Hyppää sisältöön

Vuoden odotetuin peli Red Dead Redemption 2 julkaistiin ja pelimaailma on liekeissä – "Tämän haluavat kokea muutkin kuin pelaajat"

Koko pelimaailma puhuu nyt Red Dead Redemption 2:sta. Keräsimme yhteen arviot ja kommentit jo etukäteen vuoden parhaaksi julistetusta pelistä.

Kuva: Rockstar Games

Tänään julkaistu Red Dead Redemption 2 lunastaa useiden arvioiden mukaan paikkansa vuoden parhaana pelinä.

Odotukset olivat kovat. Pelaajat ovat kohkanneet Grand Theft Auto -pelisarjasta tunnetun Rockstarin villin lännen seikkailusta vähintään vuoden päivät.

Peliarvioita yhteen niputtava Metacritic tietää kertoa (siirryt toiseen palveluun), että RDR2:n arvioiden keskiarvo kohoaa 97 pisteeseen sadasta. Saman keskiarvon, 97/100 pistettä, saavutti aikanaan GTA V.

Täysiä pisteitä ovat antaneet muun muassa IGN (siirryt toiseen palveluun) (10/10), The Guardian (siirryt toiseen palveluun) (5/5) ja The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) (5/5). Huonoimman arvosanan (3,5/5) on antanut Slant Magazine (siirryt toiseen palveluun).

Peliliikkeissä pitää tänään kiirettä, sillä kauppa käy taukoamatta. Liikkeiden ovia pidettiin auki myös yöllä esimerkiksi Helsingin Kampissa. Puolen yön aikaan ostajia riitti arviolta toistasataa.

Playstation 4:lle ja Xbox One:lle julkaistu peli on ladattavissa suoraan konsolille, mutta fyysisen kopion puolia pitää hieman halvempi hinta sekä jälleenmyyntiarvo.

Peli kuin Hollywood-elokuva

RDR2 tekee saman, jossa GTA V onnistui viisi vuotta sitten. Yksittäisen pelin julkaisu on kasvanut ilmiöksi, joka vie käsityksen pelistä eteenpäin ja asettaa riman tulevien pelien suhteen yhä korkeammalle.

RDR2 on muistutus ja viimeisin todistus peliteollisuuden kasvusta valtavirtaviihteeksi elokuvien rinnalle.

Esimerkiksi Iron Man 3 -elokuvan (2013) tekijälista on poikkeuksellisen suuri (siirryt toiseen palveluun). Siinä on 3 310 nimeä. RDR2:n listalla nimiä on 3023. Vuonna 2016 Hollywood-leffoja tehtiin keskimäärin reilun kuudensadan ihmisen voimin.

Huomiota on herättänyt myös RDR2:n julkaisua säestänyt massiivinen markkinointikampanja.

Ihmiset jonottivat pelikauppaan keskellä yötä Helsingin Kampissa. Kuva: Tuomo Lampinen

Yksityiskohtia hevosen kutistuvia kiveksiä myöten

Mikä Red Dead Redemption 2:ssa sitten on niin erityistä? Arvioiden perusteella kaikki.

Sen avoin ja muuttuva maailma tarjoaa vapauden illuusion. Omat teot jättävät jäljen ja askeleet kengänjäljen. Kaikki tuntuu olevan mahdollista.

Peli on väkivaltainen western, jossa teemoiksi nousevat toisaalta lojaalisuus ja vakaumus, toisaalta rappio ja epätoivo. Se on tarina villin lännen tuhosta sivistyksen ja teollistumisen tieltä. Red Dead Redemption 2 ei ole sankaritarina.

Pelimekaniikka tarjoaa lukemattomia yksityiskohtia. Kriitikoiden mukaan se on elokuvamaisen kaunis muuttuvine sääolosuhteineen ja vuorokaudenaikoineen, valaistuksineen, luontokuvineen ja maisemineen.

Muta tarttuu kärryn pyöriin, aseet ruostuvat, ellei niitä puhdista. Vaatteet töhriintyvät verestä, pulisongit vavahtelevat tuulessa.

Yksi detaljeista huvitti sosiaalisessa mediassa jo ennen pelin julkaisua. Huhuttiin, että pieteetillä mallinnettujen hevosten kivekset kutistuvat kylmässä. Nyt meemiksi kasvaneesta aiheesta on julkaistu video (Youtube) (siirryt toiseen palveluun).

Lihaa luiden ympärillä – ykkösinä ja nollina

Päähenkilö Arthur Morganin koodissa on arvioiden perusteella enemmän luuta ja lihaa kuin Hollywoodissa tuotetun keskivertotoimintaelokuvan päähenkilössä.

Morgan on rosvojoukkonsa kunnioitettu mutta vaitelias jäsen, väkivallassa kasvanut. Lainsuojattomalla antisankarilla on myös pehmeämpi puoli, kuten videopelisivusto Kotakun arviossa riemastuttavasti luonnehditaan.

– Hän on valmis tappamaan vääränlaisesta katseesta, mutta samalla hän on ah niin eläinrakas hevostaan kohtaan. Hän hakkaa aseistamattoman velkojan lähes kuoliaaksi pelkästä lojaalisuudesta, mutta täyttää päiväkirjaansa niin kauniisti, kriitikko Kirk Hamilton kirjoittaa.

Kuva: Rockstar Games

Katsaus sosiaaliseen mediaan

RDR2 on päivän suosikkiaiheita myös sosiaalisessa mediassa. Ennen julkaisua huomiota herätti pelin valtava, noin sadan gigatavun koko.

Monet hämmästelevät grafiikkaa ja pelifysiikkaa.

Monilla viikonloppu kuluu yksinkertaisesti ruudun ääressä.

Yksi pelintekijä maksaa 10 000 euroa

Lähihistorian suosikkipelit ovat osoittaneet, että kokemuksen uudistaville peleille riittää kysyntää. Esimerkiksi Fortnite on mullistanut ajatuksen peleistä tuomalla mukaan tv-sarjoista tutun ajatuksen tuotantokausista: peli kehittyy ja muuttuu säännöllisin väliajoin. Samalla tuli luotua täysin uusi ansaintamekanismi.

Rockstar on puolestaan pelialan viimeisiä jättejä, jotka panostavat valtaviin yksinpeleihin. GTA V:n julkaisusta on aikaa viisi vuotta, Red Dead Redemptionista kahdeksan.

Ei siis ihme, että RDR2:n julkaisu on tapaus, toteaa Pelaaja-lehden päätoimittaja Miika Huttunen.

– Onhan se valtava ilmiö. Rockstarin pelit ylittävät tietyn rajan: heidän pelinsä haluavat kokea ja ostaa muutkin kuin sellaiset, jotka kutsuvat itseään pelaajiksi. Harva perinteinen peli pystyy samaan, Huttunen toteaa.

Kuva: Rockstar Games

Suuri avoimen maailman yksinpeli on katoavaa genreä, sillä sellaisen tekeminen on kallista. Ja vielä, mitä enemmän yksityiskohtia ja komeampaa grafiikkaa peliin tehdään, sen kalliimmaksi käy.

RDR2:een käytettyjä summia tuskin koskaan julkaistaan, mutta rahamäärä on epäilemättä hulppea.

– Perusmatematiikka on sellainen, että yksi pelintekijä isossa firmassa Amerikassa maksaa noin 10 000 dollaria kuussa. Tätä peliä ovat tehneet kaikki Rockstarin studiot. Siitä voi laskea 10 000 kertaa työntekijät kertaa se kahdeksan vuotta, Huttunen ynnää.

Hänen mukaansa voi silti turvallisesti olettaa, että Rockstar jää pelinsä kanssa voitolle.

– Kysymys on, että kuinka voitollista toiminta on.

Laajan ja yksityiskohtaisen yksinpelimaailman luominen on paitsi kallista myös hidasta. Bisneksenä yhdistelmä on katastrofi, sillä kun yksinpeli on pelattu läpi, se on nähty. RDR2:n läpipelaaminen vie noin 60 tuntia aikaa. Siihen verrattuna pelimaailman kehittämiseen käytetyt lukemattomat tunnit ovat hukkaan heitettyjä.

Rockstar väistää ongelman julkaisemalla Red Dead Redemption 2:n pohjalta Red Dead Onlinen samaan tapaan kuin se teki Grand Theft Auto V:n kanssa.

– Siinä mielessä online-versiot ovat plussaa. GTA Online on elänyt omaa elämäänsä pelin sisäisine ostoineen ja laajennuksineen.

Red Dead Redemption 2 on siis jotain erilaista. Sen pukee sanoiksi Kotakun Kirk Hamilton.

– Toisaalta se on riemastuttava silmäys tulevaisuuden viihteeseen, toisaalta se pitää itsepäisesti puolia vanhanaikaisesta käsityksestä videopelistä.

Suosittelemme sinulle