Hyppää sisältöön

Suomirapin Iso H puhuu nyt kasvatuksen, arvojen ja alkoholittomuuden puolesta: “Mä olen kuullut olevani aika tiukka faija”

Suomenkielisen rapin uranuurtaja ja Fintelligens -yhtyeen toinen perustaja Henrik “Iso H” Rosenberg vietti vielä 2000-luvulla railakasta hip hop -artistielämää. Jälkikasvun myötä nyt kiinnostaa enemmän perhe-elämä, ja aikaa ei ole enää myöskään alkoholille. .

Iso H on aika tiukka faija
Iso H on aika tiukka faija

Henrik “Iso H” Rosenberg oli tärkeässä roolissa kun suomenkielinen rap löi itsensä läpi 1990-luvun loppuvuosina. Hän on myös yksi tänä vuonna 20 vuotta täyttäneen Rähina Recordsin perustajista.

Yksi suomenkielisen rapin vaikuttaneista projekteista oli Harjun nuorisotalolla harjoiteltu nuorten hip hop -musikaali Color-Blind. Siellä kohtasivat ensimmäistä kertaa myös Iso H ja Elastinen.

– Minä olin ensimmäistä kertaa tuonut tietokoneeni sinne kellariin. Tarkoituksena oli tehdä musiikkia musikaaliin. Kimmo (Elastinen) oli ollut musikaalissa jo jonkin aikaa breikkaamassa ja näyttelemässä. Kimmo oli yksi harvoista joka nosti kätensä, kun kysyttiin kuka haluaisi räppää. Minä sanoin, että räppää sitten. Johon hän, että ei mulla ole mitään nyt, odota 15 minuuttia. Sitten se kirjoitti jotkut riimit ja räppäsi. Minä olin että jes! Tuo on taitava tyyppi ja tuon kanssa haluan tehdä musaa.

Fintelligens syntyi pian sen jälkeen ja siitä tuli ensimmäinen suomen kielellä räppäävä, valtakunnallista mainetta saanut yhtye.

– Me ei oltu missään nimessä ensimmäisiä, jotka räppäsivät suomeksi, mutta meidän Voittamattomia -single oli ensimmäinen suomenkielinen rap-biisi, joka julkaistiin koko Suomen laajuisesti.

Räppääjästä tuli aika tiukka faija

2000-luku oli Fintelligensin ja Suomirapin suosion nousun vahvaa aikaa. Sen jälkeen Rosenbergiä on kiinnostanut yhä enemmän musiikin ja podcastien tuottaminen – ja erityisesti perhe. Kolmen lapsen isä myöntää olevansa aika tiukka faija.

– Mä olen kuullut, että olen aika tiukka faija. Itsekin olen tehnyt saman havainnon. Minusta on hyvä antaa lapsille rajat. Minä itse olen saanut hyvin vapaan kasvatuksen, joten ehkä tämä on jonkinlainen korjausliike. Itse kun olen viettänyt raikulielämää jossain vaiheessa, niin osaan paremmin varoittaa tai tsekkailla, että oma jälkikasvu ei tekisi samoja virheitä.

Aika on liian kallista juomiseen

Hip hop -vuosien raikulivuodet ovat jääneet taakse myös siinä mielessä, että Rosenberg lopetti alkoholin käytön yli vuosi sitten.

– Jos kunnolla lähtee tässä iässä radalla, menee päivä, pari tasatessa fiiliksiä. Koen, että aika on sen verran arvokasta, että en halua tuhlata sitä olemalla poissa pelistä. Aika on liian kallista siihen, hauskaa voi pitää muutenkin.

Katso Iso H:n koko haastattelu täältä.

Suosittelemme sinulle