Hyppää sisältöön

Yle seurasi hetki hetkeltä vihreiden puheenjohtajan valintaa: Pekka Haavisto valittiin ylivoimaisesti johtoon

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsi tänään Pekka Haaviston puheenjohtajaksi äänin 40-1.

Vihreille uusi puheenjohtaja
Vihreille uusi puheenjohtaja
Hannu Tikkala,
Pekka Kinnunen

Vihreiden puoluevaltuuskunta kokoontui Helsinkiin valitsemaan puheenjohtajan, joka johtaa puoluetta ensi kesän puoluekokoukseen saakka.

Suljettujen ovien takana kokoontunut puoluevaltuuskunta valitsi puheenjohtajaksi Pekka Haaviston. Haavisto sai 40 ääntä, kun hänen vastaehdokkaansa Outi Alanko-Kahiluoto keräsi yhden äänen.

Ylen tietojen mukaan kokouksessa pidettiin kannatuspuheenvuoroja Alanko-Kahiluodon puolesta, mutta lopulta kokous halusi antaa yhtenäisen tuen Haavistolle. Siksi Alanko-Kahiluodon äänisaalis jäi yhteen ääneen.

Haavisto on johtanut puoluetta aiemmin vuosina 1993–1995. Kisassa mukana ollut kansanedustaja Alanko-Kahiluoto on johtanut vihreiden eduskuntaryhmää vuosina 2013–2016.

Puolue joutui valitsemaan puheenjohtajan, koska kesäkuussa 2018 vihreiden johtoon valittu Touko Aalto joutui jättämään puheenjohtajan tehtävän sairastuttuaan masennukseen.

Yle näytti tiedotustilaisuuden suorana.

- Haavisto arvioi, että kokouksessa hän enemminkin vastaa kysymyksiin, kuin että hän pitää puheita kokousväelle. Väki alkaa vähitelle lipua kokoushuoneeseen.

- Pekka Haavisto saapuu kokoukseen paikalle.

- Maria Ohisalo perustelee muuttuneella tilanteella sitä, ettei hän lähtenyt puheenjohtajakisaan mukaan. Ennen viime puoluekokousta hän oli juuri saanut väitöskirjan valmiiksi ja hän pystyi satsaamaan täysin kampanjaan. Nyt tilanne on toinen. Ohisalo työskentelee nyt tutkijana y-säätiössä.

- Entinen puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo Iltalehden haastattelussa, että hänestä tuskin tulee ministeriä, jos vihreät pääsevät seuraavaan hallitukseen. Niinistön mukaan ministerit ovat lähtökohtaisesti kansanedustajia. Niinistö ilmoitti luopuvansa eduskuntapaikasta seuraavalla vaalikaudella.

- Vihreät kerääntyvät vähitellen eduskunnan Pikkuparlamenttiin. Puoluevaltuuskunnan jäsenet antavat kommentteja toimittajille.

Lue myös:

Haavistolla puoluevaltuuskunnassa vahva kannatus vihreiden puheenjohtajaksi

Masennusta sairastava Touko Aalto vetäytyy vihreiden johdosta: "Kiitos valosta ja myötätunnosta, kukaan meistä ei pärjää yksin"

Pekka Haavisto lähtee vihreiden puheenjohtajakilpaan: "Jos tällaista konkarivaihtoehtoa halutaan, olen käytettävissä"

Outi Alanko-Kahiluoto ehdolle vihreiden puheenjohtajakisaan

Suosittelemme sinulle