Hyppää sisältöön

Lauluyhtye Agit-Propin laulaja Martti Launis on kuollut

Yhtye ilmoitti suru-uutisen Facebook-sivuillaan.

Agit Prop -kvartetti esiintymässä Eurovision laulukilpailujen kotimaisessa karsinnassa vuonna 1975. Vasemmalta oikealle Mona Kamu, Sinikka Sokka, Pekka Aarnio ja Martti Launis. Kuva: Leif Öster / Yle

Lauluyhtye Agit-Propin laulaja Martti Launis on kuollut, yhtye kertoo Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun). Hän kuoli syöpään syyskuun 29. päivä. Hän oli kuollessaan 72-vuotias.

Launis oli yksi vuonna 1971 perustetun kvartetin perustajajäsenistä.Kiivaimmin kommunistinen lauluyhtye konsertoi ja levytti 1970-luvulla, mutta se jatkoi esiintymistoimintaansa vielä tälle vuosikymmenelle asti.

Laulajan urastaan parhaiten tunnettu Launis työskenteli pitkään Työterveyslaitoksella ja Taideteollisessa korkeakoulussa teollisen muotoilun parissa.

Agit Prop on poliittiseksi laululiikkeeksi nimitetyn ilmiön tunnetuin edustaja Suomessa. Yhtyeen vakiintuneessa kokoonpanossa olivat Launiksen lisäksi Pekka Aarnio, Monna Kamu ja Sinikka Sokka – eräänlaisena viidentenä jäsenenä yhteyeen sointiin on vaikuttanut sovittaja Eero Ojanen.

Edesmenneen elokuvantekijän Peter von Baghin viimeiseksi työksi jäi dokumentti Agit Propin vuosikymmenistä.

Elävä arkisto: Agit-Prop: Kenen joukoissa seisot

Suosittelemme sinulle