Hyppää sisältöön

Asiantuntijat rajuista pörssiheilahteluista: Käynnissä on lähes 10 vuotta kestäneen osakemarkkinoiden nousun viimeinen vaihe

Sijoittavat ovat nyt hermostuneita, koska osakemarkkinoilla on takana historiallisen pitkä nousu.

Osakemarkkinoilla rymisee - mitä tehdä?
Osakemarkkinoilla rymisee - mitä tehdä?

Viimeaikaiset rajut pörssiheilahtelut kertovat siitä, että pitkään jatkunut osakemarkkinoiden nousu on saavuttamassa lakipisteensä, näkee Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Tomi Salo.

Salo arvioi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina, että osakemarkkinoilla on tällä hetkellä tilanne, jossa markkinat hakevat huippuaan.

– Syiksi nostetaan esille Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tullimuurit ja toisaalta kauppasota, mutta näkisin paremminkin, että kyseessä on lähes 10 vuotta kestäneen osakemarkkinoiden nousun viimeinen vaihe, Salo sanoi.

Salon mukaan pörssiyhtiöiden tuloksiin on nyt viritetty niin paljon odotuksia, että kaikki yhtiöt eivät pysty niitä täyttämään, mutta taas toiset yhtiöt ovat saaneet odotuksensa täytettyä. Tämä aiheuttaa Salon mukaan voimakasta heiluntaa.

– Tulosjulkistuksen jälkeen yhtiöt tulevat reippaasti alas, koska tulokset ovat jääneet odotuksista ja toisissa taas nähdään hyviäkin nousuja, Salo selitti.

Suomen pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri on Salon kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa sijoittajat ovat tällä hetkellä hermostuneita, koska osakemarkkinoilla on takana historiallisen pitkä nousu.

– He odottavat sitä, että olisiko tässä käänne ja sen takia osittain tulee vahvempiakin reaktioita, Lounasmeri arvioi aamu-tv:ssä.

Lounasmeri näkee pörssikurssien heilahteluille myös ajankohtaisempia syitä.

– Italiassa on taloushuolia ja siellä myös pelätään, onko kauppasotaa muualla maailmassa kenties tiedossa. Yhdysvalloissa keskuspankki nostaa korkoa, mikä osaltaan tekee rahasta yrityksille vähän kalliimpaa ja siten voi hidastaa investointeja.

Käänne tulossa 2020

Salon mukaan osakemarkkinat eivät kuitenkaan ole putoamassa aivan lähiaikoina. Hänen mukaansa tämänhetkiset käyrät näyttävät siltä, että käänne eli osakemarkkinoiden laskumarkkina olisi alkamassa vasta vuoden 2020 alkupuolella.

– Toisaalta ostopäällikköindeksi Yhdysvalloissa on hyvällä tasolla. Teollisuudessa ostopäälliköt näkevät hyvin paljonko tuotanto tarvitsee tavaraa ja paljonko tuotteita myydään ulos. Tämän vuoksi tavaraa ei tilata turhaan varastoon, vaan juuri oikea määrä, Salo pohti.

Mutta miksi Yhdysvalloissa pörssikurssit eivät ole tulleet viime aikoina niin paljon alas kuin Euroopassa? Salon mukaan siksi, koska Eurooppa on sijoittajien näkökulmasta ”reuna-alueella”.

– Aina kun riski alkaa nousta reuna-alueella, sieltä tyhjennetään osakkeet pois salkusta. Näin tekevät kansainväliset yhtiöt ja sijoitusrahastot. Vastaavasti kun nousu lähtee liikkeelle, reuna-alueella nousukin on suurempi.

Sijoittajilla ei kuitenkaan ole vielä mitään syytä paniikkiin eikä äkkinäisiä liikkeitä ole tarvetta tehdä, näkee Lounasmeri. Hän kehottaa sijoittajia miettimään toimiaan rauhassa, kun markkinoilla on levotonta.

Lounasmeri sanoo, että etenkin uusien sijoittajien, jotka eivät ole vielä kokeneet markkinoiden laskua, pitäisi tiedostaa osakemarkkinoiden mahdollinen lasku.

– Tulisi miettiä etukäteen mitä tässä tilanteessa haluaa tehdä. Siihen ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Joko ei tee mitään, myy sijoituksia tai voi ostaa lisää sijoituksia. Kaikki vaihtoehdot ovat OK. Mutta ei niin, että ikään kuin myisi kaiken kun ollaan jo pohjalla.

Lue myös:

Analyysi: Helsingin pörssistä puhallettiin pois liiat ilmat

Stora Enso, Neste ja Metso tulosparannukseen, eläkeyhtiöiden sijoitusten tuotot putosivat

Analyysi: Rakennusfirmoilta satelee tulosvaroituksia ja kurssit tippuvat kuin kivi – miten hurja buumi päättyy?

Suosittelemme sinulle