Hyppää sisältöön

Haavistolla puoluevaltuuskunnassa vahva kannatus vihreiden puheenjohtajaksi

STT:n vihreiden puoluevaltuuskunnalle tekemässä kyselyssä Pekka Haavisto nousee puolueen puheenjohtajakisan ennakkosuosikiksi.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto poistuu vihreiden eduskuntaryhmän kokouksesta eduskunnassa Helsingissä torstaina 25. lokakuuta
Pekka Haavisto ilmoitti tänään haastavansa Outi Alanko-Kahiluodon vihreiden puheenjohtajakisassa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
STT

Kansanedustaja Pekka Haavisto saa vihreiden puoluevaltuuskunnasta vahvaa tukea puheenjohtajuudelle. STT tavoitti torstaina valtuuskunnan 43 jäsenestä tai näitä lauantain äänestyksessä edustavista varajäsenistä 32 kertomaan näkemyksensä uudesta puheenjohtajasta.

Heistä 14 sanoi äänestävänsä Haavistoa, minkä lisäksi 8 edustajaa kertoi todennäköisesti tai ehkä kallistuvansa hänen kannalleen. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluotoa tuki vain 2 vastaajaa. 8 tavoitettua ei ottanut puheenjohtajasuosikkinsa nimeen kantaa.

Haaviston kannattajat korostivat kyselyssä, että tämän pitkä poliittinen kokemus ja laaja tunnettuus tulevat tarpeeseen, kun puolue joutuu vaihtamaan vetäjää näin lähellä eduskuntavaaleja. Myös Haaviston rauhallinen luonne ja yhteistyökyky nostettiin esiin piirteinä, joilla vihreät palautetaan normaalitilaan ja tasapainoon.

– Äänestän lauantaina Haavistoa. Pekka on rauhallinen ja tunnettu. Hän pystyy tässä tilanteessa vetämään läpi sekä eduskuntavaalit että hallitusneuvottelut, sanoi Mirka Soinikoski.

Haavistoa tukevat toivat esiin myös sen, että nyt valitaan puheenjohtaja vain hyvin lyhyelle kaudelle.

– Ajattelen niin, että tämä on pätkäpuheenjohtajuus. Haavisto on valtakunnallisesti tunnettu ja vihreiden suosituin poliitikko, perusteli kyselyyn anonyyminä vastannut puoluevaltuuskunnan edustaja.

Teppo Heiskanen arvioi, että Haavisto pystyy parhaiten tuomaan vaalikeskusteluun keskeiset teemat, kuten ilmastonmuutoksen. Joonas Lyytinen puolestaan katsoi, että Haaviston avulla vihreät voisivat päästä hienoon vaalimenestykseen.

– Näkisin, että Pekan mahdollisuudet hoitaa eduskuntavaalit kunnialla niin, että päästään historian parhaaseen vaalitulokseen, ovat selkeästi vahvemmat (kuin Alanko-Kahiluodolla).

"Nyt on naispuheenjohtajan vuoro"

Alanko-Kahiluotoa STT:n kyselyssä kannattaneet toivat esiin, että nyt olisi kahden miehen jälkeen naisjohtajan aika. He korostivat, että myös Alanko-Kahiluoto on jo kokenut poliitikko.

– Olen ollut alusta asti Outi Alanko-Kahiluodon kannalla, koska olen sitä mieltä, että nyt olisi naispuheenjohtajan vuoro. Haavistohan on loistava tyyppi ja hyvä poliitikko, mutta mielestäni olisi ihan hyvä saada nyt uusi ihminen sille paikalle, sanoi Minna Jaskari.

Vihreiden puheenjohtajana ovat olleet viimeisimpinä nyt tehtävästä luopuva Touko Aalto sekä tätä ennen Ville Niinistö. Haavistokin on ollut aikoinaan puolueen puheenjohtaja, vuosina 1993–1995.

Kannastaan vielä epävarmat puoluevaltuuskunnan jäsenet muistuttivat, että useat vihreiden kärkipoliitikot jättäytyivät sivuun puheenjohtajakisasta. Lauantain äänestyspäätös vaatii myös siksi vielä aprikointia.

Ensimmäisenä ehdolle puheenjohtajaksi asettui Alanko-Kahiluoto, joka sanoi nyt olevansa tyytyväinen saatuaan seuraa.

– Minusta on todella hieno uutinen, että meillä on vihdoin useampia ehdokkaita kuin yksi. Vihreät valitsevat Aallon seuraajan puoluevaltuuskunnan ylimääräisessä kokouksessa.

Lue myös:

Pekka Haavisto lähtee vihreiden puheenjohtajakilpaan: "Jos tällaista konkarivaihtoehtoa halutaan, olen käytettävissä"

Outi Alanko-Kahiluoto ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan

Suosittelemme sinulle