Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Bohemian Rhapsody -elokuvaa syytetään Freddie Mercuryn elämän silottelusta – Näyttelijät uskovat, että tähti olisi kuitenkin itse hyväksynyt musiikkiin keskittymisen

Freddie Mercury ei halunnut eläessään HIV-tartunnan tai seksuaalisen suuntautumisensa määrittelevän häntä. Elämänkertaelokuvassa pääroolissa ovat niiden sijaan musiikki ja suhde Mary Austiniin, mikä ei kaikkia miellytä.

Rami Malek Freddie Mercuryn roolissa.
Rami Malek Freddie Mercuryn roolissa elokuvassa Bohemian Rhapsody, missä lavastettiin uusiksi Queenin kuuluisa esiintyminen Live Aid -hyväntekeväisyyskonsertissa. Kuva: Century Fox
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

LONTOO Freddie Mercury -elokuva Bohemian Rhapsody ei ole se, mitä monet odottivat.

Freddie Mercury oli 1970-luvulta alkaen yhden maailman kautta aikojen suosituimman yhtyeen Queenin nokkamies. Rock-musiikista piittaamattomien tietoisuuteen hän kuitenkin nousi vasta vuonna 1991 ensimmäisenä Aidsiin kuolleena maailmantähtenä.

1990-luvulla lääkitys ei ollut kehittynyt ja HIV-tartuntaa pidettiin kauhistuttavana pandemiana, joka sai Freddie Mercuryn kautta kasvot.

Bohemian Rhapsody alkaa kuitenkin toisenlaisista ajoista.1970-luvun alussa vielä Farrokh Bulsarana tunnettu Mercury hankki elantonsa Heathrown lentokentän matkatavarahihnoilla ja seurusteli kihlattunsa Mary Austinin kanssa.

Mercury oli vaitonainen yksityiselämästään

Jo se, että elokuvan trailerissa näytetään heterosuhteessa elävä Mercury sai osan kommentaattoreista älähtämään. He katsovat, että kyseessä on konservatiivista yhdysvaltalaisyleisöä varten siloteltu versio myöhemmin miesten kanssa seurustelleen Mercuryn elämästä.

Mercuryä esittävä Rami Malek ei syytöstä niele.

– Freddie Mercury oli vallankumouksellinen. Hän ei antanut kenenkään muun määritellä häntä.

Mary Austinin roolin tekevä Lucy Boynton uskoo, että kritiikki kumpuaa tarpeesta lokeroida monimutkainen Mercury.

– Haluamme määritellä muiden seksuaalisuuden ja ihmissuhteet. Freddie itse ei koskaan puhunut asiasta julkisesti. Toivon, että elokuva näyttää kuinka monitahoisia ihmiset voivat olla.

Faktat puhuvat Mercuryn ja Mary Austinin suhteelle elokuvassa annetun painoarvon puolesta. Austin oli henkilö, jolle Mercury jätti suuren osan omaisuudestaan, hulppea Lontoon kartano mukaan lukien.

– Kaikki Freddie Mercuryn tunteneet tietävät kuinka merkittävä suhde Maryyn oli hänelle. Vielä vuonna 1985 hän kutsui Mary Austinia avovaimokseen ja ainoaksi ihmiseksi, joka todella välitti hänestä, Boynton muistuttaa.

Gwilym Lee Brian Mayn roolissa  ja Rami Malek Freddie Mercuryn roolissa.
Rami Malek Freddie Mercuryna ja kitaristi Brian Mayta esittävä Gwilym Lee. Kuva: Alex Bailey / Twentieth Century Fox

Musiikki ja pääosan esittäjä kannattelevat elokuvaa

Elokuvassa ei mässäillä Mercuryn hedonistisilla ajoilla Saksan vapaamielisessä homoklubimaailmassa, mutta niitä tai viimeisten vuosien vakiintunutta suhdetta Jim Huttonin kanssa ei myöskään peitellä.

Elokuvan heikoin lenkki on väitetyn silottelun sijaan se, että dialogi tuo hetkittäin mieleen halvan TV-draaman Hollywoodin suurtuotannon sijaan.

Bohemian Rhapsodyn parasta antia taas ovat hyvin toteutetut pitkät musiikkiosuudet. Hammasproteeseilla varustettu Rami Malek tekee hatunnoston arvoisen roolin virtuoosimaisen esiintyjän ja laulajan suurissa saappaissa.

– Halusin olla spontaani kameran edessä, kuten Mercury itse. Tein paljon töitä saadakseni hänen liikkeensä ja fyysisen olemuksensa kohdalleen. Lopulta olin roolin kanssa niin sinut etten tiennyt itsekään mitä teen seuraavaksi.

Malekilla ei ole muusikontaustaa, mutta egyptiläisvanhempien kasvatti löysi toisen tavan samaistua Sansibarista 17-vuotiaana Lontooseen muuttaneeseen Mercuryyn.

– Yhteinen maahanmuuttajakokemus auttoi minua. Sanoin tuottajille ja käsikirjoittajille, että tälle Mercuryn elämää muokanneelle kokemukselle täytyy antaa elokuvassa merkittävä rooli.

Elämänkertaelokuva on haastava laji

Elämänkertaelokuvat ovat haastavia, sillä päähenkilön elämänkaaren dramatisoinnin lisäksi niissä täytyy miettiä kohteen toiveiden kunnioittamista.

Freddie Mercury ei halunnut puhunut seksuaalisuudestaan tai HIV-tartunnastaan julkisesti. Hän kertoi sairastavansa Aidsia lehdistötiedotteessa vasta päivä ennen kuolemaansa vuonna 1991.

Se, että Bohemian Rhapsody -elokuvassa keskitytään musiikkiin, lienee ratkaisu, jonka yksityiselämäänsä tiukasti varjellut Freddie Mercurykin olisi hyväksynyt.

Queenin elossa olevia jäseniä on syytetty yhtyeen brändin liiallisesta suojelusta. Queen-tarinan oikeuksia hallinnoivia Brian Mayta, Roger Tayloria ja John Deaconia voisi yhtä hyvin kiitellä edesmenneen bändikaverin tahdon noudattamisesta.

Ben Hardy  Roger Taylorin roolissa, Gwilym Lee Brian Mayn roolissa, Joseph Mazzello John Deaconin roolissa ja Rami Malek Freddie Mercuryn roolissa.
Ben Hardy esittää Queenin rumpali Roger Tayloria, Gwilym Lee kitaristi Brian Mayta ja Joseph Mazzello basisti John Deaconia. Rami Malek näyttelee elokuvan pääroolin Freddie Mercuryna. Kuva: Alex Bailey / Twentieth Century Fox

Päivitetty 30.10. klo 16.55: Otsikon jälkiosa on muutettu viittaamaan näyttelijöiden tulkintaan.

Suosittelemme sinulle