Hyppää sisältöön

Led-paneelit tulivat rytinällä autojen lisävalomarkkinoille

Led-paneelit ovat säädösmuutoksen myötä löytäneet tiensä yhä useamman auton keulalle. Meneillään on valoasennusten sesonkiaika.

Erilaisia led-lisävaloja seinäkkeessä
Kuva: Heidi Kononen / Yle
Heidi Kononen

Suomalaiset autoilijat ovat tarttuneet innokkaasti tilaisuuteen asentaa autoon lisävaloja myös pariton määrä. Sen on mahdollistanut vuosi sitten voimaan tullut Trafin säädös (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Suomessa saa käyttää vaikka vain yhtä ylimääräistä kaukovaloa.

– Juuri nyt meneillään on lisävalojen asennussesonki. Uusia valoasennuksia tulee viikoittain, kertoo varaosamyyjä Juuso Rantanen Hämeen Autosähköstä Hämeenlinnasta.

Valon määrää pinta-alalla mitataan referenssiluvulla. Suomessa maksimimäärä valoa on 100. Auton tekniikasta riippuen itse hankituilla lisävaloilla voi nostaa auton valotehoa jopa puolella auton omaan valotekniikkaan verrattuna.

Käytännössä henkilö- tai pakettiautossa voi siis olla yhdestä kolmeen lisävaloa. Raskaissa ajoneuvoissa lisäkaukovaloja voi olla jopa viisi kappaletta ajoneuvon omien kaukovalojen lisäksi.

Lisävalotarve ei koske vain vanhoja autoja. Kauppalehti kertoi tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), että amerikkalaisen törmäystestaajna IIHS:n testissä sadasta testiautosta vain neljä sai ajovaloluokituksen "hyvä".

Led-paneelit syrjäyttivät vanhan tekniikan

Viisi vuotta sitten markkinoille tuli led-tekniikka ja -paneelit. Sen jälkeen käytännössä kaikki auton valoasennukset ovat led-paneeleita, kertoo Juuso Rantanen.

– Led-tekniikka on pitkäikäisempi, taloudellisempi ja sen hinta-laatusuhde on kuluttajan näkökulmasta paras, selittää Rantanen suosion syitä.

Juuso Rantanen seisoo lisävaloseinäkkeen vieressä
Eniten lisävaloja hankkivat ammattiautoilijat, nuoret kuskit ja pitkää työmatkaa ajavat, kertoo Juuso Rantanen Hämeen Autosähköstä. Kuva: Heidi Kononen / Yle

Mutta millainen valoteho sellaisessa autossa on, joka käyttää kaiken sallitun valokapasiteetin?

– Se riippuu tietenkin myös autosta, mutta kyllä sellaisen auton näkee jo kaukaa. Jos kuski näkee täysteholla noin kilometrin päähän, niin kyllä se on sama tilanne myös vastaantulijoille, sanoo Juuso Rantanen.

Suuri valomäärä voi häikäistä vastaantulijan niin, ettei hän näe hetkeen mitään. Uudemmissa autoissa on yleistynyt kaukovaloassistentti, joka vaihtaa lähi- ja kaukovalojen välillä automaattisesti.

Kehittyneimmät, mukautuvat ja moniosaiset led-valot taas poistavat valoa vain sieltä, missä mahdollinen häikäistyjä ajaa, joko omaa autoa vastaan tai sen edellä. Järjestelmä tunnistaa myös liikennemerkit, ja vähentää niiden heijastaviin pintoihin kohdistuvaa valoa, jotta kuljettaja ei häikäisty.

Lisävalojen ostajista noin puolet hankkii täyden valomäärän, kertoo Rantanen.

– Lisävalo, jossa on noin 5 000 luumenia riittää mainiosti käytössä, kuvaa Rantanen.

Pyöreät vaihtuivat paneeliin

Lisävalot auton keulassa ovat myös esteettinen asia. Joihinkin malleihin pyöreä valo sopii paremmin kuin toisiin. Usein voiton vie kuitenkin rekisterikilven mittainen paneeli, jonka tuottama valoteho riittää sellaisenaan lisävalon lähteeksi.

Lisävaloja auton katolla.
Lisävaloja auton katolla. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

– Se on pieni, mutta tehokas valo. Yhden paneelin asennukset kasvoivat huimasti sen jälkeen, kun valosäädökset muuttuivat. Led-tekniikkaa voi käyttää missä tahansa autossa huolimatta siitä, millainen auton oma valotekniikka on, sanoo Juuso Rantanen.

Toistaiseksi valosäädökset koskevat ainoastaan auton kaukovaloja. Ala toivookin, että led-valojen tehot saataisiin käyttöön myös autojen lähivaloissa, kertoo Rantanen.

Suosittelemme sinulle