Hyppää sisältöön

Ihmisoikeustuomioistuin: Profeetta Muhammedin kutsuminen pedofiiliksi ei ollut ilmaisunvapautta

Tuomioistuin otti kantaa itävaltalaisnaisen saamaan tuomioon.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen rakennukset Strasbourgissa. Kuva: Christophe Karaba / EPA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, ettei profeetta Muhammedin kutsuminen pedofiiliksi kuulu ilmaisunvapauden piiriin.

Tuomioistuin otti kantaa itävaltalaisnaisen kotimaassaan saamaan 480 euron sakkotuomioon. Tuomio tuli kahdesta naisen pitämästä luennosta, joissa hän sanoi profeetta Muhammedilla olleen pedofiilisia taipumuksia.

Tämän linkin kautta voit ladata Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)päätöksestä.

Luennoilla nainen sanoi perimätietoon viitaten Muhammedin avioituneen kuusivuotiaan tytön kanssa ja olleen tämän kanssa sukupuoliyhteydessä, kun tyttö oli yhdeksänvuotias. Nainen oli jatkanut: "56-vuotias ja 6-vuotias? Miksi kutsumme sellaista, jos se ei ole pedofiliaa?"

Helsingin Sanomat kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) päätöksestä sivuillaan.

Wienin alueellinen rikosoikeus tuomitsi naisen uskonnon halventamisesta sakkoihin vuonna 2011. Vetoomustuomioistuin piti tuomion voimassa eikä nainen saanut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Itävallan oikeusasteet olivat arvioineet tapauksen perusteellisesti riittävin ja oikein perustein. Ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen mukaan tuomio oli perusteltu muun muassa uskonrauhan vaalimisen takia.

Itävaltalaisnaisen mielestä hänen puheensa kuuluivat ilmaisunvapauden piiriin. Nainen kiisti pilkanneensa profeetta Muhammedia ja perusteli valitustaan muun muassa sillä, että uskonnollisten ryhmien on kyettävä kestämään jyrkkääkin arvostelua.

Lue lisää:

Euroopan ihmisoikeus¬tuomioistuin: Profeetta Muhammedin kutsuminen pedofiiliksi ei kuulu sananvapauden piiriin (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle