Bullets-jännitysdraamassa Krista Kososen esittämä peitepoliisi ja Tommi Korpelan näyttelemä huumepoliisi törmäävät ulkomaiseen terroristiepäiltyyn Suomessa. Kansainvälisille markkinoille hamuavaan sarjaan on valittu kotimaan eturivin näyttelijät, jotka liikkuvat jo maailmalla töissään.
Blade Runner -elokuvassakin nähty Kosonen kuvaa tällä hetkellä tulevaa norjalaista Beforeigners-rikossarjaa. Korpela on nähty aikaisemmin esimerkiksi eurooppalaisena yhteistyönä tehdyssä dekkarisarjassa.
Kososen varsinainen vastanäyttelijä on Game of Thrones -sarjastakin tuttu Sibel Kekilli.
– Kansainvälisesti tunnettu uusi kollega oli minulle kivaa vaihtelua. Oli myös tärkeää päästä näyttelemään englanniksi. Kun itselläkin on kaikenlaisia haaveita ja haasteita, joihin haluaisi heittäytyä, niin englanniksi näytteleminen oli hyvä juttu, sanoo Kosonen.
Kososen mukaan sarjassa on pitkälti kyse kahden yksinäisen, hyvin eri maailmoista tulevan naisen kohtaamisesta.
Terroristiin perehtyminen erottaa muista
Kotimaisia rikosjännärisarjoja on usein kritisoitu laimeista päähenkilöistä, hidastempoisuudesta ja omaperäisyyden puutteesta. Bulletsin ohjaajan, mainosalaltakin tutun Pete Riskin mukaan sarjan erottaa muista kotimaisista ja kansainvälisistäkin jännäreistä terroristiepäiltyyn perehtyminen.
– Emme ole kiinni vain kahden poliisin välisessä suhteessa. Sarjassa seurataan tuoreella tavalla terroristiksi epäillyn turvapaikanhakijan taustoja sitä, ja mitä kautta hän on joutunut Suomeen.
Riskin mukaan sarjassa ei lähdetä purkamaan terrorismia uskonnosta käsin tai ylipäätään osoittelemaan syyttävää sormea vain yhteen suuntaan. Tekijät eivät halunneet käsitellä terrorismia yksiselitteisesti vaan avata laajempaa kuvaa päähenkilöiden kautta. Käsikirjoittajana sarjassa on esimerkiksi jo toisella kaudella menevää Sorjosta kirjoittanut Antti Pesonen.
– Mielestäni näissä sarjoissa on tärkeää pyrkiä siihen, että katsoja ihastuisi ja samaistuisi henkilöihin. Se koukuttaa parhaiten, sanoo Tommi Korpela.
Bulletsin ensimmäisessä osassa jännitystä luodaan juuri henkilöihin liittyvällä mysteerillä.
Mittava budjetti tarjosi näyttelijöille uusia mahdollisuuksia
10-osaisen sarjan budjetti on keskivertoon suomalaissarjaan verrattuna suuri. Noin 5 miljoonan euron budjetilla Bullets on kalleimpia kotimaisia rikossarjoja. Seuraavaksi ruutuun pamahtava rikossarja Ivalo tehtiin puolestaan 6,5 miljoonalla eurolla.
Raha näkyy erityisesti siinä, että aikaa kuvauksiin on enemmän. Ajan kanssa kohtauksia pystytään hiomaan tavallista pidemmälle.
– Se on parasta, kun näyttelijänä pääsee yrittämään useamman kerran, sanoo Korpela.
Alun perin Antti J. Jokisen piti ohjata jaksoista noin puolet, mutta lopulta hän oli mukana vain pienessä osassa kuvauksia. Riski on vaitonainen Jokisen poisjäännin syistä.
Kansainvälisenä yhteistyönä tehdyssä sarjassa on mukana esimerkiksi Silta-sarjan tuottajia. Sarjaa kuvattiin Suomessa, Belgiassa ja Georgiassa. Jännittäviä kuvaustilanteita koettiin kuitenkin lähinnä kotimaan kamaralla, sanoo Riski.
– Yhtenä kuvausyönä oli pakkasta -25 astetta. Näyttelijöiden replikointi muuttui aika haastavaksi, kun posket alkoivat jäätyä.