Valmistautuminen vuodenvaihteessa avautuvaan tulorekisteriin (siirryt toiseen palveluun) on monen yrityksen kohdalla vielä pahasti kesken. Rekisteri muuttaa huomattavasti palkanmaksun rutiineja, joten viimeistään nyt yritysten pitäisi herätä muutokseen.
Eläkeyhtiö Ilmarisen syyskuussa tekemä kysely yhtiön asiakasyrityksille kertoo karusti, että turhan monen yrityksen kohdalla herätyskello ei ole vielä soinut.
Kyselyyn vastasi 4 000 erikokoista yritystä, joten tulos voi hyvinkin kuvata laajemminkin valmistautumisen astetta Suomessa.
– Tilitoimistoyrittäjät ovat jo valmistautuneet aika hyvin. Luulen, että ihan pienimmissä ja muun alan toimijoissa on kyllä vielä parannettava. Vielä on yrittäjiä, jotka eivät ole tietoisia tästä uudesta tulorekisterihankkeesta eivätkä ole valmistautuneet riittävästi,veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro Suomen Yrittäjistä toteaa.
Paperinpyörittelylle kyytiä
Tulorekisterin uskotaan tehostavan huomattavasti viranomaisten välistä byrokratiaa, mutta myös yrittäjän arkea.
– Kelaan ei tarvitse enää ilmoittaa tietoja erikseen pitkästä sairauslomasta tai äitiyslomalle jäämisestä. Nyt pitää aina täyttää papereita ja päätökset tulevat työntekijälle viiveellä. Tulorekisteristä Kela ja kaikki muut viranomaiset saavat nämä tiedot yhdestä paikasta, ja ne ovat ajantasalla, toimitusjohtaja Monika Põldkivi kertoo.
Põldkiven siivousalan yritys Sivex työllistää nelisenkymmentä ihmistä. Yritys on kasvanut yhden hengen toiminimestä nykyiseen kokoonsa parissa vuosikymmenessä.
Põldkivi arvelee, että uudistus tuottaa jonkin verran lisätyötä ja kustannuksia palkanmaksatukseen, koska osalle työntekijöistä palkka maksetaan kahdesti kuussa. Tulorekisteriin taas on ilmoitettava jokainen tapahtuma viiden päivän kuluessa.
– Tämä on kuitenkin selkeämpi kuin [EU:n tietosuoja-asetus] GDPR. Tulorekisteri on huomattavasti yksinkertaisempi ja ymmärrettävämpi, Põldkivi naurahtaa.
Vuosia valmisteltu suurprojekti
Verottaja lienee hyvin tyytyväinen Sivexin kaltaisten yritysten palautteeseen. Tulorekisteriä on rakennettu vuosia, eikä siitä haluta mitään tietotekniikan länsimetroa.
Jos siis kaikki menee kuten toivotaan, palkansaaja ei huomaa mitään, palkanmaksaja välttyy paljolta paperisodalta, julkishallinnon työ nopeutuu ja virheitäkin tulee vähemmän.
– Tässä on vielä kaksi kuukautta aikaa valmistautua. Tilitoimistot ja ohjelmistotalot ovat jo tehneet paljon tämä uudistuksen eteen, joten uskon aikataulun pitävän, tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström Verohallinnosta sanoo.
Tulorekisterin kautta palkkatiedot välittyvät reaaliaikaisina paitsi verottajalle myös Kelaan, eläkelaitoksille ja työttömyysvakuutusrahastolle.
Vuonna 2020 tiedonsaajien joukko laajenee huomattavasti, kun mukaan tulevat muun muassa työttömyyskassat, vahinkovakuutusyhtiöt ja kunnat.
– Tulorekisterihankkeen kannalta ensi vuosi on hyvin merkityksellinen; miten se toimii ja minkälainen palvelu se on. Myös tiedon käyttäjät saavat kokemuksia, miten prosesseja päästään tehostamaan reaaliaikaisen tiedon perusteella, Holmström kertoo.
Palkansaajakin näkee omat palkkatietonsa kootusti tulorekisteristä. Varsinkin niille, jotka saavat palkkaa useista lähteistä, tulorekisteri on hyvä väline pysyä ajan tasalla palkkojen kertymisestä.
Verottaja tiivistää tiedottamistaan tulorekisteristä vielä loppuvuoden aikana muun muassa mainoskampanjoilla. Erityisesti tavoitellaan kuntia, jotka ovat erittäin suuri ja samalla palkanmaksukäytännöiltään hyvin kirjava tulorekisterin asiakasryhmä.
Lue myös: