Lehtokannaksen kolmelapsisessa perheessä arki kietoutuu lukuisien palveluiden ympärille.
Tamperelaisen keskituloisen palkansaajaperheen äiti käy töissä kodin ulkopuolella ja isä on lasten kanssa kotona.
– Me taidamme olla suurkuluttajia tässä elämäntilanteessa näiden julkisten palveluiden suhteen, äiti Heini Lehtokannas sanoo.
– Käytämme ainakin perusopetuksen palveluja, liikuntapalveluja ja julkisen liikenteen palveluja. Lisäksi tietysti tarvitsemme terveydenhuollon palvelut, joihin kuuluu neuvolapalvelut, sairaalapalveluita ja erikoissairaanhoidonpalveluita.
Verovaroin tuotettujen palveluiden todellinen hintalappu jää usein käyttäjiltä pimentoon. Esimerkiksi äitiysneuvola normaalin raskauden ajalta maksaa palvelun järjestäjälle noin 1 200 euroa, ja lapsen neuvolapalvelut kuuteen ikävuoteen asti noin 1 700 euroa.
– Silloin kun palveluita käyttää, niin tulee hyvin vähän mietittyä sitä, mitä kautta ne on kustannettu. Varmaan voisi miettiä enemmänkin, Antti Lehtokannas pohtii.
Sairaalahoidon todellinen hintalappu
Lehtokannaksen perheessä on lasten terveydenhoitoon tarvittu perusterveydenhoidon lisäksi erikoissairaanhoitoa ja sairaalahoitoa. Sairaalahoidon todelliset kustannukset eivät välity asiakkaille, joten suuruusluokka jää vain arvailujen varaan.
– Voin vaan kuvitella, että se on ihan huima summa, jos lähdetään erittelemään vanupuikkoja ja sidetarpeita ja kaikkea muita mitä ihan perusosastohoidossa käytetään, Heini Lehtokannas toteaa.
Ihan hurjia summia. Olemme tosi onnekkaita, ettei tarvitse maksaa koko summaa itse.
Heini Lehtokannas
Erikoissairaanhoidon kustannukset nousevat vaadittavien leikkausten myötä todella korkeiksi, mutta jo kevyempikin sairaalahoito lastenosastolla maksaa viikossa keskimäärin 4 300 euroa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hoitolaskua asiakkaalle kertyy noin 300 euroa, ja loput 4 000 euroa jää kunnan kustannettavaksi.
– Ihan hurjia summia. Olemme tosi onnekkaita, ettei tarvitse maksaa koko summaa itse, huokaa Heini Lehtokannas.
Kotihoidosta päivähoitoon
Lehtokannaksen lapsista vanhin käy jo koulua. Oppilaalle maksuton vuosi peruskoulua maksaa yhteiskunnalle Tampereella yli 8 000 euroa.
Nuoremmat lapset siirtyvät päivähoidon piiriin vuoden vaihteen jälkeen. Päivähoidon kustannukset ovat myös todellisuudessa useita tuhansia vuodessa, josta asiakasmaksuina palautuu palvelun järjestäjälle keskimäärin noin 15 prosenttia.
Tampereella vuosi yli 3-vuotiaan varhaiskasvatusta maksoi viime vuonna 10 200 euroa, josta asiakas maksoi keskimäärin 1 500 euroa.
Tällä hetkellä Antti Lehtokannas on jälleen kotona hoitamassa lapsia hoitorahan turvin. Kukkaroon kilahtaa vähän yli 400 euroa kuussa.
Lehtokannaksen perheessä tuetuista palveluista ollaan kiitollisia.
– Koen, että todellakin saamme paljon takaisin siitä, mitä me maksamme, sanoo Heini Lehtokannas.
Silti lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaukset tuntuvat välillä epäreiluilta.
Esimerkiksi kuntien maksama vapaaehtoinen kuntalisä kotihoidontuen lisäksi tuli aikanaan tarpeeseen ja tulisi yhä, sanoo Antti Lehtokannas.
– Kun ajattelee aikaa, jolloin olin isoimman lapsen kanssa kotona, niin silloin Tampere maksoi sata euroa kuntalisää peruskuukausikorvauksen päälle. Se tuntui silloin isolta avulta ja tuntuisi isolta tälläkin hetkellä.