Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Saudi-Arabian kruununprinssi: Khashoggin murha oli vastenmielinen tapaus

Kruununprinssi Mohammed bin Salman sanoi, että syyllisiä rangaistaan. Länsimaat ovat epäilleet saudien selityksiä.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman
Kruununprinssi Mohammed bin Salman kommentoi toimittaja Jamal Khashoggin murhaa puheessaan Riadissa järjestetyssä talouskonferenssissa. Kuva: Fares Ghaith / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on nimittänyt toimittaja Jamal Khashoggin murhaa vastenmieliseksi tapaukseksi, jota ei voi oikeuttaa.

Hän kutsui tapausta tuskalliseksi ja lupasi, että oikeus voittaa. Mohammed bin Salmanin mukaan Saudi-Arabia ja Turkki tekevät yhteistyötä, eikä Khashoggin tapaus lyö kiilaa maiden välille.

Kruununprinssi kommentoi asiaa Riadissa järjestettävässä talouskonferenssissa. Se oli hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä Khashoggin kuoleman jälkeen. Useat kansainväliset instituutiot ja yhtiöt vetäytyivät konferenssista Khashoggin tapauksen vuoksi.

Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut Khashoggi kuoli Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa 2. lokakuuta. Turkin mukaan kyseessä oli harkittu murha, Saudi-Arabian mukaan hän kuoli nyrkkitappelun seurauksena.

Länsimaat ovat epäilleet Saudi-Arabian selityksiä ja vaatineet avointa ja perusteellista tutkintaa.

Turkkilaislähteiden eri medioille vuotamien tietojen mukaan Khashoggin tappoi 15-henkinen iskuryhmä, ja konsulaatissa oli surman aikaan paikalla vaikutusvaltaisen kruununprinssin neuvonantaja.

Juttua muutettu 19.43: Mohammed bin Salman puhui "vastenmielisestä tapauksesta", ei "katalasta rikoksesta". Uutistoimisto AFP:n mukaan tulkki oli kääntänyt kruununprinssin sanavalinnan väärin.

Suosittelemme sinulle