Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Onko joku heistä Touko Aallon seuraaja vihreiden peräsimessä? Katso viisi vaihtoehtoa

Puolue valitsee marraskuun alussa uuden puheenjohtajan tehtävästä väistyneen Touko Aallon tilalle.

Touko Aalto.
Vihreät valitsi Touko Aallon puolueen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2017. Vihreiden on valittava uusi puheenjohtaja pikaisesti vetämään vaalivankkureita. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Arvailut vihreiden uudesta puheenjohtajasta käynnistyivät heti, kun Touko Aalto ilmoitti luopuvansa puheenjohtajan paikasta. Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan puoluevaltuuskunnan kokouksessa 3. marraskuuta.

Valtuuskunnan jäsenet voivat kokouksessa ehdottaa henkilöitä puheenjohtajavaaliin. Puolue toivoo halukkaiden ilmoittautuvan jo ennen kokousta.

Pitkälle vaalikampanjalle ei siis ole aikaa. Aikaa ei liioin ole tehtävään perehtymiseen, sillä työ alkaa heti. Siksi Aallon seuraajan ennakoidaan löytyvän puolueen ytimestä.

Uusi puheenjohtaja vetää vihreiden vaalivankkureita ja on tehtävässä ensi kesän puoluekokoukseen asti. Ehdokasasettelussa keskusteluun noussee ainakin viisi mahdollista nimeä.

Maria Ohisalo

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Maria Ohisalo on vihreiden ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän on sijaistanut Touko Aaltoa on tämän sairausloman aikana.

Helsinkiläinen Ohisalo ei ole kansanedustaja, mutta hän on ollut mukana vihreiden järjestötoiminnassa ja Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2017 lähtien.

Ohisalo työskentelee tutkijana Y-säätiössä ja on väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Itä-Suomen yliopistosta aiheenaan leipäjonot.

Emma Kari

Emma Kari
Emma Kari Kuva: Markku Rantala / Yle

Helsinkiläinen Emma Kari hävisi kisan puolueen puheenjohtajuudesta Touko Aallolle kesäkuussa 2017, vaikka häntä pidettiin ennakkoon vahvana suosikkina tehtävään. Karin arvioitiin kärsineen siitä, että hän oli pääkaupunkiseudun ehdokas ja Aalto oli Keski-Suomesta.

Kari istuu ensimmäistä kauttaan eduskunnassa ja on ollut Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen kahteen otteeseen vuodesta 2009 lähtien. Kari on filosofian maisteri ja tietokirjailija.

Ville Niinistö

Ville Niinistö
Ville Niinistö Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Ville Niiistö on toiminut aiemmin kolme kautta vihreiden puheenjohtajana. Hän joutui luopumaan tehtävästä keväällä 2017, koska puolueen sääntöjen mukaan sama henkilö voidaan valita puolueen puheenjohtajaksi enintään kolmeksi kahden vuoden mittaiseksi kaudeksi peräkkäin.

Niinistö valittiin eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiiristä ensimmäisen kerran vuonna 2007 ja hän oli ympäristöministeri vuosina 2011–2014.

Niinistö on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja ennen eduskuntauraa hän toimi tutkijana. Niinistöä pidetään vahvana ehdokkaana, sillä hänen puheenjohtajakautensa lopulla puolueen suosio gallupeissa nousi tuntuvasti.

Olli-Poika Parviainen

Olli-Poika Parviainen
Olli-Poika Parviainen Kuva: Toni Määttä / Yle

Olli-Poika Parviainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja vihreän eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hän on istunut Tampereen kaupunginvaltuustossa vuodesta 2008 lähtien ja on aiemmin toiminut Tampereen apulaispormestarina.

Parviainen on ilmoittanut olevansa ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ja medianomi.

Oras Tynkkynen

Oras Tynkkynen
Oras Tynkkynen Kuva: Yle

Oras Tynkkynen istui eduskunnassa Pirkanmaan vaaliipiirin edustajana vuosina 2004–2015. Hän toimi vuosina 2007–2011 hallituksen ilmastopoliittisena asiantuntijana. Vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa hän jäi varasijalle eikä asettunut enää ehdolle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Tynkkynen on Sitran vanhempi neuvonantaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Ilmasto- ja energiapolitiikkaan perehtyneen Tynkkysen nimi nousi esiin jo kesän 2017 puheenjohtajavaalin alla, vaikka hän ei ole ollut viime vuosina näkyvästi esillä puoleessa.

Lue myös:

Analyysi: Touko Aalto astui liian suuriin saappaisiin liian aikaisin – uusi puheenjohtaja löytyy puolueen ytimestä

Masennusta sairastava Touko Aalto vetäytyy vihreiden johdosta: "Kiitos valosta ja myötätunnosta, kukaan meistä ei pärjää yksin"

Vihreiden johto saa tylyn arvion puolueiden uusimmassa imagotutkimuksessa – lähes kaikki mittarit miinuksella

Oletko vihreiden seuraava puheenjohtaja, Maria Ohisalo? "En lähde spekuloimaan"

Analyysi: Puheenjohtaja Touko Aallon sairausloma stressaa miestä itseään ja puoluetta

Suosittelemme sinulle