Mika Kojonkosken johtama projekti kiinalaisen mäkihypyn kehittämiseksi on pääsemässä toden teolla vauhtiin. Tänään julkistettiin iso ryhmä tiimiin tulevia valmentajia. Projektin alku on muutamaan kertaan viivästynyt, mutta nyt se alkaa aivan lähipäivinä.
Yksi valmennusryhmään nimetyistä on vuoden 2006 joukkuemäen olympiahopeamitalisti Janne Happonen. Monien vaikeiden polvivammojen jälkeen uransa lopullisesti pari vuotta sitten lopettanut Happonen on sen jälkeen keskittynyt opiskeluun.
– Sitten tuli tällainen mahdolllisuus Mikalta, niin tartuin tähän, Happonen kertoi Yle Urheilulle.
Happonen sanoo "pyörineensä" Puijolla jonkin verran, joten Kojonkosken oli helppo ottaa hyvin mäkihypystä kartalla oleva mies projektiin mukaan.
Ja projekti on melkoinen. Vuoden 2022 Pekingin olympialaisiin mennessä pitäisi nostaa kiinalaisia mäkihyppääjiä lähes nollatasolta taistelemaan menestyksestä. Valmennus tapahtuu Kuopiossa.
– Onhan tämä hyvinkin ainutlaatuinen tilaisuus. Mielenkiintoinen projekti, eihän näitä joka päivä tule vastaan. Olympialaisiin on reilu kolme vuotta aikaa. Mielenkiinnolla katsotaan, miten urheilijat alkavat kehittymään. Aika haastava työ on, Happonen mietti.
Happosen tehtäviin kuuluu valmennuksen lisäksi erityisesti suksien, pukujen ja monojen huolto. Pitkää päivää on saanut painaa jo nyt.
– Heille tuli 36 paria mäkisuksia ja myös hiihtosuksia. Olen huoltanut niitä nyt jo viikon verran kuntoon. Olen myös valmennuksessa mukana, häärään vähän kaikkea, Happonen kuvaili omaa rooliaan.
Kiina on tosissaan kehittämässä itselleen mäkijoukkuetta kotikisoihin. Silloin homman ei pitäisi jäädä rahasta ja resursseista kiinni. Happosen näkökulmastakin näyttää siltä, että resursseja on. Jo se kertoo siitä, että kerralla hankitaan 36 mäkisukset.
Näkyvätkö resurssit myös valmennustiimin palkoissa?
– Ihan normaali palkka, ei mitään erikoista. Töitä saa tehdä, Happonen muotoili.
Kiinasta tulee Kuopioon 24 hyppääjää, sekä miehiä että naisia, tai paremminkin poikia ja tyttöjä, sillä hyppääjät ovat iältään 13–18 -vuotiaita. Mäkihyppykokemus heillä on melko lailla nollassa. Kojonkoski on käynyt Kiinassa valitsemassa hyppääjät, joten kyseessä pitäisi olla lahjakkaat urheilijat..
– Kiinassa ei taida hyppyrimäkiä olla, joten ei heillä taida hirveän paljon mäkitaustaa olla.
Miten korkealle tasolle heidän voi olettaa kehittyvän reilussa kolmessa vuodessa?
– Ei uskalla arvioida. He ovat kuitenkin taitavia motorisesti ja heillä on kova urheilutausta. Varmasti vaihtuvuuttakin tulee ryhmässä olemaan ja hyppääjät kehittyvät eri tahtiin.
Happosen mukaan kiinalaisten kanssa lähdetään aluksi hiihtämään ja opettelemaan sitä kautta suksitaitoa. Mäkeen lähdetään vasta sitten, kun suksitaito saadaan riittävälle tasolle.
Lue myös:
Kojonkoski on koonnut vahvan tiimin kiinalaisprojektiin
Kojonkoskelle uusi työ – alkaa rakentaa Kiinalle mäkihyppyjoukkueita Pekingin olympialaisiin