Viiden tähden liike tuli kevään parlamenttivaaleissa ryminällä keskeiseksi poliittiseksi tekijäksi Italiassa. Puolueen korruption ja eliitin vastainen viesti puri, ja liike lohkaisi kolmanneksen kaikista annetuista äänistä.
Viiden tähden liike nousi lopulta hallitukseen äärioikeistolaisen La Lega -puolueen rinnalle.
Liikkeen tie valtaan on epätavallinen. Koomikko Beppe Grillo perusti sen tavallaan stand up -yleisönsä ympärille. Yhdeksän vuotta sitten liike järjestäytyi puolueeksi ja tuolloin Beppe Grillon rinnalla oli Gianroberto Casaleggio.
Tänään puolueen keskeisin taustavaikuttaja on Davide Casaleggio – Viiden tähden mies toisessa polvessa. Hänellä ei ole puolueessa mitään muodollista asemaa, mutta kaikki asiat lopulta kulkevat hänen kauttaan.
Monen mielestä hän on puolueen tosiasiallinen johtaja.
Davide Casaleggio vieraili keskiviikkona Helsingissä. Hän oli Liike Nyt -ryhmän voimahahmon Harry Harkimon kutsumana kertomassa Viiden tähden liikkeen strategioista.
Casaleggio on it-alan yrittäjä, joka ei esiintymisissään komiikalla hurmaa, vaan luottaa enemmänkin it-gurun harmaaseen charmiin.
Viiden tähden liikkeen internetiä hyväksi käyttävät suoran demokratian mallit ovat suurimmalta osin hänen aivoituksiaan.
Äänestys 20 päivän välein
– Internet on alusta, joka mahdollistaa poliittisen osallistumisen. Se on välttämätöntä tänä päivänä, Davide Casaleggio sanoo.
Viiden tähden liikkeen humoristisessa alkuhämärässä yksi ajatus kristallisoitui liikkeen johtajille: ihmisten itsensä pitää päästä osallistumaan politiikan sisällön hahmotteluun. Se on demokratian tulevaisuus.
Liike sai kannattajansa kiinnostumaan asioista, edustajistaan ja ohjelmasta. Asiat, jotka olivat tärkeitä liikkeen ja koko Italian kannalta, pantiin yhteiseen pohdintaan. Syntyi vuorovaikutus liikkeen ja sen kannattajien välillä.
Asioista äänestettiin. Internet antoi alustan ja Viiden tähden liike kysyi kannattajiltaan mielipidettä asiasta jos toisestakin. Liike on sillä tiellä edelleen.
– Vuodesta 2012 lähtien olemme äänestäneet keskimäärin 20 päivän välein jostakin.
Ihmisen pitää saada tuntea tärkeytensä
Casaleggio sanoo seuraavansa koko ajan ympäri maailmaa sitä, miten ihmiset saavat mahdollisuuksia osallistua.
Jossain päin maailmaa kerätään tuhansia nimiä, jotta tärkeä asia saadaan ministerin korviin. Jossain maailman kolkassa ääni saadaan kuuluviin jotain toista kautta.
– Olennaista on, että ihmiset voivat antaa panoksensa ja tuntea arvonsa yhteisölleen.
Viiden tähden liikkeen strategiassa on olennaista myös se, että asioita puidaan netin syövereissä. Siellä kuullaan asiantuntijoita ja sitä kautta yhteiset kannat muotoutuvat.
Ketä kuullaan sekä miten ja mistä äänestetään, ovat tietenkin vallankäytön suuria kysymyksiä.
Liikkeestä lähteneet ovat syyttäneet liikkeen johtoa manipuloinnista. Juuri Davide Casaleggion nimi on noussut näissä yhteyksissä esiin. Hän kiistää syytökset.
Metsä vastaa, kun sinne huudetaan
Casaleggion mielestä suorassa demokratiassa kannattajlta voi kysyä mistä tahansa.
– Kaikki tärkeät valinnat, henkilöistä tai linjoista, ovat käypiä asioita keskustella ihmisten kanssa.
Viime kevään vaalien menestys näytti, että etenkin nuoret ovat kiinnostuneet Viiden tähden liikkeestä. Taustavaikuttaja Casaleggio arvelee, että puolue puhuttelee koko kansaa.
Ylpeänä hän muistelee Viiden tähden liikkeen viime EU-parlamenttivaalien ehdokasasettelua verkossa.
– 5 000 nosti digitaalisen kätensä, 80 000 kannattajaa osallistui ehdokkaiden valintaan. Lopulta 17 pääsi läpi Euroopan parlamenttiin.
"Yritän ymmärtää, mitä populismi on"
Suora kansan kosiskelu ja antelias talousajattelu sekä korruption ja eliitin vastaisuuden sanomat ovat asemoineet Viiden tähden liikkeen populistiseksi puolueeksi. Casaleggio ei median liikkeelle antamaa määritelmää purematta niele.
– Yritän koko ajan ymmärtää, mitä populismilla tarkoitetaan. Jos se on sitä, että otamme ihmiset mukaan päätöksentekoon, niin olkoon sitten niin.
Casaleggion mielestä niin populismi kuin vaikka eliittikin ovat käsitteitä menneestä maailmasta.
– Jos jatkamme puhumista näillä käsitteillä, emme koskaan ymmärrä, mitä tuleman pitää, Davide Casaleggio sanoo.