Hyppää sisältöön

Analyysi: Vihreiden julkisuuskuva heikkenee silmissä puolue-eliitin vastuunpakoilun vuoksi

Jo kymmenen vihreiden huippupoliitikkoa on kieltäytynyt väliaikaisen puheenjohtajan tehtävästä.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsee lauantaina puolueelle väliaikaisen puheenjohtajan. Touko Aalto (kuvassa) luopui tehtävästä sairauden vuoksi. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Timo Seppänen

Kansanedustaja Emma Kari liittyi aamulla yhä pitenevään vihreiden vastuunpakoilijoiden jonoon (siirryt toiseen palveluun). Vihreät on vakavassa johtajuuskriisissä. Se heikentää vihreiden imagoa päivä päivältä.

Outo puheenjohtahtajapeli murentaa vihreiden uskottavuutta sekä kansalaisten että median silmissä. Syöksykierrettä on vaikea oikaista. Epäkiitollinen tehtävä lankeaa lauantaina valittavalle pätkäpuheenjohtajalle.

Tiedotusvälineet liittävät puolueeseen yhä enemmän kielteisiä mielikuvia. Teki vihreä eliitti puheenjohtajapelissä mitä hyvänsä, median mielestä se toimii väärin.

Vihreiden negatiivinen julkisuuskierre on kestänyt kuukausia. Se ei ole oiennut, vaikka kovan arvostelun kohteeksi joutunut Touko Aalto vetäytyy puheenjohtajan tehtävästä.

Itse asiassa Aallon eroilmoituksen jälkeen vihreitä koskeva kritiikki on kiihtynyt. Se on kohdistunut päivä päivältä laajempaan puolueaktiivien joukkoon.

Vihreän eliitin vaitonaisuus ruokkii epäluuloja

Vihreiden puolue-eliitti on nyt enemmän suurennuslasin alla kuin miesmuistiin.

Vihreän eliitin vaitonaisuus ruokkii epäilyksiä siitä, että pieni, vihreän aristokratian ydinjoukko kähmii (siirryt toiseen palveluun) kulissien takana ennalta ratkaisun, jonka puoluevaltuuskunta joutuu lauantaina siunaamaan.

Moni tiedotusväline on arvellut puolue-eliitin junttaavan kaikessa hiljaisuudessa läpi mieleistään ratkaisua. Vielä eilen yksi junttausteorian perusolettamus oli se, että pätkäpuheenjohtajan pestiä pedattaisiin puolueen entiselle johtajalle Ville Niinistölle.

Monet tiedotusvälineet arvioivat analyyseissään, että Niinistöllä olisi ollut parhaimmat edellytykset vihreiden romahtaneen kannatuksen nostamiseen. Niinistön ehdokkuutta monet kirjoittajat ovat kuitenkin pitäneet huonona vaihtoehtona.

Tällä kannalla olevat ovat katsoneet, että kisaan lähtiessään Niinistö olisi leimautunut Suomen Putiniksi (siirryt toiseen palveluun), joka pyrkii varmistamaan itselleen vallan vippaskonsteilla.

On kiinnostavaa nähdä, saako Niinistö pian pintaansa rintamakarkurin leiman, koska hän kieltäytyi lopulta pätkäpuheenjohtajuudesta.

Vilkasta ja avointa puheenjohtajakilpaa peräänkuuluttanut julkinen sana ei anna armoa edes ainoalle vihreälle poliitikolle, joka on ilmoittanut valmiutensa vaikeaan tehtävään. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on mainittu ehdokkaaksi, joka ei tule valituksi. (siirryt toiseen palveluun)

Media syyttää puolue-eliittiä salaperäisestä suhmuroinnista

Tiedotusvälineet ovat arvostelleet viime päivinä vihreiden puolue-eliittiä siitä, että se on suhmuroinut ja ohjaillut puheenjohtajapeliä kabineteissa puoluevaltuuskunnan kokouksen alla.

Pätkäpuheenjohtajan valitseva puoluevaltuuskunta (siirryt toiseen palveluun) on puolestaan joutunut vähättelyn kohteeksi siksi, ettei siihen kuulu varsinaisen puolue-eliitin jäseniä, vaan lähinnä kunnallispoliitikoita (siirryt toiseen palveluun).

Vihreiden organisaatiossa puoluevaltuuskunnalla on kuitenkin merkittävä virallinen rooli. Se toimii puoluekokousten välillä puolueen korkeimpana poliittisena linjanvetäjänä. Nyt sen tehtäväksi on ensi kertaa tullut väliaikaisen puheenjohtajan valinta.

Vihreät saavat syyttää siitä paljolti itseään, että media suhtautuu puolueeseen nyt totuttua epäluuloisemmin. Tehtävästään luopuneen puheenjohtajan, Touko Aallon toilailut loivat pohjaa kritiikin kasvulle.

Puheenjohtajapelin oudot käänteet ovat vahvistaneet kritiikkiä. Vihreiden julkisuuskuvaa on murentanut eritoten se, kuinka puolueen valovoimaisimmat poliitikot ovat vältelleet väliaikaista puheenjohtajuutta kuin ruttoa. Se on herättänyt mielikuvan vastuun pakoilusta.

Vihreät saattavat joutua myös muiden puolueiden ivan kohteeksi

Myös muut puolueet ovat tietenkin panneet vihreiden kipuilun merkille. Vihreät olisi nyt helppo maalitaulu muiden puolueiden hyökkäyksille. Kilpailevien puolueiden lehdet ovatkin alkaneet kommentoida vihreiden ongelmia.

Sosiaalidemokraattien äänenkannattaja, Demokraatti on arvostellut muun muassa avoimuuden puutetta vihreiden puheenjohtajan valintaprosessissa.

Keskustan Suomenmaan mukaan prosessi on osoitus puoluedemokratian puutteesta (siirryt toiseen palveluun).

Perussuomalaisten lehden päätoimittaja, Matias Turkkila esittää puheenjohtajakisasta omintakeisimman arvion. Hän arvelee Uuden Suomen puheenvuoropalstalla, että vihreät miehet jyräävät puolueen naisia paitsioon (siirryt toiseen palveluun).

Toistaiseksi muiden puolueiden lehdet ovat kirjoitelleet vihreiden ongelmista hienotunteisemmin kuin riippumattomat tiedotusvälineet.

Linja on viisas. On turha ilkkua naapurille, kun hänen saunansa palaa. Tieto naapurin vaikeuksista leviää muutenkin vääjäämättä.

Juttua on päivitetty klo 11.25. Tekstiin on lisätty maininta siitä, että kansanedustaja Emma Kari on kymmenes merkittävä poliitikko, joka on ilmoittanut, ettei hän tavoittele vihreiden väliaikaisen puheenjohtajan paikkaa.

Suosittelemme sinulle