Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Onnellinen ihminen on tylsä" – Rikossarjojen henkilöhahmoilla on oltava rosoisuutta ja karismaa, sanoo tuottaja Minna Virtanen

Nordic noir- tyylin jännityssarjojen suosio on jatkuvassa nousussa. Kiiltokuvamaisten sankareiden sijaan ihmisiä kiinnostaa henkilöhahmojen monikerroksellisuus ja maailmat, joissa tehdään virheitä lain molemmilla puoilla. Uusi kotimainen tv-sarja Bullets pyrkii tavoittamaan jännityksen ystäviä maailmanlaajuisesti.

Mitä ominaisuuksia mielenkiintoisella rikossarjan henkilöhahmolla on? Tuottaja Minna Virtanen antaa lyhyen oppitunnin pahiksen anatomiasta.
Minna Perovuo
Avaa Yle-sovelluksessa

Osaa kiehtovat mysteerit, toisia ihmisen pimeä puoli. Minna Virtanen on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut lukuisia television rikossarjoja ja ymmärtää ihmisten tarpeen nauttia rikoksien maailmasta.

– Ihmiset hakevat televisiosta tunnetta ja jännitystä ja rikossarjat vastaavat tähän tarpeeseen. Rikoksissa on nimen omaan paljon tunteita, joihin voi eläytyä ja tapahtumia, joiden kautta voimme yrittää ymmärtää maailmaa ja itseämme. Miksi ihmiset ajautuvat eri tilanteisiin ja mikä heillä on motiivina.

Antisankarit ovat uusia sankareita

Rikossarjojen suosio on jatkuvassa kasvussa ja Suomessakin on viime vuosina panostettu isoihin tuotantoihin. Suosion kasvun syynä on Virtasen mielestä hyvät, uskottavat ja aidot tarinat, ja etenkin hyvät henkilöhahmot. Sarjojen käsikirjoittamiseen panostetaan ja luodaan hahmoja, joissa on syvyyttä, kerroksia ja samaistuttavia piirteitä

– Vielä parikymmentä vuotta sitten sankarit ja konnat olivat hyvin stereotypisia. Tony Soprano oli ensimmäisiä tv-hahmoja, jonka tunnemaailma oli monipuolinen ja kompleksinen. Siitä alkoi nykyäänkin jatkuva trenidi päähenkilöiden kerroksellisuudesta. On vapauttava kokemus katsoa ihmistä, jolla on virheitä.

Hyvän hahmon anatomia

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Virtanen kertoi, että hahmojen käsikirjoittamiseen käytetään paljon aikaa. Pitkissä tv-sarjoissa päähenkilöiden ominaisuudet paljastuvat pikku hiljaa ja mielenkiintoisen henkilöhahmon moniulottuvuus ei ole päälle liimattua.

Jokaisen sarjassa esiintyvän henkilön on tuettava tarinaa ja käsikirjoitusvaiheessa pudotetaan pois hyviäkin hahmoja, jos ne eivät tuo juoneen mitään lisää.

– Onnelliset hahmot ovat tylsiä, sillä he eivät tavoittele mitään. Pitää olla piirteitä, joilla hurmataan. Karismaa ja vetovoimaa, joka ei perustu ulkonäköön eikä sukupuoleen.

Bullets

Virtasen uusin tuotanto, jännityssarja Bullets syntyi uutisesta.

– Luin viitisen vuotta sitten Tsetsenian sodasta ja siitä, kuinka leskiksi jääneet naiset radikalisoituivat ja päätyivät tekemään terrori-iskuja ympäri maailmaa. Minua alkoi välittömästi kiehtomaan tällaisen ihmisen tarina, joka on ollut tavallinen kotiäiti pikkukylässä ja joka päätyy maailman etsityimpien terroristien listalle.

Virtanen alkoi työstää ideaa tv-sarjaksi yhdessä käsikirjoittaja Antti Pesosen kanssa ja 10-osainen Bullets sai ensi-iltansa Elisa Viihteellä lokakuussa 2018. Käsikirjoituksen lähtökohtana oli tilanne, jossa maailman etsityin terroristi ilmestyy Suomeen.

Bulletsia on tehty alusta alkaen maailmanlaajuinen levitys mielessä. Sen budjetti on suomalaiseen tuotantoon poikkeuksellisen suuri, noin viisi miljoonaa euroa ja se on yksi suurimmista Suomessa tehdyistä sarjatuotannoista.

– Rahoitusta on saatu muun muassa myös Belgiasta, jossa sarjaa osittain kuvattiin. Siellä paikallinen elokuvasäätiö tukee kansainvälisiä tuotantoja, Virtanen kertoo.

Bullets voitti aiemmin tänä vuonna Ranskassa kansainvälisten draamaostajien antaman vuoden kiinnostavimman uuden sarjan tittelin. Pääosissa ovat Krista Kosonen, Sibel Kekilli, Tommi Korpela ja Outi Mäenpää.

Lue aiheesta lisää:

Rikos murtautuu maailmalle - nordic noirin voittokulku jatkuu Suomi-sarjojen voimin

Katso Minna Virtasen koko haastattelu Yle Areenasta.

Suosittelemme