EU-parlamentti on hyväksynyt esityksen, joka kieltää joukon kertakäyttöisiä muovituotteita. Pyrkimyksenä on vähentää erityisesti meriin päätyvää muovijätettä.
Strasbourgissa koolla oleva parlamentti hyväksyi lain selvin luvuin 571-53.
Kyse ei ole vielä lopullisesta sitovasta lainsäädännöstä, vaan se vaati vielä EU-komission, jäsenmaiden ja parlamentin neuvotteluja.
Lakihanketta ajanut belgialainen EU-parlamentaarikko Frédérique Ries sanoi, että äänestystulos oli voitto valtamerille, ympäristölle ja tuleville sukupolville.
Esitys kieltää kertakäyttöisten muovituotteiden kuten muovisten vanupuikkojen, aterimien, lautasten, mehupillien, sekoitustikkujen ja ilmapallotikkujen myymisen EU:ssa vuodesta 2021 alkaen.
Nämä tuotteet valittiin, koska niiden katsotaan olevan suhteellisen helposti korvattavissa muilla tuotteilla kuten paperista valmistettavilla pilleillä.
EU-parlamentin ympäristövaliokunta lisäsi kiellettävien tuotteiden listalle vielä erittäin kevyet muovipussit, oxo-hajoavasta muovista valmistetut tuotteet ja polystyreenivaahdosta tehdyt pikaruokarasiat.
Äänestyksessä kevyiden muovipussien kielto ei mennyt läpi.
EU-parlamentti siis tukee muovituotteita rajoittavaa esitystä, mutta kyseessä ei ole vielä EU:n lopullinen kanta.
EU-jäsenmaiden pitää vielä hyväksyä lopulliset rajoitukset. Parlamentti voi aloittaa neuvottelut EU:n ministerineuvoston kanssa, kunhan neuvosto ensin muodostaa kantansa lainsäädäntöön.
Rajoituksia myös muille muovituotteille
Lisäksi parlamentin hyväksymä esitys vaatii jäsenmaiden vähentämään sellaisten muovituotteiden kulutusta, joille ei löydy vaihtoehtoisia tuotteita.
Siten esimerkiksi hampurilais- ja voileipärasioiden sekä hedelmien, vihannesten, jälkiruokien ja jäätelöiden pakkauksien käyttöä pitäisi vähentää neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä.
Muovipulloista 90 prosenttia pitää kierrättää vuoteen 2025 mennessä.
EU-parlamentaarikot vaativat myös tupakkatuotteista syntyvän jätteen, erityisesti tupakantumpeissa olevan muovin vähentämistä.
Tavoitteena vähentää merien muovikuormitusta
Maailman muovintuotanto on kasvanut nopeasti. Nykyisin maailmassa tuotetaan yli 400 miljoonaa tonnia muovia.
Arviolta 2–5 prosenttia muovituotteista päätyy meriin, jossa suurin osa siitä hiertyy pieniksi kappaleiksi. Muovi uhkaa merien ekosysteemiä.
EU:n alueella syntyy vuosittain noin 26 miljoonaa tonnia muovijätettä. Komission arvion mukaan alle 30 prosenttia siitä kierrätetään, 31 prosenttia päätyy kaatopaikoille ja 39 prosenttia poltetaan.
Muovijäteongelman käsittelyä EU:ssa on todennäköisesti vauhdittanut Kiinan ilmoitus, ettei se enää vastaanota muovijätettä ulkomailta.
EU-komission muovistrategian mukaan vuoteen 2030 mennessä kaikki EU-markkinoilla olevat muovipakkaukset voidaan kierrättää.
EU-komission selvityksen mukaan Euroopasta meriin päätyvästä muovijätteestä 84 prosenttia tulee kahdesta lähteestä: kertakäyttöisistä muovituotteista ja kalastusvälineistä kuten verkoista.
Selvityksen mukaan kymmenen yleisintä kertakäyttömuovituotetta muodostaa 86 prosenttia rannoille kertyvästä jätteestä ja yli puolet meriin päätyvästä muovijätteestä.
Näihin EU yrittää siis tarttua kiellollaan.
Muoviteollisuus on arvostellut kieltoa siitä, että se kiinnittää huomiota yksittäisiin tuotteisiin laajempien ratkaisujen kuten keräyksen ja kierrätyksen kehittämisen sijaan. Suomen Muoviteollisuus ry arvosteli EU-komission esitystä tuoreeltaan siitä, että se kohdistuu tuotantoon roskaamisen sijaan.
Korjattu kello 16.10. Äänestyksessä kevyiden muovipussien kielto ei mennyt läpi.
Aiheesta aiemmin:
Ylen kysely: Iso osa suomalaisista haluaa kieltää myytävät muovikassit kokonaan – nuoret eri mieltä 31.7.2018
Kahvilaketju Starbucks hylkää muovipillit 10.7.2018
WWF:n raportti: Välimerestä tulossa muovimeri – jopa 40 prosenttia muoviroskista aiheutuu turismista 8.6.2018
Meppi Heidi Hautala kieltäisi muovipillit: "Pitääkö aikuisen ihmisen imeä pillillä?" 23.8.2018
Aiheesta muualla:
Deutsche Welle: EU Parliament votes for ban on single-use plastic 24.10.2018
BBC: Single-use plastics ban approved by European Parliament 24.10.2018
Forbes: The Low Down On Plastic Pollution And How It Affects Sharks 20.10.2018
Ilta-Sanomat: Kannattaako sota muovia vastaan? Kinkkusiivulla voi olla suurempi vaikutus 28.4.2018
Politico: China’s trash ban forces Europe to confront its waste problem 21.2.108
MTV: Merissä on kohta enemmän muovia kuin kaloja – "Emme tiedä, mitä muovi aiheuttaa elimistössämme" 9.2.2017