Hyppää sisältöön

Vihreät eivät vielä kerro suosikkiaan uudeksi puheenjohtajaksi – "Ajatukset ovat nyt vain Toukon puolella"

Monen vastaajan mielestä kansanedustajuus ei ole puheenjohtajuuden edellytys.

Touko Aalto ja Maria Ohisalo.
Maria Ohisalo on sijaistanut Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajana syyskuusta lähtien. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Riku Roslund

Vihreät eivät vielä nimeä suosikkiaan puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Masennusta sairastava Touko Aalto ilmoitti tänään siirtyvänsä sivuun puheenjohtajan tehtävästä

Vihreät valitsee hänen tilalleen pätkäpuheenjohtajan ylimääräisessä puoluevaltuuskunnan kokouksessa ensi viikon lauantaina. Valtuuskunnan jäsenet voivat kokouksessa ehdottaa tehtävään käytettävissä olevaa henkilöä.

Yle tavoitti 36 henkilöä puoluevaltuuskunnan 43 jäsenestä. Suurin osa heistä ei osannut tai halunnut nimetä yhtä suosikkiaan puheenjohtajaksi.

Mielipiteensä kertoi yhdeksän vastaajaa. Heistä kuusi mainitsi ykkösehdokkaakseen Maria Ohisalon. Kansanedustajat Ville Niinistö, Emma Kari ja Pekka Haavisto saivat kukin yhden maininnan.

Viisi vastaajaa kuitenkin mainitsi mielestään kaksi tasavertaista ehdokasta. Jos nämäkin maininnat olisi laskettu mukaan tulokseen, Ohisalon potti olisi noussut 11 ääneen, kun Niinistö ja Kari olisivat jääneet kolmeen.

"Omasta tilanteestani en kommentoi nyt enempää"

Monelle vastaajalle uuden puheenjohtajasuosikin pohtiminen tuntui olevan liian aikaista. Valtuuskunnan jäsenet kommentoivat tilannetta muun muassa näin:

– Ajatukset ovat nyt vain Toukon puolella, ja toivon hänelle voimia. En halua kommentoida puheenjohtajavaalia tässä vaiheessa.

– Oletus oli, että Touko palaa, joten keskustelu alkaa nyt.

– Ei pysty nimeämään yhtä ehdokasta, täytyy sulatella

Myös vihreiden puheenjohtajaspekulaation kärkinimet keskittyivät Aallon tukemiseen sosiaalisessa mediassa.

– Omasta tilanteestani en kommentoi nyt enempää, tässä on paljon pohdittavaa, kirjoitti Ohisalo twitterissä.

– Nyt tärkeintä on kerääntyä antamaan tukemme Toukon toipumiselle, totesi Niinistö Facebookissa.

– Kun ihminen väsyy, hänen pitää antaa levätä. Me muut tarvitsemme nyt hetken tämän sulatteluun, sanoi Kari twitterissä.

“Oikeasti kiinnostunut ihmisten asioista”

Vihreiden uutta pätkäpuheenjohtajaa odottaa iso urakka: eduskunta- ja eurovaalit ensi keväänä.

Puheenjohtaja seuraavaksi täydeksi kaksivuotiskaudeksi valitaan vasta ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

Maria Ohisalo on sijaistanut Touko Aaltoa puolueen puheenjohtajana syyskuusta lähtien, jolloin tämä jäi sairauslomalle uupumuksen vuoksi.

Köyhyystutkijana työskentelevä helsinkiläinen Ohisalo on toiminut Vihreiden varapuheenjohtajana vuodesta 2015, mutta ei ole kansanedustaja.

Monen vastaajan mielestä kansanedustajuus ei ole puheenjohtajuuden edellytys. Eräs puoluevaltuuston jäsen näkee Ohisalon aseman etuna ensi kevään eduskuntavaaleja ajatellen.

– Voimat eivät menisi kansanedustajan työhön, vaan hän voisi keskittyä täysipainoisesti vaaleihin. Nyt on Marian aika nousta esiin

Ohisalo on saanut jo vihreiltä kehuja esiintymistaidoistaan. Monia säväytti erityisesti hänen esiintymisensä hiljattain A-talkissa puolueiden puheenjohtajien kohtaamisessa.

– Se osoitti, että hän osaa hommansa. Maria on oikeasti kiinnostunut ihmisten asioista. Kenelläkään ei ole hänestä pahaa sanaa, kommentoi toinen jäsen.

Ohisalo ei ole toistaiseksi kertonut julkisuuteen, onko hän käytettävissä puheenjohtajaksi (siirryt toiseen palveluun).

Niinistön valinnalle ei olisi estettä

Ville Niinistöllä olisi joidenkin haastateltujen mielestä taitoa ja rutiinia viedä vihreät vaaleista läpi kunnialla. Erään vastaajan mielestä Niinistön pitäisi kuitenkin valituksi tullessaan jäädä vain välivaiheen kippariksi.

– Ville voisi olla käytettävämpi (kuin Ohisalo), mutta tulisiko sitten vaikeus päästä hänestä eroon?

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen vahvisti keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että Niinistön valinnalle puheenjohtajaksi ei olisi teknisiä esteitä.

Vihreiden säännöt velvoittavat luopumaan puheenjohtajuudesta viimeistään kolmen kaksivuotiskauden jälkeen. Niinistö hoiti tehtävää vuosina 2011-2017, mutta pätkäkautta ei laskettaisi kokonaiseksi kaudeksi.

– On hölmöä, että Niinistöllä lähdetään tässä spekuloimaan. Se olisi teknisesti mahdollista, mutta ei puolueen hengen mukaista, näpäyttää yksi haastateltu.

Lue lisää: Oletko vihreiden seuraava puheenjohtaja, Maria Ohisalo? "En lähde spekuloimaan"

Suosittelemme sinulle