Hyppää sisältöön

HBL: Irakilaisten pakkopalautukset kotimaahansa on keskeytetty – myös palautukset Afganistaniin katkolla

Suomi on yrittänyt pidemmän saada aikaan sopimusta palautuksista Irakiin, mutta poliisi on keskeyttänyt palautukset toistaiseksi.

Palapelit ja korttipelit ovat suosittuja säilöönottokeskuksessa, missä ei voi juuri muuta tehdäkään. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Kari Ikävalko

Poliisi on keskeyttänyt kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset Irakiin. Toistaiseksi kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ja pakkopalautusta odottavat irakilaiset vapautetaan, kerrotaan poliisihallituksesta.

Poliisi on keskeyttänyt pakkopalautukset lokakuun alussa, kirjoittaa Huvudstadsbladet (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi on palauttanut vuoden alusta syyskuun loppuun mennessä kaikkiaan 150 irakilaista, joista 128 Irakiin. Lähes kaikki Irakiin palautetut ovat lähteneet Suomesta pakosta ja poliisi on saattanut heidät takaisin kotimaahansa.

Muualle kuin Irakiin lähteneet ovat olleen pääosin EU-maiden välisillä sopimuksilla muihin unionimaihin palautettuja.

– Irak on kertonut, että he eivät ota vastaan muita kuin vapaaehtoisesti palaavia. Siksi emme palauta tällä hetkellä irakilaisia, poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Jokinen kommentoi tilannetta.

Poliisi on palannut takaisin irakilaisten kanssa

Irakin hallitus ilmoitti yli vuosi sitten, että se vastustaa kansalaistensa pakkopalautuksia Euroopasta. Tilanne on johtanut siihen, että poliisi on joutunut useamman kerran palaamaan Irakista palautettavien kanssa.

Suomi on yrittänyt neuvotella palautuksista useamman vuoden ajan, toistaiseksi tuloksetta. Suomi jatkaa edelleen yrityksiä saada aikaan sopimus palautuksista. Irakin linjaus ei koske vain Suomea.

Poliisitarkastaja Ari Jokisen mukaan pakkopalautuksia odottaneet irakilaiset vapautetaan hyvin todennäköisesti poliisin säilöstä. He menettävät samalla turvapaikanhakijoille annetut välttämättömät palvelut ja heistä tulee niin sanottuja paperittomia.

– Kyllä näin käy. He voivat myös valita sen vaihtoehdon, jossa he palaavat vapaaehtoisesti Irakiin. Irak ottaa varmasti heidät vastaan, Jokinen sanoo.

Poliisi on keskeyttänyt myös palautukset Afganistaniin. Poliisitarkastaja Ari Jokisen tietojen mukaan pakkopalautuksia on tehty sinne ylipäätänsä hyvin vähän viime aikoina.

Suosittelemme sinulle