Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

10 henkilöä sai vankeustuomion Suomen suurimmassa taideväärennösvyyhdissä – gallerian omistaja ja hänen puolisonsa joutuvat maksamaan 13 miljoonan euron korvaukset

Väärennettyjä tauluja myynyt pariskunta sai neljän ja viiden vuoden pituiset vankeusrangaistukset.

Kuvassa taideväärennöksiä, Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teokset.
Taideväärennökset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista, kuten kuvassa olevien Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teoksista. Kuva: Keskusrikospoliisi
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kymmenen henkilöä Suomen rikoshistorian suurimmassa taideväärennösjutussa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin.

Syyttäjä vaati marraskuussa 2016 alkaneessa oikeudenkäynnissä yhdeksälle syytetylle ehdotonta vankeutta, pisimmillään 7 vuotta.

Jutun päätekijölle käräjäoikeus langetti nyt viiden, neljän ja kolmen vuoden pituiset vankeustuomiot. Kuuden syytteet hylättiin kokonaan.

Taidekaupan keskiössä oli helsinkiläinen Galerie Vision, jonka kautta kolme päätekijää pyöritti väärennettyjen taideteosten kauppaa. Gallerian kautta myytiin lukuisia eri lähteistä peräisin olevia väärennöksiä.

Gallerie Visionia pyörittäneille kovat vankeustuomiot

Gallerian omistaja Kati Kärkkäinen sai neljän vuoden vankeustuomion 36 törkeästä petoksesta ja yhdestä törkeästä rahanpesusta. Hänen avopuolisonsa Reijo Pollari sai viiden vuoden vankeustuomion 37 törkeästä petoksesta, törkeastä velallisen petoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Käräjäoikeus katsoo, että pariskunta teki rikokset osana yhtiön liiketoimintaa viiden vuoden aikana. Oikeuden mukaan petollinen ja pitkäkestoinen menettely on ollut suunnitelmallista.

Oikeus arvoi, että pariskunnan aiheuttaman vahingon yhteismäärä on ollut huomattavan suuri: gallerian omistajan noin 6,4 miljoona euroa ja hänen avomiehensä noin 7,9 miljoonaa euroa.

Kärkkäinen tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia noin kuusi miljoonaa euroa ja Pollari yli seitsemän miljoonaa euroa.

Oikeustieteen tohtori Kari Uoti sanoo, että Kärkkäisen ja Pollarin osalta ilmoitetaan tyytymättömyys tuomioon. Valittamisesta päätetään myöhemmin.

Galerie Vision on asetettu konkurssiin lokakuun puolivälissä maksamattomien, runsaan puolen miljoonan euron velkojen vuoksi.

Pariskuntaa avustaneille jopa kolme vuotta vankeutta

Pariskuntaa avustanut mies tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen osallisuudesta 25 törkeään petokseen. Hän toimi bulvaanina kun tauluja myytiiin.

Oikeus katsoi hänen osuutensa pariskuntaa vähäisemmäksi, sillä hänen saamansa rikoshyöty oli vajaat 200 000 euroa palkioita.

Oikeus katsoi, että kolmikko oli väärennösten lisäksi syyllistynyt petoksiin myös kahden ylihintaisen taulun myynnissä.

Törkeisin väärennyksiin yllyttäneelle ja avunantoon törkeisiin petoksiin syyllistyneelle miehelle käräjäoikeus määräsi kaksi ja puoli vuotta vankeutta. Käräjäoikeus katsoo, että hänen tekojensa moitittavuus on suurta.

Légerin nimellä signeerattuihin väärennettyihin tauluihin liittyi merkittäviä taloudellisia intressejä. Oikeus myös katsoo, että rikoksissa apuna käytetty valheellinen yhden suvun omistushistoria oli miehen sepittämä.

Kolmelle törkeissä petoksissa pariskuntaa avustaneelle miehelle käräjäoikeus tuomitsi ehdollisia vankeusrangaistuksia, joiden pituudet vaihtelevat vuoden ja kaksi kuukautta ja vuoden ja kahdeksan kuukautta välillä.

Yksi taidealan ammattilainen tuomittiin kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen avunannosta törkeään petokseen. Lisäksi yhden taidekauppiaan leski tuomittiin tuottamuksellisesta rahanpesusta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Väärennöksiä elokuvan vakuutena käyttäneelle yli 2 vuotta vankeutta

Käräjäoikeus tuomitsi myös entisen taidekauppiaan, nyttemmin elokuva-alalla vaikuttavan Pekka Pirttiniemen kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoi, että hän oli käyttänyt väärennöksiä elokuvarahoituksen luottojärjestelyissä vakuutena sekä myynyt tai välittänyt väärennöksiä edelleen.

Pirttiniemen syyksi luettiin neljä törkeää petosta ja yhdeksän avunantoa törkeään petokseen. Näillä rikoksilla aiheutettu kokonaisvahinko oli yli kolme miljoonaa euroa.

Hänet velvoitettiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä lähes 600 000 euroa.

Pirttiniemeä avustanut asianajaja Kari Räihä ei halua kommentoida oikeuden päätöstä.

Pirttiniemi on ollut suomalaisen Osmo Production -tuotantoyhtiön toimitusjohtaja. Yhtiö sai rahoitusta Suomen elokuvasäätiöltä pitkän animaatioelokuvan tekoon maaliskuussa 2011.

Elokuva ei koskaan valmistunut, mutta elokuvasäätiö ei saanut maksamaansa 610 000 euron tukea takaisin perinnästä huolimatta.

Oikeus linjasi myyjän vastuuta taidekaupassa

Käräjäoikeuden kannalta taideväärennösvyyhdin keskeinen ratkaistava kysymys oli myyjän vastuu taidekaupassa.

Käräjäoikeus katsoi, että myyjän tai välittäjän vastuulla on taulua myydessään selvittää omistushistoriaa tai esittää selvitys, että teos on hankittu lähteestä, joka itse on hankkinut luotettavan selvityksen.

Tällöin henkilö ei ole taulun aitona myydessään erehdyttänyt ostajaa, mikäli kaupan yhteydessä annetut tiedot olivat totuudenmukaisia.

Osa väärennettyjen taulujen nykyisistä omistajista on luovuttanut niitä vapaaehtoisesti valtiolle.

Käräjäoikeus tuomitsi useita kymmeniä väärennöksiä valtiolle menetetyiksi. Osa Légerin nimellä signeeratuista tauluista on edelleen kateissa.

Oikeus hylkäsi useiden yksittäisten taidekauppiaiden syytteitä.

Tuomittuja ei määrätty vangittaviksi

Käräjäoikeus päätti poikkeuksellisesti, että ehdottomiin, pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomittuja ei määrätä vangittaviksi, vaikka rangaistukset ovat yli kaksi vuotta.

Käräjäoikeus toteaa, että asiakokonaisuus on laaja ja sillä on huomattava merkitys taidekaupan vastuun määrittelyssä.

Käräjäoikeusvaiheen pääkäsittely kesti lähes vuoden, mikä ennakoi oikeuden mielestä myös sitä, että mahdollinen muutoksenhakuvaihe vie aikaa. Oikeus arvioi myös, että ei ole perusteltua epäillä tuomittujen karttavan tuomion täytäntöönpanoa.

Syyttäjä Perttu Könösen mukaan on mahdollista, että syyttäjät valittavat tuomiosta joiltakin osin. Könönen sanoo, että ankarimpiin rangaistuksiin vaikutti se, että syyksi luettiin huomattavan paljon rikoksia.

Väärennösvyyhdissä syytettiin kaikkiaan kuuttatoista henkilöä kahdeksalla rikosnimikkeellä yhteensä 90 syytekohdassa. Jutussa oli syytettynä alunperin seitsemäntoista henkilöä, mutta yksi heistä kuoli ennen oikeudenkäynnin alkamista.

Pirkanmaan käräjäoikeus on jo aiemmin tuominnut väärennösjuttuun liittyvässä Sisä-Suomen haarassa vankeusrangaistuksiin kuusi henkilöä ja maksettavaksi yli miljoonan euron vahingonkorvaukset. Päätös ei ole lainvoimainen, koska siitä on valitettu hovioikeuteen.

Lisäksi yli sata taulua väärentänyt mies on tuomittu kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

Edelfelt-väärennösten metsästäjä: “Tärkeintä, että rikolliset saadaan vastuuseen”

Syyttäjä: Suomalaiset hyväuskoisia taulukaupoissaan – "Liikaa luotetaan pelkkään sanaan"

Päätös jättimäisessä taideväärennösvyyhdessä tänään – Tuleeko petoksista syytetyille jopa vuosien vankeustuomiot?

Analyysi: Suomen suurin taideväärennössotku tekee lommon hyväuskoisuuteen

Suurta taideväärennösvyyhtiä kammataan oikeudessa auki vuosi – asiantuntemuksesta luvassa lihava riita

Syyttäjä vaatii Suomen suurimmassa taideväärennysjutussa kovia vankeusrangaistuksia

Suomen suurimmassa taulujen väärennystutkinnassa epäillään 15 miljoonan euron vahinkoja

Suosittelemme