Hyppää sisältöön

Suurharjoitus tuo Suomen naapuriin 50 000 Nato-sotilasta: Sotilasliitto haluaa näyttää yhteisen puolustuksen voimaa

Naton pääsihteeri kehuu Nato-harjoitukseen osallistuvia Suomen puolustusvoimia.

F-18 Super Hornet laskeutuu lentotukialukselle
NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg katselee F-18 Super Hornetin laskeutumista USS Harry S. Trumanin kannelle. Lentotukialus osallistuu Trident-sotaharjoitukseen Norjan vesillä. Kuva: Johan Falnes / EPA
Petri Raivio

BRYSSEL Naton tänään Norjassa alkava suurharjoitus on paitsi sotaharjoitus, myös sotilasliiton tapa viestiä itsestään.

– Tämä on viesti kenelle tahansa, jonka hyökkäävä toiminta johtaisi Naton viidennen artiklan laukaisemiseen, harjoituksen komentaja, amiraali James Foggo on kuvaillut Trident Juncture -sotaharjoitusta.

Viides artikla on sääntö, jonka nojalla muut Nato-maat tulevat puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata. Norjan harjoituksen skenaario on nimenomaan tilanne, jossa maa on joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

Viestiä alleviivataan harjoituksen mittakaavalla, jollaista ei ole nähty Naton harjoituksissa kertaakaan kylmän sodan jälkeen. Harjoitukseen osallistuu 50 000 sotilasta 31 maasta. Ajoneuvoja on 10 000. Yhdysvallat on tuonut Norjan rannikolle lentotukialus Harry S. Trumanin.

– Nato ei hae vastakkainasettelua. Mutta olemme valmiit puolustamaan kaikkia liittolaisia mitä tahansa uhkaa vastaan, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg eilen Brysselissä.

Viesti ei kuitenkaan ole suunnattu kenellekään erityisesti, amiraali Foggo korosti aiemmin. Harjoituksen joukot jaetaan "pohjoisen" ja "etelän" joukoiksi, jotka vuorottelevat hyökkäys- ja puolustusrooleissa.

Kartta Norjan sotaharjoituksesta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Varsinainen harjoitusalue on keski-Norjassa varsin kaukana Venäjän rajasta, mutta lentotoimintaa on myös esimerkiksi Altassa ja Rovaniemellä. Venäjälle on Naton mukaan kerrottu harjoituksen kulusta ja se on kutsuttu tarkkailemaan sitä.

– Maantieteellisiä alueita isoille sotaharjoituksille valitaan yhä lähempää Venäjän rajoja, valitteli Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Harjoituksessa on mukana myös noin 500 suomalaista sotilasta maa-, meri- ja ilmavoimista. Ilmavoimista osallistuu lisäksi yhdeksän Hornet-hävittäjää. Belgian ja Yhdysvaltain ilmavoimat käyttävät harjoituksen aikana Rovaniemen lentotukikohtaa.

– Suomi on Naton läheinen kumppani. Me arvostamme sitä paljon, Stoltenberg vastasi Ylen kysyessä syytä suomalaisten mukanaololle.

– Me opimme toisiltamme. Suomella on kyvykkäät puolustusvoimat ja sotilaat, jotka ovat olleet useasti mukana Naton operaatioissa, hän sanoi.

Suomen puolustusvoimille isompi tehtävä on samaan aikaan Itämerellä järjestettävä 13 maan Northern Coasts -laivastoharjoitus, jossa on mukana 1800 suomalaissotilasta. Molemmat harjoitukset kestävät kaksi viikkoa.

Suosittelemme sinulle