Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trumpit vierailevat Pittsburghissa, kaupungin juutalaisjohtajat vaativat presidenttiä tuomitsemaan valkoisen nationalismin

"Juutalaisen tradition mukaan vieraillessasi talossa, jossa surraan, sinä et puhu, sinä kuuntelet. Rukoilen, että hän kuuntelee, mitä meillä on sanottavana", toteaa pittsburghilaisen juutalaiskomitean jäsen.

Pittsburghin juutalaisyhteisön jäsenet surivat synagogaiskun uhreja 28. lokakuuta 2018.
Pittsburghin juutalaisyhteisön jäsenet surivat synagogaiskun uhreja 28. lokakuuta 2018. Kuva: EPA-EFE
Inka Haukka,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen vaimonsa Melania vierailevat tiistaina Pittsburghissa, missä surraan viikonloppuna tehdyn synagogaiskun uhreja.

Valkoisen talon mukaan presidenttipari haluaa vierailullaan osoittaa amerikkalaisten tukea Pittsburghin juutalaisyhteisölle ja surra heidän kanssaan.

Monet kaupungin juutalaisjohtajat vaativat kuitenkin Trumpia tuomitsemaan yksiselitteisesti valkoisen nationalismin.

– Presidentti Trump, et ole tervetullut Pittsburghiin, ennen kuin tuomitset täysin valkoisen nationalismin, todetaan Bend the Arc -juutalaisorganisaation Trumpille osoittamassa avoimessa kirjeessä.

Kirjeen on allekirjoittanut organisaation Pittsburghin-hallintokomitea sekä 43 000 kansalaista.

– Juutalaisen tradition mukaan vieraillessasi talossa, jossa surraan, sinä et puhu, sinä kuuntelet. Rukoilen, että hän kuuntelee, mitä meillä on sanottavana, toteaa komitean jäsen Tammy Hepps.

11 ihmisen hengen lauantaina vaatinut verilöyly on pahin juutalaisvastainen isku Yhdysvaltain historiassa.

Samaan aikaan kun rikosten määrä Yhdysvaltain suurimmissa kaupungeissa on vähentynyt 1990-luvulta alkaen, on viharikosten määrä neljän viime vuoden aikana kasvanut. Monet syyttävät tilanteesta presidentti Trumpin siirtolais- ja muslimivastaista retoriikkaa.

– Viimeisten kolmen vuoden aikana sanasi ja harjoittamasi politiikka ovat rohkaisseet kasvavaa valkoisen nationalismin liikettä, todetaan avoimessa kirjeessä.

Ainakin kahden synagogaiskussa kuolleen hautajaiset järjestetään Pittsburghissa samaan aikaan presidenttiparin vierailun kanssa.

Synagoga-ampumisesta syytetty tuli oikeuden eteen pyörätuolissa ja vaitonaisena

Pittsburghin synagoga-ampumisesta epäilty mies tuli maanantaina oikeuden eteen vaitonaisena ja pyörätuolissa, kertoo yhdysvaltalaismedia.

46-vuotias epäilty haavoittui ampumisessa poliisien luodeista. Miestä ei ole nähty julkisuudessa sitten lauantaisen ampumisen.

Mies oli sairaalassa noin 48 tuntia ja pääsi sieltä pois vain hieman oikeudenistuntoa.

Miestä vastaan on nostettu kymmeniä syytteitä, ja syyttäjä vaatii hänelle kuolemanrangaistusta.

Paikalla oikeudessa oli myös juutalaisyhteisön jäsen, 64-vuotias Jon Pushinsky, kertoo Washington Post.

Hänen mukaansa on tärkeää näyttää, että yhteisö pysyy vahvana ja nousee ylös myös vihollisen edessä

Toimittajalta: Viharikosten viikon jälkeen herää kysymys, mitä ihmettä Yhdysvalloissa oikein tapahtuu

Suosittelemme