Pariisiin vuonna 2012 (siirryt toiseen palveluun) riitauduttuaan perheensä kanssa perintöasiasta.

Pariisista käsin hän alkoi postittaa YouTubeen hallintoa arvostelevia videoita. Saudi-Arabia yritti tuloksetta taivutella prinssiä palaamaan kotimaahansa.

Videopäivitykset loppuivat vuonna 2015 ja prinssi katosi. Tämän jälkeen hänen olinpaikastaan ei ole ollut tietoa.

Turki bin Bandar al Saud ja Pakistanin valtiovarainministeri Shaukat Aziz Islamabadissa vuonna 2003. Kuva: Uk Alizai / EPA

Marokkolaisen As Sabah -lehden mukaan Turki bin Bandar pidätettiin Marokossa, kun hän oli palaamassa Ranskaan. Pidätyksen jälkeen Marokko karkotti prinssin Saudi-Arabiaan maan viranomaisten vaatimuksesta.

BBC:n dokumentissa haastatellun prinssin ystävän mukaan Turki bin Bandar oli ennen katoamistaan kertonut pelkäävänsä salamurhaa tai sieppausta.

Ennen maanpakoaan hän oli työskennellyt muun muassa kuningasperheen turvallisuusjärjestelyjen parissa. Hänellä oli siis pääsy salaisiin tietoihin. Kadonneen prinssin on mediassa epäilty kuolleen.

Huvivene vaihtui vankilaan

Prinssi Abdul Aziz bin Fahd siepattiin sen jälkeen, kun hän oli julkaissut Yhdistyneiden arabiemiirikuntien hallitsijaperhettä arvostelevia twiittejä. Saudiviranomaiset tiettävästi painostivat prinssiä poistamaan twiitit ja lopettamaan kirjoittelut. Kun tämä ei tehonnut, sai huvijahdillaan Espanjan edustalla ollut prinssi kutsun (siirryt toiseen palveluun) saapua tapaamaan kuningas Salmania Mekkaan.

Abdul Aziz bin Fahd Kuva: Kamal Mustafa / AOP

Prinssi matkusti Saudi-Arabiaan ja hänet pidätettiin. Kiinnioton yhteydessä hänet pahoinpideltiin ja hänen vammojaan hoidettiin sairaalassa. Prinssin huhuttiin kuolleen, mutta saudiviranomaisten mukaan hän on elossa. Hänen on myös väitetty olevan koomassa.

Abdul Aziz bin Fahdin olinpaikka ei ole tiedossa.

Twitterissä vallankumousta kannattanut katosi

Milanossa asunut prinssi Saud bin Saif al Nasr oli niin ikään aktiivinen Twitterissä. Kasinoissa viihtyvänä playboyna tunnettu prinssi arvosteli kuningashuonetta ja vuonna 2015 hän tuki vallankaappausta kuningas Salmania vastaan. Kyse oli tuntemattomaksi jääneen toisen prinssin kirjoittamasta kirjeestä, jolle Saud bin Saif al Nasr ilmaisi tukensa. Tämän arvellaan vieneen hänen vapautensa.

Epäillään, että prinssi olisi huijattu Italiasta Saudi-Arabiaan lentäneeseen koneeseen. Ennen katoamista venäläis-italialainen yritys oli ehdottanut prinssille yhteisiä liiketoimia. Prinssi oli noussut koneeseen, jonka oli kerrottu lentävän Milanosta Roomaan. Hän oli luullut olevansa matkalla allekirjoittamaan sopimusta. Teorian mukaan kyseessä oli lavastusoperaatio.

Tämän jälkeen Saud bin Saif al Nasrista ei tiettävästi ole kuultu eikä hänen olinpaikkansa ole tiedossa.

Ammuttiinko helikopteri alas prinssin vaimentamiseksi?

Prinssi Mansour bin Muqrin kuoli helikopterin maahansyöksyssä (siirryt toiseen palveluun) lähellä Jemenin rajaa viime marraskuussa. Maahansyöksyn syy ei tiettävästi selvinnyt. Mediassa epäiltiin, että kone olisi ammuttu alas.

Mansour bin Muqrinin kerrotaan vastustaneen Mohammad bin Salmanin nousua valtaan. Lähteiden mukaan Mansour bin Muqrin oli ennen kuolemaansa lähettänyt noin tuhannelle prinssille kirjeen, jossa kehotettiin olemaan tukematta kruununprinssiä.

Lisää aiheesta:

Saudi-Arabian kruununprinssi: Khashoggin murha oli vastenmielinen tapaus

Yhdysvallat peruu 21 saudin viisumit – Trumpin mielestä toimittajan murhaan liittyvä peitetarina on historian huonoin

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Saudi-Arabia tunnusti: Kriittisesti valtaapitävistä kirjoittanut toimittaja Jamal Khashoggi tapettiin konsulaatissa "nyrkkitappelussa" – Trumpin mukaan selitys on uskottava

BBC: Saudi Arabia's missing princes (siirryt toiseen palveluun)

The Independent: Three Saudi Arabian princes critical of the Kingdom have disappeared (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle