Hyppää sisältöön

Ulf Kristerssonia ehdotetaan Ruotsin pääministeriksi – Mediatiedot: kokoomus torppasi allianssin ja ympäristöpuolueen yhteistyön

Valtiopäivien puhemies yrittää vauhdittaa hallituksen muodostamista.

Ulf Kristersson. Kuva: Patrik C. Österberg / AOP

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esittää maan uudeksi pääministeriksi kokoomuksen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia.

Norlén on viime päivinä tavannut puoluejohtajia. Hän kertoi tiedotustilaisuudessaan, ettei pääministeriehdokkaasta ole yksimielisyyttä, joten hän on päättänyt toimia itse.

Ruotsin valtiopäivät saa nyt äänestää, kuka alkaa muodosta hallitusta. Äänestys on ensi maanantaina.

Jos Kristerssonia ei hyväksytä, Norlénilla on toinenkin vaihtoehto, hän sanoo. Vaihtoehto lienee sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven.

Epäonnistuneita yrityksiä

Sekä Stefan Löfven että Ulf Kristersson ovat vuorollaan yrittäneet hallituksen muodostamista, mutta toistaiseksi ilman menestystä.

Ruotsin tiedotusvälineet, muiden muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että porvaripuolueiden allianssissa olisi ollut halukkuutta nostaa keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf pääministeriksi.

Lööf, jonka aiemmin on kerrottu kieltäytyneen pääministerin tehtävästä, olisi mediatietojen mukaan tällä kertaa suostunut hallitustunnustelijaksi.

Mediatietojen mukaan porvariallianssiin kuuluvat keskustapuolue ja liberaalit olisivat kaavailleet hallitusta, jossa mukana olisivat olleet allianssipuolueiden lisäksi vasemmistoblokkiin kuulunut ympäristöpuolue.

Annie Lööf. Kuva: Patrik C Österberg / AOP

Porvaripuolen suurin puolue maltillinen kokoomus samoin kuin kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet ratkaisua. SVT:n politiikan asiantuntijoiden mukaan vastahanka kuvastaa porvarillisen allianssin ristiriitoja.

Ruotsin vaaleissa allianssi ja vasemmistoblokki päätyivät tasatilanteeseen. Vaa'ankielenä on maahanmuuttovastainen Ruotsidemokraatit, jonka kanssa muut puolueet eivät halua tehdä yhteistyötä.

Lue lisää:

Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson alkaa muodostaa hallitusta Ruotsiin

Suosittelemme sinulle