Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomessa tehdään osa-aikatöitä yhä enemmän – ja yhä vastentahtoisemmin

Esimerkiksi kaupan alalla vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekevien määrä on kasvanut, kertoo Tilastokeskus.

Ruokamarketin vihanneshylly.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa-aikatyötä tekevien määrä on Suomessa kasvanut viime vuosina. 2010-luvun taantuman aikana erityisesti vastentahtoinen osa-aikatyö yleistyi merkittävästi, eikä nykyinen noususuhdanne ole vähentänyt määrää odotetulla tavalla, käy ilmi Tilastokeskuksen Tieto&trendit-julkaisusta.

Viime vuonna vastentahtoisen osa-aikatyön määrä kääntyi laskuun, mutta tämän vuoden kahdella ensimmäisellä vuosineljänneksellä laskua ei enää tapahtunut.

Osa-aikatyöstä on tullut yleinen työmuoto varsinkin naisille. Vastentahtoista osa-aikatyötä tehdään, koska kokoaikatyötä ei ole tarjolla.

Tilastokeskuksen Henri Lukkarisen mukaan vastentahtoista osa-aikatyötä tehdään paljon aloilla, joissa osa-aikatyötä tehdään muutenkin paljon. Hän nostaa esimerkissään esiin kaupan alan, jossa työllisten määrä on laskenut jo kymmenen vuotta, mutta samaan aikaan vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekevien määrä on kasvanut.

Yleisintä vastentahtoisten osa-aikatyön tekeminen on tukku- ja vähittäiskaupassa, terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnassa, kertoo Tilastokeskus.

Viime vuonna osa-aikaisia työllisiä oli yhteensä 408 000 eli 16 prosenttia kaikista työllisistä.

Suosittelemme