Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

HKScan julkaisi valvontakameravideon Forssan sikakuljetuksesta ja kiistää ongelmat: sikojen hakkaaminen "täysin tuulesta temmattu väite"

Somepäivitys kiljuvien sikojen hakkaamisesta levisi Facebookissa laajalti. Yhtiön mukaan kyseinen teuraskuorman purku sujui asianmukaisesti.

Sianruhoja teurastuslinjastolla
Kuva: HKScan
Nina Keski-Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Elintarvikeyhtiö HKScanin eläinkuljetuksesta julkaistu somepäivitys toi esiin sikojen kohtelun ongelmia.

Maarit Auranen kirjoitti tiistaina HKScanin Forssan tuotantolaitoksen eläinkuljetuksesta Facebookissa julkisen päivityksen, jota on jaettu jo useita tuhansia kertoja.

Hän kertoi todistaneensa tapausta, missä sikoja ajettiin kuljetusautosta laitokselle huutaen ja ajolevyllä läiskien. Ylen haastattelussa Auranen kertoo tilanteesta näin:

– Koiralenkillä noin 30 metrin päästä katselin laituria, mihin siat kuljetusautoista puretaan laitoksen puolelle. Kuljetusautoon näkyy varsin rajallisesti mutta näin, kun ajolevyllä mäiskittiin sikoja ja kuulin kuljettajan karjunnan, ja sen seurauksena myös sikojen huudot.

– Huusin miehelle, että lopeta ja se loppui. Soitin HKScanin kuljetuspäällikölle Heikki Yrjölälle ja kerroin tästä tapahtuneesta. Sain sieltä hyvin asiallisen ja neutraalin vastauksen ja tiedon, että he selvittävät asiaa ja hän palaa asiaan minun kanssani.

Auranen tiedusteli asiasta valvontaeläinlääkäriltä, joka ohjeisti ottamaan yhteyttä HKScanin tarkastuseläinlääkäriin. Auranen kertoo olleensa tarkastuseläinlääkäriin puhelinyhteydessä.

– Täytyy sanoa, että yhtiön suhtautuminen on yleisesti ollut positiivinen ja asiaa on oikeasta näkökulmasta lähdetty viemään eteenpäin.

HKScan tutki videotallenteet

Eläinten hankinnasta ja alkutuotannosta vastaava johtaja Pia Nybäck HKScanilta kertoo Ylelle, että yhtiössä on selvitetty tapausta tarkasti.

– Olemme haastatelleet vuorossa olleet työntekijät ja kuljetusliikkeen edustajan. Meillä on valvova viranomainen, tarkastuseläinlääkäri, seuraamassa jokaista purkutilannetta, kun eläimet tulevat teuraaksi, ja olemme keskustelleet myös hänen kanssaan.

Yhtiön kaikissa teurastamoissa on tallentavat valvontakamerat. Näin on myös Forssassa sikojen purkualueella.

Yhtiön omat asiantuntijat ja Eviran Forssan yksikön johtava tarkastuseläinlääkäri ovat käyneet läpi purkutilanteen videonauhoituksen.

– Tämän perusteella kaikki siinä purkutilanteessa on mennyt täysin asianmukaisesti, Nybäck sanoo.

Purkutilanteessa ei käytetty ajolevyjä

Purkutilanteessa on yhtiön mukaan noudatettu eläinten hyviä käsittelytapoja. Henkilökunta ei ole huutanut eikä sikoja ole lyöty tai pakotettu liikkumaan.

– Mitään poikkeuksellista ei ole tapahtunut tässä purkutilanteessa. Tuntuu varsin erikoiselta tämä kuvaus, ei missään nimessä vastaa sitä, mitä siellä on tapahtunut, kertoo Nybäck.

Aurasen päivityksessä kerrotaan, että "miehen karjuminen, sikojen hirvittävä huuto ja ajolevyn läiskinä jatkuivat". Ajolevy on työväline, jolla voidaan muodostaa käytävä, mitä pitkin siat kulkevat. Hakattiinko sikoja ajolevyllä?

– Se ei millään tavalla pidä paikkaansa. Itse luin tekstin ja siinä kerrottiin, että ajolevyillä olisi eläimiä hakattu. Tässä koko tilanteessa ei edes käytetty ajolevyjä lainkaan. Tämä on täysin tuulesta temmattu väite, sanoo Nybäck.

Tilanteessa on käytetty "helistinmeloja", joista lähtevän äänen avulla eläimiä ohjataan.

Yhtiö julkaisi videon

HKScanin verkkosivuille julkaistiin jo tiistaina tiedote eläinten hyvinvoinnista. Siinä ei mainita Aurasen Facebook-päivitystä, mutta kerrotaan yhtiön toimintatavoista ja sikojen hyvinvoinnin valvonnasta.

Tänään keskiviikkona yhtiö julkaisi uuden tiedotteen ja tviittasi videon sikojen poistumisesta kuljetusautosta.

Yhtiön julkaisemassa videossa siat liikkuvat rauhallisesti.

Yle ei onnistunut tavoittamaan Eviran johtavaa tarkastuseläinlääkäriä kommenttia varten.

Suosittelemme sinulle