Hyppää sisältöön

Yle ja muut mediatalot kampanjoivat vastuullisen journalismin puolesta – JSN:n Grundström: Suomalaisten kiinnostus journalistien työtapoihin on kasvanut

Somessa leviävät, tarkistamattomat tarinat huolestuttavat Julkisen sanan neuvoston vetäjää.

vastuullista journalismia logo
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Santtu Natri

Onko seuraamasi uutissivuston jutun tehnyt vastuullinen toimittaja? Noudattavatko kuuntelemasi kanavan ohjelmat vastuullisen journalismin pelisääntöjä? Tunteeko tv-uutistesi toimitus vastuunsa journalistin ohjeista?

Lue, mitä oikeuksia sinulla on lukijana, katselijana ja kuuntelijana. (siirryt toiseen palveluun)

Julkisen sanan neuvosto (JSN) eli suomalaisten tiedotusvälineiden hyvää toimitustapaa seuraava elin, lanseerasi keväällä Vastuullisen journalismin merkin.

Sen otti työnsä "laatuleimaksi" suuri joukko kotimaisia toimituksia, mukana Yle.

"Yksittäisessä uutisessa eivät voi kaikki näkökulmat olla mukana" – Näin kerrottiin journalismin pelisäännöistä keväällä

Mediatalot kampanjoivat jälleen kahden viikon ajan vastuullisen journalismin puolesta.

Miltä keskustelu journalismin pelisäännöistä on näyttänyt #metoo-vuoden mittaan, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström?

Metoo-ilmiöön on Suomessa liittynyt paljon hyvää keskustelua siitä, minkälaisissa yhteyksissä esimerkiksi yksityishenkilöiden nimiä julkaistaan tai ei julkaista.

Monet tiedotusvälineet ovat hienosti avanneet periaatteitaan.

Kuohunta ohjaaja Aku Louhimiehen ympärillä on puolestaan kertonut siitä, kuinka yleisön aito kiinnostus journalismiin ja sen työtapoihin on nykyään kasvanut.

Toki aina riittää myös ihan vain huutelua, mutta onneksi myös paljon oikeita, kriittiseen sävyyn esitettyjä kysymyksiä, joissa pyydetään selittämään, mitä journalismi on. Ja miksi journalistit toimivat, kuten toimivat.

Hienoa, jos Vastuullisen journalismin merkki (siirryt toiseen palveluun) on edistämässä tällaisia keskusteluja.

MV-sivustoon liittyvät käräjäoikeuden tuomiot nostivat esiin oikeudellisen vastuun tiedon jakamisessa. Mihin saakka Julkisen sanan neuvosto riittää?

Suomessa asiat ovat hirveän hyvällä tolalla, kun oikeaa journalismia ei ole juurikaan tarvinnut käsitellä tuomioistuimissa, vaan se on tehty JSN:ssä.

Yksikään media ei ole jättänyt neuvostolta saamaansa langettavaa päätöstä julkaisematta, vaikka päätös olisi ollut vaikea sulattaa. Enkä tiedä tapausta, jossa jokin tiedotusväline olisi eronnut neuvostosta siksi, että se ei olisi pitänyt neuvoston päätöksistä.

Valemedioista sanon sen verran, että pidän erittäin hyödyllisinä kaikkia keskusteluja, joissa tulee esiin se, mitkä mediat toimivat journalistisin periaattein ja mitkä eivät.

En ole erityisen huolestunut jo nimeltään tunnistettavista valesivustoista.

Sen sijaan tarkistetun ja tarkistamattoman tiedon hämärtyminen somessa huolestuttaa. Tavallisen ihmisen jakama tarina esimerkiksi rikoksen kohteeksi joutumisesta on lukijalleen haaste: uskoako vai ei.

Kansalaiset voivat kannella Julkisen sanan neuvostolle tiedotusvälineiden toiminnasta. Kantelujen määrä on kuitenkin laskussa. Miksi?

Emme saa enää yhtä paljon aiheettomia tai perusteettomia kanteluita kuin pari vuotta sitten.

Aiheellisia tulee sama määrä kuin ennenkin.

Lue JSN:n päätöksiä suomalaismedioista tehtyihin kanteluihin. (siirryt toiseen palveluun)

Kantelujen määrää kasvatti se, että meille alettiin kertoa kanteluna mielipiteitä tiedotusvälineissä julkaistuista jutuista. Kanneltiin mielipiteestä asiavirheenä. Nuo kantelut olisivat kuuluneet lähinnä juttujen kommentointiketjuihin.

Teimme paremmat ohjeet (siirryt toiseen palveluun) kantelijoille. Ja lakkasimme ottamasta käsittelyyn sellaisia kanteluita, jotka on tehty samana päivänä kuin juttu julkaistu. Niissä ei kantelija ollut tehnyt oikaisupyyntöä tai ei ollut odotettu tiedotusvälineiden korjaustoimenpiteitä.

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta avaa suomalaisille omia työtapojaan suorassa nettilähetyksessä keskiviikkona 31.10. klo 10-12. Lähetyksessä vieraillaan eri toimituksissa: sekä Pasilassa, eri maakunnissa että ulkomailla. Lähetystä voi seurata Yle Areenasta.

Jutun otsikkoa täsmennetty 1.11. klo 13.55 lisäämällä Grundströmin nimi ja poistamalla lainausmerkit.

Lue lisää:

Sinulla on oikeuksia Näin vastuullinen journalismi toimii (JSN) (siirryt toiseen palveluun)

Öö, siis mikä? Harva tuntuu tietävän, mikä on Julkisen sanan neuvosto (Yle)

Vastaavalta päätoimittajalta: Yle puolustaa yleisön oikeutta tietää ja toimittajan mahdollisuutta hankkia tietoa

Suosittelemme sinulle