Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Terveet aikuiset syövät turhaan D-vitamiinia – THL: Jättiannokset ovat vaarallisia, eikä niitä pidä ottaa

Lancetissa julkaistu tutkijaryhmän raportti osoittaa, että normaalia tarvetta suuremmilla D-vitamiinimäärillä ei ole vaikutusta luun tiheyteen tai luunmurtumien ehkäisyssä. Katso turvallisen saannin rajat.

D Kalsium -ja D3-vitamiinivalmiste.
D Kalsium -ja D3-vitamiinivalmiste. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Johanna Östman,
Kaija Kellman
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusin tutkimustieto kyseenalaistaa D-vitamiinilisien tarpeen. Tiedelehti The Lancet on julkaissut tutkijaryhmän yhteenvedon 81 tutkimuksesta, jotka koskevat D-vitamiinin vaikutuksia.

Tutkimuspäällikkö Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta arvioi, että yhteenveto on kattava selvitys viimeaikaisesta tutkimuksesta alalla.

– Kun terveet koehenkilöt alkavat käyttää D-vitamiinia, sillä ei saavuteta merkittäviä hyötyjä. Jos D-vitamiinin saanti on jo riittävä, silloin heillä ei pystytä havaitsemaan edullisia vaikutuksia luustossa, sanoi Erlund Radio Suomen Päivässä.

Keskustelu suomalaisten D-vitamiinin tarpeesta on ollut riitaisaa ja sekavaa. Virallisten suositusten mukaan terveiden aikuisten D-vitamiinin saanti tulisi olla 10 mikrogrammaa päivässä, mutta monet ovat etsineet suurempia terveyshyötyjä suuremmista annoksista.

– Tutkimuksilla ei ole osoitettu hyötyjä minkään vitamiinin syömisestä yli tarpeen, sanoo Erlund.

Suomessa on kiistelty, millaisia annoksia D-vitamiinia kannattaa syödä tai pitääkö terveen aikuisen syödä vitamiinia purkista.

– D-vitamiinia suositellaan osalle väestöstä, silloin kun ravinnosta ei saa D-vitamiinia tarpeeksi. Mutta suuria annoksia ei kannata ottaa.

D-vitamiinia voi saada liikaa

D-vitamiinille on asetettu paljon odotuksia. On arveltu, että se ehkäisisi myös esimerkiksi kaamosmasennusta, diabetesta, syöpää tai sydän- ja verisuonitauteja. Tutkimuspäällikkö Iris Erlund sanoo, että näille odotuksille ei ole saatu katetta.

– Tiedetään, että D-vitamiini on hyväksi luuston kannalta. On paljon oletuksia, että siitä olisi muutakin hyötyä. Ei ole kuitenkaan sellaista tietoa, että isot annokset ehkäisisivät diabetesta, masennusta tai muuta. Nämä ovat vasta odotuksia ja tähän mennessä näille odotuksille ei ole saatu katetta.

Liian suuresta D-vitamiiniannoksesta voi olla myös haittaa.

– Pitkäaikaisesti nautittuna suuret D-vitamiiniannokset voivat vaurioittaa munuaisia ja sydäntä tai aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia. Myös Suomessa on raportoitu tällaisia tapauksia, vaikkakin ne ovat harvinaisia. Jättiannokset ovat vaarallisia, eikä niitä pidä ottaa, sanoo Iris Erlund THL:sta.

Suomessa D-vitamiinia lisätään maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin, jolloin lähes koko väestö saa riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiinia muodostuu myös iholla auringossa.

– Kun syödään ruokasuositusten mukaan ja syödään kalaa kaksi, kolme kertaa viikossa ja maitotuotteita käytetään puoli litraa päivässä, D-vitamiinia saadaan tarpeeksi. Jos näitä ruokia ei syö, silloin kannattaa D-vitamiini ottaa purkista vuoden pimeimpinä aikoina.

Päivitys 31.10.2018. klo 14:39 Juttuun on lisätty tiedot turvallisen D-vitamiinin saannin ylärajoista.

Lue myös:

Mitä kuuluu D-vitamiinille? Terveet ihmiset popsivat pillereitä, joita he eivät tarvitse

Suosittelemme