Isokyröläisen Kyrö Distilleryn tontille on noussut uusi varasto.
Mustasta betonista tehty rakennus muistuttaa suurta latoa. Sillä on pituutta 60 ja leveyttä 17 metriä. Sisällä varastotilojen kattokorkeus on kahdeksan metriä.
Ja sietää ollakin, sillä näihin tiloihin on tarkoitus laittaa kypsymään 5000 kahdensadan litran tynnyriä ruisviskiä.
– Siis 800 000 litraa, sanoo tislaamon johtaja Miko Heinilä.
Kyrö Distillery tunnetaan ginistään. Myös tislaamon ruisviskiä on päästy jo maistamaan.
Uuden varastorakennuksen myötä ruisviskin tuotantomahdollisuudet kasvavat.
– Jaamme niukkuutta vielä vuoden ja sitten viskiä alkaa tulla isompia määriä. Vuonna 2020 pääsemme tarjoamaan sitä oikeasti maailmalle, Heinilä sanoo.
Olosuhteet tarkassa valvonnassa
Uuden varaston sisätilat on jaettu viideksi eri osastoksi, joiden olosuhteita voidaan säädellä erikseen. Tällä hetkellä yhdessä osastossa lämpötila on 16 astetta ja suhteellinen kosteus 60 prosenttia. Toisessa osastossa lämpötila on 16,5 astetta ja suhteellinen kosteus 85 prosenttia.
– Jos vaikka halutaan viskille pidempi kypsytysaika, voidaan lämpötilaa säätää matalammaksi, sanoo projektipäällilkkö Robert Sivula.
Olosuhteita pidetään tarkasti silmällä. Robert Sivula valvoo tiloja vaikka etänä puhelimensa välityksellä.
Kierrätystynnyreitä Amerikasta
Kyrö Distilleryn viski kypsyy amerikkalaisissa kierrätystynnyreissä. Miko Heinilän mukaan syynä on amerikkalainen vaatimus siitä, että bourbon pitää aina kypsyttää uudessa tammessa. Niinpä kerran käytetyille tynnyreille etsitään markkinat muualta – vaikka Etelä-Pohjanmaalta.
Kun yritystoimintaa aloiteltiin, isokyröläiset testasivat kotimaisia puulaatuja ja sitä, olisiko niistä ollut viskiastioiksi. Koivuakin kokeiltiin.
– Teimme tikkuviinaa, pistimme sitä erilaisista suomalaisista puulajeista tehtyihin astioihin ja maistoimme puolen vuoden päästä. Koivu on tosi hyvä, jos tykkää tinneristä, Heinilä naurahtaa.
Tammitynnyreissä kypsytettävälle viskille haluttaisiin kuitenkin suomalainen vaihtoehto. Isokyröläiset etsivät tynnyrintekijää, jonka kanssa voisivat testata millaisia tynnyreitä olisi mahdollista valmistaa ja miten erilaiset tynnyrit vaikuttaisivat viskiprofiiliin.
– Onhan tässä Pohjanmaalla puukäsityöläisiä. Hommaan pitää vaan vähän kouluttautua ja löytää oikeat työkalut, mutta siinäkin olemme valmiita tulemaan vastaan, Heinilä sanoo.
Nopeammin kypsyvää kuin skoteilla
Varastoladon hyllyt ovat vielä melko tyhjiä. Niitä täytetään kuitenkin koko ajan viskitynnyreillä.
– Nämäkin tynnyrit käyvät tuossa tien toisella puolella ja tulevat sitten pulleina poikina takaisin, Heinilä viittaa vieressään oleviin tammitynnyreihin.
Viskiä on kypsytettävä vähintään kolme vuotta. Isokyröläiset kehuvat raaka-aineena käyttämäänsä suomalaista ruista sekä aromaattiseksi että muilta ominaisuuksiltaan hyväksi.
– Ruisviski kypsyy nopeasti verrattuna ohrapohjaisiin skottiviskeihin. Meillä kypsymisaika on 3,5 – 8 vuotta, skoteilla järjestelmällisesti yli 10 vuotta.