MOSKOVA Moni joutui harhailemaan hetken Venäjän turvallisuuspalvelun päämajan alueella, Lubjankan aukiolla, ennen kuin tapahtumapaikka löytyi.
Peltiaidalla rajatulle alueelle oli vain yksi kulkureitti. Piti kulkea alas tunneliin, turvatarkastuksen läpi ja ylös portaita.
Siellä odotti Solovetskin kivi, joka on kommunistiterrorin uhrien muistomerkki Moskovassa. Kivi on tuotu Solovetskin vankileirisaarelta Vienanmereltä.
Vieressä seisoi mikrofoni, jonka ääreen oli jonoa koko päivän. Siihen niin nuoret kuin vanhatkin kävivät lukemassa Stalinin vainoissa kuolleiden nimiä.
Jotkut kertoivat omista läheisistään, jotka joutuivat kommunistivainojen uhreiksi.
Aleksandr Jashin halusi osallistua muistojuhlaan, sillä hänen omia perheenjäseniään on kuollut vankileireillä.
– Tämä on kipu, joka ei katoa sydämestä, sanoo Jashin.
Tapahtuma aiottiin kieltää katutöiden takia
Ihmisoikeusjärjestö Memorial on järjestänyt nimien palauttamiseksi kutsuttua tapahtumaa Moskovassa jo yli kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna oli kuitenkin lähellä, ettei sitä olisi voitu pitää lainkaan.
Moskovan kaupunki kielsi paikan käytön vain kymmenen päivää ennen muistojuhlaa sillä perusteella, että meneillään olevat katutyöt olisivat vaaraksi osallistujille.
Päätös nostatti kovaa polemiikkia lehdistössä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa. Jo jonkun päivän päästä kaupungin edustaja myöntyi, ja antoi sittenkin luvan. Samalla tuli myös päätös kulkua hankaloittavista suoja-aidoista.
Aidoista huolimatta ihmisiä saapui jatkuvana virtana koko päivän ajan. Tapahtuma kesti aamukymmenestä iltakymmeneen.
"Täällä on valunut ihmisten kyyneleitä ja verta"
Professori Andrei Zubov pitää suurena voittona sitä, että lupa tuli. Voittaja on Zubovin mielestä yhteiskunta, jonka täytyy muistaa myös pimeä menneisyytensä.
Hänen mielestään muistotilaisuutta ei olisi voinut siirtää muualle Moskovassa. Paikka on Zubovin mielestä ehdottoman tärkeä siksi, että entinen KGB-päämaja on näköetäisyydellä.
Lähellä on myös muita kohteita, joissa Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB piti syyttömiä ihmisiä vankeina. Täällä KGB myös kuulusteli, kidutti ja tappoi heitä.
– Täällä on valunut ihmisten kyyneleitä ja verta, Zubov sanoo.
Myös ihmisoikeusjärjestö Memorialin edustaja Aleksandra Polivanova iloitsee tapahtumasta, vaikka sen taustalla onkin karmeita rikoksia syyttömiä ihmisiä kohtaan.
– On tärkeää, että syyttömiä vastaan tehdyt rikokset eivät katoa julkisesta keskustelusta Venäjällä, Polivanova sanoo.
Vastaavia muistotapahtumia järjestetään muuallakin Venäjällä. Kommunistivainojen muistopäiviksi on valittu 29. ja 30. lokakuuta.
Lisää aiheesta:
Venäjällä ei kaivella totuutta Neuvostoliiton hirmuteoista – vaikka pimeä historia kiinnostaa