Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Jari Kurri osallistuu "viimeiseen kiekkopeliin" huhtikuussa Pohjoisnavalla – hankkeen keulakuva Fetisov väläyttää erikoista tapaa matkustaa paikalle: "Olisi fantastista mennä sinne sukellusveneellä"

Entinen jääkiekkopuolustaja Vjatsheslav Fetisov järjestää jääkiekko-otteluń Pohjoisnavalle. Tempauksen ajatuksena on saada ilmastonmuutokselle maailmanlaajuista huomiota.

Vjatseslav Fetisov
Vjatseslav Fetisov voitti urallaan muun muassa himoitun triplan, eli maailmanmestaruuden, olympiakullan ja Stanley Cupin. Kuva: Stanislav Krasilnikov/Getty imgaes
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Huhtikuussa tehdään historiaa, kun julkisuuden henkilöt eri puolilta maailmaa pelaavat jääkiekkoa Pohjoisnavalla. The Last Hockey Game -nimeä kantavalla tapahtumalla yritetään herättää ihmiset torjumaan ilmastonmuutosta.

Idea tempaukselle on lähtöisin yhdeltä kaikkien aikojen parhaalta jääkiekkoilijalta, entiseltä puolustajalta Vjatsheslav Fetisovilta. Hän yritti houkutella ystäviään pelaamaan Pohjoisnavalle jo kymmenen vuotta sitten, 50-vuotissyntymäpäivänään.

Kun tempaus ei silloin ottanut tuulta alleen, idea lähti kehittymään pidemmälle.

– Ilmastonmuutos on varmasti suurin ongelma, jonka kohtaamme lähitulevaisuudessa. Planeettamme on jo nyt suurissa vaikeuksissa, Fetisov kertoo Yle Urheilulle.

Vjatšeslav Fetisov
Vjatšeslav Fetisov siirtyi pelaaja- ja valmentajauransa jälkeen politiikkaan. Kuva: Stanislav Krasilnikov/AOP

Konkreettisena esimerkkinä Fetisov kertoo siitä, miten lapsuudessaan luisteli talvella ulkojäillä lokakuusta huhtikuuhun.

– Nykyään olemme todella onnekkaita Moskovassa, Suomessa ja Kanadassa, jos pääsemme ulkojäille edes kuukauden ajan. Tämän ymmärtääkseen ei tarvitse olla tiedemies.

Kurri Suomesta mukaan

Toistaiseksi Pohjoisnavalla järjestettävän ottelun pelaajista on julkaistu Fetisovin lisäksi vain suomalainen jääkiekkolegenda Jari Kurri.

– Jaan huolen ilmastonmuutoksesta ja autan mielelläni tiedon jakamisessa sekä organisaatioiden ja kansalaisten kannustamisessa ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin, Kurri kertoo hankkeen tiedotteessa.

Fetisovin mukaan kaikki ottelussa pelaavat eivät välttämättä ole entisiä jääkiekkoilijoita, vaan mukaan halutaan kuuluisia henkilöitä mahdollisimman monesta eri maasta. Tällä halutaan painottaa sitä, että huoli planeetasta on koko maapallon yhteinen.

Jari Kurri Talviklassikossa
Jari Kurri Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka kyseessä on ottelu ilmastonmuutosta vastaan, Fetisov pitää todennäköisenä, että pelaajat matkustavat Pohjoisnavalle lentokoneella, koska se on nopein tapa.

Pöydällä on kuitenkin vielä ehdotus jäänmurtajalla matkustamisesta, mikä veisi seitsemän päivää. Kolmas vaihtoehto on kahta muuta huomattavasti erikoisempi.

– Yksi fantastinen idea on, että menisimme sinne sukellusveneellä. Se olisi median kannalta varmasti houkuttelevaa, mutta ehkä vähän vaikea toteuttaa, Fetisov sanoo.

Ottelu televisioidaan, mutta paikalle ei näillä näkymin oteta faneja.

"Viimeisen kiekkopelin", eli The Last Hockey Gamen järjestää YK:n ympäristöohjelma jääkiekkolegenda Fetisovin johdolla. Hanketta tukevat muun muassa paavi Franciscus, prinssi Albert sekä Yhdysvallat, Kanada, Venäjä, Suomi, Norja, Tanska, Ruotsi ja Islanti.

Fetisov on nimitetty YK:n ympäristöohjelman napa-alueiden hyvän tahdon lähettilääksi.

IPCC:n tuoreessa raportissa arvioidaan, että ilmasto lämpenee 1,5 astetta 20–30 vuodessa, jos lämpeneminen jatkuu nykyisellä nopeudella. Tällä on suuri merkitys myös urheilulle.

Kyseisellä lämpenemistahdilla kaikki rannikolla sijaitsevat golfkentät ovat vaarassa jäädä veden alle vuosisadan loppuun mennessä. Lisäksi talviolympialaisten 21 isäntäkaupungista yhdeksän ei voisi järjestää talviolympialaisia enää uudelleen ilmastonmuutoksen takia.

"Viimeinen kiekkopeli" järjestetään todennäköisesti huhtikuun 25. tai 26. päivänä.

Lue myös:

Kouluissa opetetaan nyt kiertotaloutta – sitä tarvitaan ilmastokriisistä selviämiseen ja suomalaisten ideat kiinnostavat Kiinaa ja Uutta-Seelantia myöten

Ruka ottanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2020 mennessä – ympäristöystävällisyyteen on pakko kiinnittää huomiota, koska asiakkaat vaativat sitä

Uusi tutkimus paljastaa: Valtameriin on kertynyt paljon enemmän lämpöä kuin aiemmin on tiedetty – Maapallon lämpeneminen on selvästi luultua pidemmällä

Fetisovin, 51, KHL-debyytti päättyi tappioon

Kiekkolegenda Fetisov, 51, palaa KHL-jäille

Suosittelemme